Main Content

Šéf UFC Dana White - je to blázon alebo génius?

štvrtok, 9. apríl 2020 10:45 | Autor: Jakub Vaverka

Dana White
Dana White | zdroj: YouTube

Dana White ide proti prúdu a v čase, keď skoro všetci sedia doma a športový svet je v nútenom útlme, chystá veľké veci. Obrovské. Čoskoro je na programe UFC 249 a máme sa na čo tešiť. Momentálne je totiž takmer isté, že sa turnaj uskutoční.

Komentár Jakuba Vaverku

Je to blázon alebo génius? Otázka, ktorú si nekladú iba priaznivci športu, ale prakticky sa ju pýta celý svet. Šéf UFC Dana White nehodlá pokľaknúť pred koronavírusom a rozhodol sa, že dlho očakávaný turnaj UFC 249 usporiada nech to stojí, čo to stojí. Vzhľadom na to, že v Európe je momentálne nemožné podujatie zorganizovať (i keď, asi nezisťovali situáciu v Bielorusku, pretože tamojší prezident Lukašenko by okrem futbalovej ligy istotne privítal aj MMA) a rovnako tak je nereálne, aby sa turnaj konal v Spojených štátoch amerických, bolo otázne, či vôbec existuje na tejto planéte lokácia, kde sa môže bojovať.

Existuje. Momentálne to stále nie je úplne isté, ale UFC 249 by malo byť na prenajatom súkromnom ostrove. Nikto presne nevie, kde bude. Jednoznačné ale je, že to bude nesmierne drahé a ak to klapne, tak White chce robiť turnaje každý týždeň. Celosvetovú pandémiu nepodceňuje, ale hovorí, že UFC je UFC, a že ľudia potrebujú zábavu. Veď väčšina z nás sedí, respektíve, by mala sedieť doma a čakať na vývoj ďalšej situácie.

Khabib Nurmagomedov a Tony Ferguson
Khabib Nurmagomedov a Tony Ferguson | zdroj: YouTube

Ono, nevylučuje sa, že Dana White je génius aj blázon v tom istom bode. Na prvý pohľad je totiž vrcholne nezodpovedné organizovať športový turnaj, keď denne umierajú ľudia a momentálne je viac ako 1,5 milióna nakazených ľudí, pričom situácia v USA je horšia ako zlá. Na strane druhej, je to odvážne, je to nečakané, je to také, aké by ste od UFC čakali. To, čo robí White a tím jeho spolupracovníkov chce obrovskú odvahu.

Khabib Nurmagomedov síce na ostrov nepríde a vytúžený zápas Khabib – Ferguson neuvidíme ani teraz. Možnosť pricestovať ale dostal, ale nevyužil ju. Z pochopiteľných dôvodov. Tony Ferguson je ale odhodlaný bojovať, súperom mu bude ostrieľaný sympaťák Justin Gaethje. Máme sa na čo tešiť. Celkovo, štartovacia karta turnaja vyzerá perfektne. Tešiť sa môžeme na zápasy ako Hardy – De Castro, Luque – Price či v neposlednom rade Francis Ngannou – Jairzinho Rozenstruik. Jednoducho, sviatok bojových športov. 

UFC logo
UFC logo | zdroj: Pixabay

Logicky, drvivé percento bojovníkov, ktorí pochádzajú z Európy alebo v Európe žijú sa na turnaj kvôli ochranným opatreniam na starom kontinente nedostanú. Rovnakým prípadom je ak obľúbenec československej scéne Makhmud Muradov, ktorý mal na turnaji pôvodne štartovať, ale nedostane sa tam. Ak vyjde Whiteov plán s ostrovom, uvidíme podujatia každý týždeň a štartovať na ňom budú prevažne Američania. Opäť, riskantné, ale logické rozhodnutie.

Prečo to vlastne White robí? Čo si chce dokázať? Kto MMA a UFC sleduje dlhodobo vie, že Dana White sa nebojí výziev, ba priam ich vyhľadáva. Často ide na hranu alebo až za ňu. Chce ukázať, že zmiešané bojové umenia nie sú len športom, ale zároveň životným štýlom. Chce zarobiť a chce, aby jeho podujatie sledovali milióny ľudí po celom svete. Veď v čase, keď bude prebiehať len UFC a bieloruská futbalová liga, nebude ťažké odhadnúť, čo si fanúšikovia športu radšej pozrú.

Dana, veľa šťastia, pretože ako sa hovorí, bláznom patrí svet. A ty tak trochu blázon si, inak by to, čo robíš ani nebolo možné.