Palko: Premiér dostal ministra vnútra do trápneho postavenia, momentálne je pravda na strane Lučanského

Palko: Premiér dostal ministra vnútra do trápneho postavenia, momentálne je pravda na strane Lučanského

Bratislava 9. apríla 2020 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

V stredu doobeda po celom Slovensku, v súvislosti s kontrolovaním dodržiavania uznesenia vlády o obmedzení slobodného pohybu osôb, vznikali dlhé kolóny. K vzniknutej situácii sa neskôr vyjadril premiér Igor Matovič, minister vnútra SR Roman Mikulec aj policajný prezident Milan Lučanský. K celej situácii, ktorá vznikla, uviedol v stredu večer na sociálnej sieti niekoľko poznámok bývalý minister vnútra Vladimír Palko

Na snímke Vladimír Palko

Ako prvé poznamenal, že v čase pandémie koronavírusu si vie predstaviť aj také opatrenia, ku ktorým siahla vláda počas obdobia Veľkej Noci v snahe chrániť zdravie a životy občanov, teda obmedzenie slobodného pohybu občanov, dodržiavanie ktorého sa vymáha kontrolami.

Reklama

Kontroly na cestách ale v stredu spôsobili zápchy, na niektorých miestach vodiči čakali aj niekoľko hodín. Premiér Igor Matovič potom podľa Palka vyvolal verejný spor s policajným prezidentom Lučanským, ktorého označil za zodpovedného za sabotáž uznesenia vlády.

Tou sabotážou mala byť podľa Matoviča skutočnosť, že polícia vykonávala kontroly obmedzenia pohybu plošne a nie iba náhodne. Policajný prezident Lučanský nato uviedol na sociálnej sieti: “Nesedím doma pred televízorom, aby som pozeral tlačové brífingy najvyšších predstaviteľov Slovenskej republiky. Nedávam úlohy stovkám policajtiek a policajtom v teréne na základe toho, čo si pozriem v televízii. Ja vydávam pokyny na základe oficiálnych dokumentov, uznesení, záverov, odporúčaní, alebo dohôd. Som v úzkom kontakte s mojim nadriadeným, ministrom vnútra, Romanom Mikulcom, s ktorým konzultujem nastavené pravidlá a podmienky.”

Reklama

“Lučanský sa teda odvoláva na svoj koordinovaný postup so svojím nadriadeným, ministrom vnútra Mikulcom,” konštatuje Palko. Matovič ale tvrdí, že na tlačovke vravel o tom, že kontroly mali byť len náhodné.

“Potom však nie je jasné, prečo to bol práve premiér Matovič, ktorý oznamoval pred niekoľkými dňami, že kontroly bude vykonávať spolu s políciou aj armáda. Na nejaké náhodné kontroly hravo postačujú kapacity polície a netreba na to historicky iba druhé nasadenie slovenskej armády pre potreby verejného poriadku za tridsať rokov (prvé bolo v roku 2004 v čase rómskych rabovačiek obchodov). Armádne manévre na “námatkové” kontroly? Takto to premiér myslel?,” pýta sa Palko v príspevku na sociálnej sieti.

K vzniknutej situácii sa neskôr vyjadril aj minister vnútra Roman Mikulec, ktorý sa vo videu ospravedlnil občanom za problémy a pripomenul, že snahou vlády je ochrana občanov a poďakoval sa polícii.

“Najdôležitejšie bolo to, čo nepovedal. A síce, či pravdu má premiér alebo policajný prezident, ktorý sa odvolával na to, že jedná v zhode s ministrom. Ak si chce minister zachovať tvár, bude musieť vniesť jasno práve do tejto otázky. Sabotoval Lučanský zámery vlády, alebo vykonával pokyny správne? Toto sa musí verejnosť dozvedieť,” myslí si bývalý minister.

Palko hodnotí včerajšiu komunikácia predsedu vlády ako katastrofálnu. “Jeho partnerom je minister vnútra Mikulec, nie policajný prezident. Ak chce premiér verejne riešiť situáciu v nejakom rezorte, nemá pritom obchádzať ministra, lebo obchádzaním ho stavia do trápneho postavenia.”

Reklama

Premiér podľa Palka v stredu verejne otvoril konflikt s policajným prezidentom, čím urobil Lučanského zotrvanie vo funkcii politicky neudržateľným. Pritom policajný prezident je z krátkodobého hľadiska neodvolateľný a to vďaka zmene zákona o policajnom zbore.

“Čo nás teda čaká vo vládnom nasadení v boji proti pandémii? Spolupráca premiéra, ministra a policajného prezidenta, ktorému premiér vyslovil nedôveru a policajný prezident mu ironicky odpovedá a minister sa k ich vzťahu radšej nevyjadruje. Nie je známe, či nová vláda už pracuje na ďalšej novele policajného zákona. Mala tak už urobiť. Nie kvôli Lučanskému, ale preto lebo súčasný zákon je z princípu zlý,” píše Palko.

Na záver sa ešte vyjadril k Richardovi Sulíkovi, ktorý na kritickú situáciu na cestách reagoval v stredu na sociálnej sieti tak, že napísal status v ktorom uviedol, že “z boja proti korone spravili fetiš” a že to “musí skončiť.” Podľa Palka však jeho verejná kritika vládnych opatrení nebola šťastná.

 

Skutočne sabotoval Lučanský snahu vlády?

Reklama

Palko sa v svojom ďalšom príspevku, krotý uverejnil vo štvrtok, venoval tomu, či práca policajného prezidenta Milana Lučanského bola skutočne sabotážou snáh vlády, tak ako to povedal premiér Igor Matovič, alebo či je v tom policajný prezident nevinne.

Krátke vyhľadanie v médiách podľa bývalého ministra ukázalo jasnú odpoveď. “Lučanský je nevinný v tom zmysle, že naozaj iba plnil pokyny a zámery ministra vnútra Mikulca, čo je samozrejme povinnosťou policajného prezidenta. Minister vnútra Mikulec sa v pondelok v relácii Téma dňa v televízii TA3 jasne vyjadril: ‘Na výstupe z okresu, kde budú hlavné ťahy, budú zastavovať každé jedno auto, respektíve je to naším cieľom, aby pohyb naozaj bol obmedzený čo najviac’.”

“Teda žiadne náhodné kontroly, naopak plošné. Každé jedno auto,” zdôrazňuje Palko.

Aj na stránke ministerstva vnútra je od pondelka zverejnená tlačová správa hovoriaca o opatreniach na cestách, ktorá odkazuje linkom aj na stránku Policajného zboru na Facebooku. V príspevku sa jasne píše, že “policajné hliadky spoločne s príslušníkmi Ozbrojených síl SR budú kontrolovať všetky vozidlá, ktoré budú prechádzať jednotlivými okresmi na diaľniciach a cestách I. a II. triedy.”

“Všetky vozidlá. Teda minister vnútra, ministerstvo vnútra, policajný prezident a Policajný zbor postupovali úplne jednotne a policajný prezident Lučanský hovoril včera pravdu, keď upozorňoval, že jednal v zhode s ministrom vnútra. Proste policajti a ich prezident vykonávali presne to, čo mali nariadené,” upozornil.

Premiér Matovič svojimi verejnými vystúpeniami dostal, podľa Palkovho názoru, ministra vnútra Mikulca do nezávideniahodnej situácie.

“Ak sa minister Mikulec zastane Lučanského, dostane do zlého svetla premiéra. Ak sa ho nezastane, poškodí to ministra v očiach polície a časti verejnosti. Minister by sa mal Lučanského zastať v tom zmysle, že by mal jasne povedať, že Lučanský iba plnil jeho pokyny. Mal by to urobiť preto, lebo momentálne je pravda na strane Lučanského,” dodal na záver.

Tatiana Stará

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali