Denník N

Strávte s deťmi karanténu spolu a zodpovedne. Ukážte im pozitíva aj nebezpečenstvá virtuálneho sveta

V súčasnosti zažíva celý svet mimoriadnu situáciu, s ktorou sme sa doteraz nestretli. Karanténa ovplyvnila bežný život mnohých Slovákov. Obmedzenie pohybu, práca z domu, zatvorené školy či presunutie bežných aktivít do online sveta sa stali súčasťou našej každodennej existencie. Situácia nie je jednoduchá ani pre rodičov, ktorí musia svoje pracovné povinnosti skĺbiť so starostlivosťou o svoje deti. Pomáhajú im so vzdelávaním a zábavou, ktoré často hľadajú aj v digitálnom priestore.

Jedným z najdôležitejších faktorov spomalenia šírenia nákazy je sociálna izolácia v domácom prostredí. V praxi to znamená obmedzenie kontaktov okrem členov rodiny, s ktorými žijeme v spoločnej domácnosti, vychádzanie iba kvôli nevyhnutným povinnostiam a vyhýbanie sa miestam s vyššou frekvenciou ľudí. Mnohé firmy prechádzajú na prácu formou home office. Ľudia, ktorí doteraz každodenne cestovali do kancelárie, si teraz musia nájsť svoje miesto na prácu vo vlastnom byte alebo dome.

Pracovné nasadenie môžu komplikovať deti, ktoré je potrebné správnym spôsobom zamestnať. Orange si uvedomuje náročnosť podmienok, v ktorých sa rodičia aj deti ocitli, a preto im prostredníctvom svojich opatrení pomáha jednoduchšie zvládať pobyt v karanténe. Pozornosť upriamuje napríklad aj na svoj dlhodobý program Deti na nete. „Zmena situácie, ktorá sa nám udiala, a ktorú sme nikto nepredpokladal, nám dala oveľa väčší dôraz na napojenie na digitálne technológie. Platí to pre nás dospelých, ako aj pre deti. Cez mobily, počítače a tablety funguje zrazu deťom učenie, zábava, šport či záujmové aktivity, no aj sociálne interakcie s kamarátmi. Pre ich prístup k svetu sa stali technológie nevyhnutné,“ vysvetľuje detská psychologička a garantka programu Deti na nete, Mária Tóthová Šimčáková.

Takmer 39 % detí trávi na internete 2 – 5 hodín denne

V súčasných podmienkach využívajú deti technológie asi tak často ako cez prázdniny. Podľa prieskumu Centra pre podporu neformálneho vzdelávania počas voľných dní, ako sú víkendy a sviatky, trávi na internete 38,64 % respondentov 2 – 5 hodín. Najčastejšou aktivitou je pritom chatovanie a po nej pozeranie videí. Pri otázkach týkajúcich sa bezpečnosti využívania internetu až 1 208 dotazovaných uviedlo, že pozná riziká a ohrozenia spojené s používaním internetu, z toho však 275 respondentov to neberie pri používaní internetu do úvahy. Aj napriek tomu, že väčšina opýtaných uviedla, že pozná nástrahy a riziká internetu, až 30,43 % opýtaných uviedlo, že sa niekedy stali obeťou nenávistných prejavov. Podľa ďalšieho prieskumu Rady mládeže Slovenska o mediálnej gramotnosti až 93 % mladých ľudí vo veku 15 až 24 rokov čerpá informácie z blogov a 83 % z príspevkov na sociálnych sieťach.

Ako deťom nastaviť harmonogram domáceho fungovania?

Karanténu by si deti nemali zamieňať s prázdninami. Úlohou rodičov je zorganizovať deťom deň tak, aby ho trávili produktívne pri vzdelávaní, hre a pomáhaní v domácnosti. Mimoriadne dôležité je vytvoriť im pravidelný režim a harmonogram dňa či týždňa, ktorý sa čo možno najviac približuje normálnemu fungovaniu. Plán by mal obsahovať spoločné raňajky, hry, online vyučovanie, pomoc s obedom, prípravu do školy, vypracovávanie domácich úloh, krátku vychádzku, trávenie času na internete či kontaktovanie sa s priateľmi a rodinou cez sociálne siete.

A keďže v tomto období určite rodičia posúvajú hranice trávenie voľného času v online prostredí, je dobré poznať tipy na to, ako deti v tejto oblasti ochrániť a zaujať ich okrem hier aj edukačnými aktivitami. Dobré nápady môžu nájsť na stránke www.detinanete.sk. Tá slúži rodičom, pedagógom či širokej verejnosti ako zdroj informácií zameraných na preventívnu ochranu detí a mládeže pred nástrahami internetu a pripomína dôležitosť témy digitálneho rodičovstva. Počas karanténneho obdobia je tiež vhodným nástrojom na zábavu a edukáciu.

Spoznajte digitálne rodičovstvo

Mnohí rodičia dnes deťom dovoľujú všetky výdobytky techniky – majú mobily, tablety, vlastné počítače, najmodernejšie hry, televízory v detskej izbe, nonstop pripojenie k internetu. Deti s modernými technológiami vyrastajú a v niektorých prípadoch sú v tejto oblasti oveľa zdatnejšie ako ich rodičia. Je pravda, že práca s modernými technológiami je pre nich súčasťou digitálnej gramotnosti, ale rodičia by mali mať znalosť o tom, na akých stránkach a s kým trávia ich ratolesti čas.

V prípade menších detí by malo byť bežnou praxou poznať všetky mená a heslá do sociálnych sietí a herných účtov či sedieť v ich blízkosti, keď surfujú na internete. So staršími deťmi a tínedžermi je potrebné otvorene hovoriť o pozitívach aj nástrahách internetu. Na webe www.detinanete.sk nájdu rodičia okrem zásad pre dobré technologické rodičovstvo aj prehľadnú brožúru s kľúčovými informáciami, ktorá ich prevedie touto oblasťou na základe odporúčaní detskej psychologičky.

Zoznámiť sa s nebezpečenstvami virtuálneho sveta sa dá aj zábavnou formou

Deťom stránka ponúka tipy na kooperatívne hry či testy, ktoré preveria ich závislosť na internete či ich digitálnu gramotnosť. Vzdelávacie komixy školopovinným deťom ukážu, že internet nie je iba o chatovaní, video rozhovoroch či hraní počítačových hier, ale vysvetlia im, ako sa správať na internete, aby neublížili sebe a ani ostatným. Spoločne si môžu prečítať príbehy šikovnej a múdrej Lízy, ktorá zachraňuje svojho najlepšieho kamaráta Olivera z problémov, do ktorých sa často dostane vlastným pričinením.

Rozprávajte sa so svojimi deťmi o ich aktivitách na internete

Súčasná situácia je zvlášť náročná pre tínedžerov, ktorí prahnú po kontakte s rovesníkmi a často sa stránia 24-hodinovému kontaktu so svojimi rodičmi. To môže spôsobovať medzi členmi rodiny napätie a „ponorkovú chorobu“. Svoju sociálnu depriváciu sa snažia zmierňovať prostredníctvom sociálnych sietí, kde trávia čas s priateľmi pri online video rozhovoroch, hrách a chatovaní. „Vo veku tínedžera dosah na jeho internetový svet strácame. Utieka sa do svojej izby a zavrie PC, keď nás zbadá. Mobil má zakódovaný a už vidíme len jeho správanie, no jeho aktivity nie. Musíme si vyžiadať kontrolu a vydiskutovať si svoje rodičovské územie, napríklad raz za týždeň si spolu s ním pozrieť, aké fotky uverejňuje, čo a aké stránky si pozerá, číta či vyhľadáva,“ radí Mária Tóthová Šimčáková.

Rozprúdiť debatu o nebezpečenstve technológií môžu spolu začať aj prostredníctvom videí etického hackera Wizarda. Ten pomáha mladým dospelým zorientovať sa v digitálnom svete. Na základe bežných príbehov, s ktorými sa stretáva každý tínedžer v škole alebo v spoločnosti priateľov, ukazuje príklady hrozieb, ktoré striehnu na internete – napríklad kyberšikana, zneužitie telefónu či fotografií, závislosť na internete alebo falošné profily.

Ďalšie dobré tipy napríklad na ohľaduplnosť aj vo využívaní telekomunikačnej siete, benefity pre zákazníkov, ktoré umožnia zostať v spojení s blízkymi a všetky opatrenia a formy pomoci Orangeu a Nadácie Orange v súvislosti s aktuálnou situáciou nájdete na www.orange.sk/spoluazodpovedne.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie