Úvod Z DOMOVA Matovič zvalil dôsledky vlastného rozhodnutia na políciu. Je to sabotáž, tvrdí

Matovič zvalil dôsledky vlastného rozhodnutia na políciu. Je to sabotáž, tvrdí

Foto: archív

Pokyn na policajné kontroly na hraniciach okresov označil premiér Igor Matovič za sabotáž uznesenia vlády. Trvá na tom, že mali byť len náhodné. Povedal to na stredajšej tlačovej konferencii. Matovič reagoval na stredajší kolaps na slovenských cestách, na ktorých pri hranici každého regiónu sa tvorili kolóny, na niektorých miestach až s niekoľkohodinovým čakaním.

Ľudia, ktorí sa v nich ocitli, boli najmä tí, ktorí cestovali do práce či k lekárovi. Dovolenkárov by do iného okresu nepustili, preto je dosť pravdepodobné, že kto chcel odísť na chalupu či vidiek, odišiel zo svojho okresu už v utorok večer. Blokované tak boli dodávky potravín, a blokovaní boli ľudia, ktorí nemali zakázané ísť do práce.

„Niekto si to uznesenie alebo moje slová vysvetlil po svojom a dal príkaz policajtom, aby kontrolovali každého jedného. Považujem to za sabotáž uznesenia vlády,“ zdôraznil Matovič s tým, že uznesenie neprikazovalo kontrolu každého auta. Poznamenal, že keď raz majú ľudia právo ísť do práce či k lekárovi, nie je rozumné ich nechať stáť v kolónach.

Televízia TA3 pritom následne z archívu odvysielala slová ministra vnútra Romana Mikulca z tlačovej konferencie, že na výstupoch z okresov sa bude kontrolovať “každé jedno auto”, pričom je cieľom vlády, aby bol pohyb ľudí obmedzený čo najviac.

Podľa premiéra by mal na verejnosť predstúpiť policajný prezident Milan Lučanský a postup polície vysvetliť. Ten mu cez sociálnu sieť odkázal, že sa odmieta zúčastňovať na politických hrách, a že sa neriadi pokynmi z tlačoviek, ale z oficiálnych dokumentov.

„Policajný zbor postupoval tak, ako bolo určené po zasadnutí krízového štábu,“ vysvetlil Lučanský. Polícia sa pri kontrolách dodržiavania obmedzenia pohybu medzi okresmi riadila v zmysle uznesenia vlády,” dodal prezident policajného zboru.

„Nesedím doma pred televízorom, aby som pozeral tlačové brífingy najvyšších predstaviteľov Slovenskej republiky. Nedávam úlohy stovkám policajtiek a policajtom v teréne na základe toho, čo si pozriem v televízii. Ja vydávam pokyny na základe oficiálnych dokumentov, uznesení, záverov, odporúčaní, alebo dohôd.

Je mi úprimne ľúto, že vodiči, na ktorých sa dnes vzťahovala výnimka na presun z okresu do okresu, strávili hodiny v kolónach. Policajný zbor postupoval tak, ako bolo určené po zasadnutí krízového štábu. V nijakom prípade mi neprináleží hodnotiť, či to boli dobré, alebo zlé opatrenia. Mojou úlohou ako policajta, je splniť pokyn bez emócií,“ uviedol prezident policajného zboru.

Predseda vlády Igor Matovič by nemal hádzať vinu za skolabovanie dopravy v krajine v súvislosti s obmedzením pohybu na vojakov a policajtov. Odkazuje mu to expremiér Peter Pellegrini na sociálnej sieti.

Igor Matovič. (Foto: archív)

„Takto vyzerá chaos v podaní predsedu vlády. Najskôr silné reči o ochrane ľudí pred vírusom. Keď sa mu situácia vymkla z rúk a skolabovala doprava v celej krajine, pokojne to hodil na našich vojakov a policajtov,“ skonštatoval Pellegrini s tým, že tí len plnili príkaz. Hovorí v tejto súvislosti o deštrukcii štátu.

Obmedzenie pohybu kritizoval aj podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík. Uviedol, že z boja proti ochoreniu COVID-19 sa stal fetiš a pri obmedzeniach spomína šialenstvo: „Kvôli 800 mŕtvym na chrípku ročne si ekonomiku nelikvidujeme, no pre 500 nakazených na koronavírus áno. Po celom Slovensku sa tvoria kilometrové zápchy na inak poloprázdnych diaľniciach. Zavreli sme desaťtisíce malých obchodov a vláda nie je v stave im ani len prispieť na nájomné.“

Sulík pokračoval, že hodiny argumentovania na vláde a koaličnej rade proti šéfovi vládneho kabinetu Matovičovi nepomohli. „Toto je šialené a musí to skončiť. Premiérovi sa žiaľ neviem dovolať. Ospravedlňujem sa občanom, ktorí na ceste do roboty, stoja hodiny v zápche.“ Premiér Matovič na túto kritiku zareagoval slovami, že Sulík si “naháňa politické body”a demoralizuje atmosféru medzi ľuďmi.