Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Blíži sa Veľká noc, aká tu ešte nebola! Analytička si posvietila aj na naše nákupy, tie čísla šokujú

Koronavírus na Slovensku Zobraziť galériu (9)
Koronavírus na Slovensku (Zdroj: TASR/Ján Krošlák, TASR/Henrich Mišovič, TASR/Milan Kapusta,)

BRATISLAVA – "ZOSTAŇ DOMA" je jedno z kľúčových hesiel, ktorého sa od potvrdenia prvého prípadu nákazy koronavírusom na Slovensku držíme. Už o pár dní však zažijeme Veľkú noc, aká tu ešte nebola. Pozrite sa, ako vyzerajú naše veľkonočné nákupy potravín a prečítajte si, ako by sme mali pristupovať k produkcii odpadu.

V duchu "ZOSTAŇ DOMA" sa budú niesť aj veľkonočné sviatky, počas ktorých bude navyše platiť obmedzenie pohybu ľudí. Zaobísť sa tak budeme musieť bez návštevy blízkych, bez osobnej návštevy bohoslužieb, ale aj bez dovoleniek. Aj neodmysliteľná šibačka pravdepodobne prebehne len v úzkom (domácom) kruhu. Tohtoročné sviatky sa tak presunú viac do online sveta.

Čítajte aj: KORONAVÍRUS Zoznam vládnych opatrení, prijatých na obdobie Veľkej noci

V aktuálnej analýze sa Eva Sadovská, analytička WOOD & Company, pozrela na to, čoho všetkého sa Slováci budú musieť počas tohtoročných sviatkov vzdať, ako vyzerajú ich veľkonočné nákupy potravín, ale aj na to, ako by mali v týchto časoch pristupovať k produkcii odpadu.

KORONAVÍRUS Blíži sa Veľká
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Tohtoročná Veľká noc bude online

Veľkonočné sviatky, nech už ich máme vo zvyku sláviť akokoľvek, sú o stretávaní sa. Či už v kruhu rodiny, alebo na bohoslužbách v kostoloch. Tento rok sa ale Slováci budú musieť zaobísť bez navštevovania sa, bez osobnej návštevy kostola. Veľkonočné sviatky sa tak presunú do roviny "online komunikácie".

Práve tá už niekoľko týždňov supluje nielen osobný kontakt s príbuznými, priateľmi či kolegami, ale aj osobnú návštevu kostola. Podľa najaktuálnejších údajov Eurostatu (za rok 2019) má pripojenie na internet 82 % slovenských domácností. Kým internet je samozrejmosťou u mladých (99 % z nich), v prípade seniorov ho používa iba 40 %. Najčastejšie ho pritom používame na hľadanie informácií o tovaroch a službách. Nasledujú posielanie a prijímanie elektronickej pošty a sociálne siete. Do popredia sa ale dostávajú čoraz viac aj videohovory.  

Veľká noc sa nesie
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Na dovolenku počas sviatkov môžeme zabudnúť

Mnohé rodiny či jednotlivci mali počas uplynulých rokov tendenciu od tradičného slávenia veľkonočných sviatkov upúšťať, pričom niekoľko dní voľna využili na dovolenku na Slovensku, alebo v zahraničí. Obvykle tak veľkonočné sviatky po jarných prázdninách znamenali pre ubytovacie zariadenia "žatvu".

Cestovný ruch však utrpel tvrdú ranu ako jeden z prvých trhových segmentov a inak to nebude ani počas veľkonočných sviatkov. Len pre zaujímavosť, počas vlaňajšieho apríla zaznamenali ubytovacie zariadenia na Slovensku viac ako 442-tisíc návštevníkov, z čoho vyše 271-tisíc predstavovali obyvatelia Slovenska.

Na cestách je menej áut, hoci benzín a nafta zlacneli

Ceny pohonných látok na Slovensku v posledných týždňoch klesajú a v porovnaní so začiatkom roka 2020 sú lacnejšie v priemere o 13 %. Rovnaký pokles (o cca 13 %) je aktuálne zaznamenaný v prípade benzínu a nafty aj v porovnaní s minuloročným aprílom. Dôvodom je vývoj cien ropy na svetových trhoch.

KORONAVÍRUS Blíži sa Veľká
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Paradoxne, áut na cestách vďaka zlacneniu cien pohonných hmôt nepribúda, ale skôr naopak. Heslo týchto dní „zostaň doma“ spôsobuje na cestách nižšiu dopravnú mobilitu a inak to nebude ani počas sviatkov. Vzhľadom na obmedzenie pohybu ľudí počas sviatkov bude spotreba pohonných látok zrejme ešte nižšia. Ľudia sa autami budú presúvať iba na kratšie vzdialenosti, a to do práce, obchodu a v rámci okresu aj do prírody.

Veľkonočné nákupy potravín s rúškami a rukavicami a s cenami o 4,6 % vyššími ako vlani

Slováci zrejme ešte nikdy nezažili také nakupovanie potravín ako počas uplynulých týždňov. S rúškami na tvári, s rukavicami na rukách a v rozostupoch. Rady pred obchodmi tak trochu pripomínajú situáciu spred vyše 30 rokov.

Čítajte aj: KORONAVÍRUS Pripravte sa na nákupné peklo: Potraviny pred Veľkou nocou dražejú, rady ľudí budú dlhšie!

Slováci si zároveň zvykajú aj na to, že návšteva obchodov s potravinami nemusí byť každodennou záležitosťou, nákupy si začínajú lepšie plánovať a do predajní mnohí chodievajú iba raz za niekoľko dní. To ale nič nemení na tom, že práve v obchodoch s potravinami nechávajú Slováci aktuálne o desiatky percent viac finančných prostriedkov ako pred rokom. Súvisí to s tým, že reštaurácie sú zatvorené, ľudia sa zdržiavajú, a teda aj stravujú prevažne doma a navyše majú tendenciu sa potravinami viac zásobovať.

KORONAVÍRUS Blíži sa Veľká
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: reprofoto:Dopravný servis Orava - Miloš Bača)

Za nákup potravín si navyše oproti vlaňajšku priplácame o 4,6 % viac. Podľa najaktuálnejších údajov Eurostatu si vo februári 2020 na svoje konto pripísali najvýraznejší cenový nárast mäsové výrobky, a to hlavne z bravčového mäsa (až o 26,8 %). Vyššie ceny ako pred rokom boli evidované aj v prípade ovocia, a to v priemere o 11 %. Tradičné a s veľkonočnými sviatkami spájané vajcia sú drahšie o 6 %. Ryža a múka, ktorými sa Slováci majú v súčasnosti tendenciu zásobovať, sa predávajú o cca 4 % drahšie ako vlani. Naopak, zelenina je lacnejšia ako vlani o 5,4 % a zemiaky dokonca o 7,9 %. Menej ako pred rokom nás vychádza ale aj maslo, a to o 8,6 %.

KORONAVÍRUS Blíži sa Veľká
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: reprofoto:Dopravný servis Orava - Miloš Bača)

K bežnému komunálnemu odpadu z domácností pribudli použité rúška a rukavice

Obyvatelia Slovenska sa aktuálne zdržiavajú prevažne vo svojich domácnostiach, v ktorých produkujú aj niekoľko kilogramov odpadu denne. Obyvateľ Slovenska podľa údajov Štatistického úradu SR počas "normálneho režimu" vyprodukuje denne 1,2 kg komunálneho odpadu.

KORONAVÍRUS Blíži sa Veľká
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Najnovšie k bežnému komunálnemu odpadu z domácností pribudli vo väčšej miere aj použité rúška či rukavice. Aj v súvislosti s produkciou odpadu sa ale ľudia môžu správať zodpovedne. Ideálne je nevytvárať zbytočný odpad, neplytvať potravinami a nakupovať iba to, čo naozaj potrebujeme. Ak už odpad vznikne, tak pri manipulácii s ním alebo kontajnermi dbajme maximálne na osobnú hygienu.

KORONAVÍRUS Blíži sa Veľká
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Postláčajme odpad, ktorý postláčať môžeme, a neodkladajme odpad vedľa kontajnerov. Použitý ochranný materiál ako rúška alebo rukavice nepatria do triedeného zberu. Pokiaľ v obci nemáte zavedenú nejakú inú možnosť, vyhadzovať ich môžete do zmiešaného komunálneho odpadu. Odborníci odporúčajú zabaliť ich do vreca, uzavrieť ho a takto vyhodiť do odpadovej nádoby.

Viac o téme: SlovenskoNaftaVeľká nocPotravinyNákupyCenyOdpadRukaviceBenzínCOVID-19RúškaKoronavírusCestovný ruch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu