Harabin tvrdí, že počty v Taliansku nie sú adekvátne a vláda SR obmedzuje slobodu vierovyznania

NETKY.SK • 8 Apríl 2020, 20:04 • 2 min
Harabin tvrdí, že počty v Taliansku nie sú adekvátne a vláda SR obmedzuje slobodu vierovyznania

Situáciu okolo šírenia koronavírusu vzala súčasná vláda SR pevne do svojich rúk. Opatrenia sa však postupom času začali sprísňovať a pomaly každým dňom pribúdalo nové obmedzenie. Bývalý sudca Najvyššieho súdu a líder politickej strany Vlasť Štefan Harabin, však nepovažuje každé jedno opatrenie za to najsprávnejšie riešenie.

slovakia

left justify in out

Zastrašuje Taliansko zvyšok sveta?

Ľudia na Slovensku sú podľa slov Harabina "zastrašovaní od samého začiatku šírenia koronavírusu". Taliansko, ktoré je aj naďalej najviac postihnutým štátom v Európe, posiela do sveta informácie o nakazených a nových úmrtiach každý deň. Krajina sa však vôbec netají tým, že testy na prítomnosť koronavírusu robí najmä starým a ťažko chorým ľuďom. "Taliani neevidujú mŕtvych NA koronavírus, ale mŕtvych S koronavírusom. To je ale veľký rozdiel," ozrejmuje Harabin.

 

img

 

Presné počty vyzerajú inak 

Vyplýva z toho nasledovné, a síce, že ľudia v Taliansku, ktorí zomreli S koronavírusom, mohli mať diagnostikované aj iné vážne choroby. Tým pádom by pravdepodobne svoj boj o život prehrali, aj keby sa svetom nová nákaza nešírila. "Ide o ľudí s priemerným vekom okolo 80 rokov, pri 99 % úmrtiach sa eviduje aj iná vážna choroba. Len okolo 12 % úmrtí možno dávať do súvislosti s koronavírusom," vyjadril sa líder strany Vlasť.

 

img

 

Chrámy by Harabin nechal otvorené 

Na začiatku sa nevedelo, ako sa bude nákaza šíriť, čo so sebou prinesie a aké obmedzenia sa kvôli nej budú musieť nastaviť. "V žiadnom prípade by som však nezavrel chrámy," apeluje na rozhodnutie vlády SR Štefan Harabin. "Veď predsa kresťan vie, že liekom nad všetky lieky a duchovnou vzpruhou je sväté prijímanie, že najlepšou dezinfekciou od špiny je svätá spoveď, že za najhorších katastrof a epidémií sa ľudia utiekali do chrámov, k Bohu – aj za bombardovania, aj za epidémií," uviedol líder Vlasti, ktorý sa sám považuje za kresťana.

 

img

 

Napadnutie ústavného práva 

Ďalej uviedol, že Slovensko sa stále považuje za krajinu s vysokým počtom kresťanov. "Štát tu zasiahol na základné ústavné právo – slobodu vierovyznania," predostrel bývalý sudca Najvyššíeho súdu SR a doplnil, že s týmto postojom vlády nemôže a ani nechce súhlasiť.

 

img

 

Vlna kritiky od viacerých cirkví

Pravoslávna cirkev sa voči tomuto obmedzeniu postavila veľmi kriticky. Kňazi v katolíckej cirkvi chceli slúžiť ľuďom v kostoloch aj napriek obave šírenia COVID-19, považovali to za svoje poslanie. "Štát to však nedovolil, a zareagoval ekonomickými sankciami. Mnohí veriaci tak prišli o svoj každodenný rytmus cirkevného života," uviedol na záver Harabin.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies