Aktuálne 08. apríl 2020

Šefčovič: Uvoľňovanie karanténnych opatrení môže trvať celé mesiace

TASR
TASR
Európska komisia sa na budúci týždeň chystá zverejniť usmernenia s cieľom zaistiť členským krajinám EÚ návrat do normálneho života a zabezpečiť koordinované ukončenie obdobia izolácie.
Európska komisia sa na budúci týždeň chystá zverejniť usmernenia s cieľom zaistiť členským krajinám EÚ návrat do normálneho života a zabezpečiť koordinované ukončenie obdobia izolácie.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Šefčovič: Uvoľňovanie karanténnych opatrení môže trvať celé mesiace
Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič. FOTO TASR/AP

Uviedol to v stredu, po zasadnutí kolégia komisárov, podpredseda Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič.

Slovenský eurokomisár pripomenul, že situácia v jednotlivých krajinách je rôzna, keď napríklad Dánsko, Rakúsko a Česká republika už pristupujú k postupnému uvoľňovaniu karanténnych opatrení. Aj preto eurokomisia v stredu diskutovala o tom, ako zabezpečiť, aby proces uvoľňovania reštrikcií nebol taký dramatický a živelný, ako bolo ich zavádzanie.

"To znamená, aby sme postupovali koordinovane a hlavne, aby sa naše rozhodnutia opierali o vedecký podklad. Aby epidemiológovia skutočne povedali, či sme na postupné uvoľňovanie týchto opatrení pripravení a aby sme vyhodnotili, či máme dostatok zdravotníckeho materiálu, postelí na jednotkách intenzívnej starostlivosti," vysvetlil Šefčovič.

Podľa neho bude hlavne treba konzultovať so susedmi (vnútri aj mimo EÚ) a vyhnúť sa možnej "spätnej vlne" šírenia pandémie, čo by zmarilo doterajšie úsilie členských krajín.

Komisia chce preto na budúci týždeň členským krajinám predstaviť niektoré svoje opatrenia, pričom hlavná výzva bude, aby krajiny koordinovali svoje úsilie a navzájom sa informovali ako postupujú.

Šefčovič zdôraznil, že EK v prvom rade vykoná prísny monitoring o tom, ako vyzerá zdravotný stav obyvateľstva v členských krajinách Únie, kde je aká "kritická krivka" vývoja pandémie, lebo zatiaľ platí, že situácia sa môže meniť zo dňa na deň. Komisia zváži aj pripravenosť zdravotníckeho personálu, či je dostatok špecializovaných lôžok, ventilátorov a vôbec nevyhnutne potrebného zdravotníckeho materiál. Toto budú dve základné kritériá, ktoré sa budú posudzovať predtým, ako EK zváži ako postupovať ďalej.

Podľa Šefčoviča bude dôležitá aj postupnosť uvoľňovania karanténnych opatrení. Najskôr to budú zrejme prevádzky s menším počtom zamestnancov a návštevníkov, odsledovanie situácie v oblasti verejného zdravia, potom to budú väčšie prevádzky, ďalšie monitorovanie, až napokon zelenú dostanú všetky ostatné podniky a inštitúcie.

"Musíme sa pripraviť, že to nebude otázka ani dní, ani týždňov. Toto postupné opúšťanie reštriktívnych opatrení môže trvať aj celé mesiace. Je treba byť mimoriadne zodpovedný a treba spolupracovať tak medzi susedmi ako aj všetky členské krajiny Únie spolu," odkázal Šefčovič.

Podľa jeho slov je koordinácia nevyhnutná, aby sa predišlo situáciám aké nastali po chaotickom zatváraní hraníc po vypuknutí krízy, keď EK musela zakročiť a vynútiť zavedenie zelených pruhov na hraničných priechodoch pre kamióny prevážajúce zdravotnícky materiál, potraviny a iné nevyhnutne potrebné tovary.

Šefčovič skonštatoval, že dnes je zo strany členov EÚ vnímanie potreby koordinácie spoločných opatrení oveľa výraznejšie ako predtým, rovnako ako aj snaha spoločne nájsť dostatočné finančné prostriedky na prekonanie zdravotnej krízy a jej negatívnych ekonomických dôsledkov.

"Únia bude musieť nájsť dostatok financií, aby opätovne naštartovala svoju ekonomiku," zdôraznil Šefčovič.
 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia