Správy Zo Slovenska

Testovanie na koronavírus začalo v ďalšej nemocnici: Denne sa vybavia desiatky vzoriek

Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) v Ružomberku začala s testovaním vzoriek na prítomnosť ochorenia COVID-19.

Ilustračný obrázok k článku Testovanie na koronavírus začalo v ďalšej nemocnici: Denne sa vybavia desiatky vzoriek
23
Galéria

Po stredajšej (8.4) návšteve nemocnice to uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) s tým, že aktuálne dokážu otestovať približne 60 pacientov denne.

K testovaniu vzoriek sa podľa šéfa rezortu obrany postupne pridá aj Úrad hlavného lekára Ozbrojených síl SR v zariadení v Ondrašovej, kde budú testovať 50 až 60 ľudí každý deň. Celkovo rezort zabezpečí viac ako sto testovaní denne, povedal Naď.

Pripravená prejsť do červeného módu

Minister obrany počas návštevy skontroloval aj pripravenosť ÚVN na fungovanie v stave červenej nemocnice.

„Nebuďme prílišní optimisti, aj keď sa možno miestami zdá, že čísla sú relatívne dobré, až také dobré nie sú. Ako ozbrojené sily, rezort obrany, musíme byť pripravení aj na to najhoršie. Preto sme v Ružomberku zrealizovali viacero opatrení, ktoré postupne nabiehajú. Už dnes sme v ÚVN pripravení akceptovať niekoľko desiatok ťažkých prípadov,“ skonštatoval.

Vo vojenskej nemocnici bolo podľa ministra doposiaľ 18 pozitívnych prípadov na ochorenie COVID-19. „Viacerí sa už vrátili domov, niektorí sú v tomto momente na ventilácii, sú to ťažké prípady. Keď príde k najhoršiemu, celá nemocnica prejde do červeného módu, to znamená, že postupne tu budú už len pacienti, ktorí sú chorí na COVID-19. V tom čase budeme môcť poskytnúť vyše 60 pacientom kompletnú starostlivosť vrátane ventilácie,“ konkretizoval šéf rezortu obrany s tým, že celkovo bude v nemocnici môcť byť hospitalizovaných až okolo 250 pacientov.

Súčasťou opatrení vojenskej nemocnice bola podľa hovorkyne ministerstva obrany Martiny Kovaľ Kakaščíkovej aj reprofilizácia 184 lôžok, teda viac ako tretina lôžkovej kapacity pre pacientov s novým koronavírusom. V týchto dňoch zároveň rekonštruujú budovu bývalej polikliniky na Považskej ulici, ktorá bude slúžiť ako pavilón pre pacientov pozitívnych na ochorenie COVID-19.

„Ústredná vojenská nemocnica tiež objednala štyri transportné biovaky, ktoré budú v prípade potreby slúžiť na prepravu pacientov z tohto pavilónu na iné pracoviská v rámci nemocnice,“ doplnila hovorkyňa.

Slovensko sa pripravuje na koronavírus
23
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM