Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Doprava na Slovensku zostala paralyzovaná. Takto to vyzeralo v prvý deň obmedzení
Zdielať na

Doprava na Slovensku zostala paralyzovaná. Takto to vyzeralo v prvý deň obmedzení

SLOVENSKO / Úderom polnoci začali v našej krajine platiť mimoriadne obmedzenia pohybu až do skončenia veľkonočných sviatkov. To pocítili vodiči hneď v úvode dňa, keďže doprava bola v niektorých úsekoch doslova paralyzovaná.

Počas nasledujúcich šiestich dní zažijeme také veľkonočné sviatky, aké si v novodobej histórii Slovenska nepamätáme. "Prvou minútou 8. apríla do polnoci 13. apríla budeme kontrolovať zákaz pohybu na hraniciach okresov," priblížil hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

Spoločne s armádou, a to na diaľniciach a cestách I. a II. triedy. A ak budete prechádzať viacerými okresmi, kontrole sa budete musieť podrobiť opakovane. 

​Dlhé kolóny sa tvorili od rána aj na ceste z Bratislavy do Pezinka, pred Svätým Jurom prebiehajú kontroly. Policajti s vodičmi vypĺňajú dotazníky, pýtajú sa na podrobnosti ako ciel a účel ich cesty. Pri kontrole sa vodiči preukazujú občianskymi preukazmi a policajti si môžu vypýtať aj telefónne číslo. Ešte väčšie kolóny sa tvorila v smere do Bratislavy. 

Cesta Pezinok - Bratislava

Upchané boli aj diaľnice:

Hlavný ťah na Trenčín bol aj krátko po pol noci plný áut a kamiónov

A pozrime sa teraz do trenčianskeho kraja. Aj tam stoja od polnoci na hraniciach okresov nielen policajti, ale aj vojaci. Kontrolujú každé jedno auto.

Viac už Pavol Čertík:

​Kolóny najmä kamiónov sa tvorili aj medzi Prešovom a Košicami

Kontroly na cestách zabrzdili premávku aj medzi dvoma najväčšími mestami na východe Slovenska. V rannej zápche uviazli niektorí vodiči a na viac ako poldruha hodiny. Horšie to bolo smerom na Košice. Tam sa zápchy tvorili ešte aj dopoludnia.

Viac informácií má z terénu Vlado Jurek: 

Polícia každého, kto bude kontrolovaný, žiada, aby dôvod svojej výnimky hodnoverným spôsobom preukázal. Polícia tvrdí, že bude každý prípad posudzovať individuálne. "Každý bude preto musieť preukázať svoju totožnosť a uviesť telefónne číslo, cieľ cesty a jej účel. Kto nebude rešpektovať obmedzenie pohybu, toho policajt vráti naspäť. Inak mu bude uložená sankcia," upresnil hovorca prezídia Michal Slivka. A to až vo výške 1 659 eur.

Uznesenie vlády sa nevzťahuje na:

  • obvyklú cestu z a do zamestnania či na výkon podnikateľskej činnosti 
  • obstaranie nevyhnutných potrieb (potraviny, lieky, krmivo, pohonné hmoty)
  • cestu za účelom obstarania nevyhnutných potrieb pre inú osobu v rámci územia okresu (pre Bratislavu a Košice platí v rámci mesta) 
  • cestu do zdravotníckeho zariadenia
  • pobyt v prírode v rámci okresu (pre Bratislavu a Košice platí v rámci mesta)
  • cestu na pohreb blízkej osoby
  • starostlivosť o blízku osobu v rámci okresu (pre Bratislavu a Košice platí v rámci mesta)

Vláda zároveň zakazuje uplatňovať právo pokojne sa zhromažďovať s výnimkou osôb žijúcich v jednej domácnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy