Denník N

Demonštrácia sily alebo nevyhnutnosť? Prečo je armáda a polícia pri testovaní na koronavírus v osadách (reportáž)

Testovanie v Žehre a Dobšinej. Foto N – Andrej Bán
Testovanie v Žehre a Dobšinej. Foto N – Andrej Bán

Na dverách komunitného centra v prešovskom mestskom gete Stará tehelňa sa objavil nápis „korona te merel“. Po rómsky to znamená: nech zomrie korona.

„Nebojte sa, bude to chvíľka a nebude to bolieť,“ povie v nedeľu ráno armádny zdravotník z úradu hlavného lekára armády mladému mužovi z rómskej osady v Žehre. Ten sa nedávno vrátil z Anglicka.

Mladík zvraští tvár, skôr sa bolesti bojí, ako by ju reálne cítil. Statočne však strpí výter z hĺbky nosa a hrtana. Celá záležitosť testovania na COVID-19 trvá menej ako päť minút. Odohráva sa na políciou opáskovanej trávnatej ploche vedľa bytoviek v lokalite Dobrá Vôľa.

Symbolický názov.

Premiér Igor Matovič v stredu oznámil, že v rómskych komunitách už testovanie potvrdilo 31 pozitívnych prípadov koronavírusu a že osady naozaj môžu byť ohniskami šírenia nákazy. Ide o tri obce a v nich päť osád. Jedným z týchto miest je aj Žehra, premiér presne neoznámil, koľko tam je potvrdených prípadov.

Matovič aj pre prípady z osád hovoril, prečo zatiaľ nemôžeme uvoľňovať prísne opatrenia.

S dobrou vôľou

Všetko prebieha úplne pokojne. Okolo vymedzeného priestoru stojí niekoľko vojenských a policajných vozidiel. A, samozrejme, šestnásť chlapov z miestnej poriadkovej služby MOPS v žltých vestách. Po prvom testovacom dni v Jarovniciach, kde nad hlavami testovaných Rómov lietal aj vrtuľník,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie