Koronavírus: Minister Korčok sa pokúsi identifikovať, ako by Slovensko mohlo pomôcť iným krajinám v EÚ
8.4.2020 16:34
akt. 30.03.2021 05:25

Koronavírus: Minister Korčok sa pokúsi identifikovať, ako by Slovensko mohlo pomôcť iným krajinám v EÚ

Ivan Korčok. Zdroj: TASR
Uložiť článok
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) sa v spolupráci s ďalšími rezortmi pokúsi identifikovať, ako by Slovensko v rámci svojich obmedzených možností mohlo pomôcť iným krajinám Európskej únie zvládnuť situáciu spojenú so šírením ochorenia COVID-19.

„Sme veľmi smutní, dojatí z toho, akou traumou a tragédiou prechádzajú naše priateľské krajiny a národy Taliansko, v tejto chvíli Španielsko. Vidíme, že situácia sa rapídne zhoršuje aj vo Francúzsku. Je to trauma, ktorá ich poznačí naozaj na dlhé obdobie," povedal Korčok.

Dodal, že svoju úlohu šéfa rezortu diplomacie v tomto ohľade považuje za dôležitú v tom, aby upozornil aj verejnosť, aj svojich kolegov vo vláde a v politike na to, že situácia, ktorú prežívajú tieto krajiny, je extrémna.

Korčok tiež zdôraznil, že je preňho naozaj dôležité posolstvo "poďme pomôcť", a ako jednu z možností pomoci uviedol vyslanie slovenských zdravotníkov do postihnutých oblastí.

„Som si plne vedomý limitov, ktoré máme, ale chcem zároveň povedať, že hneď, aj dnes popoludní, sa pokúsim spojiť s profesorom Krčmérym, kde jednou z takýchto alternatív, ktoré sme preverovali, je vyslanie našich zdravotníkov," dodal šéf rezortu diplomacie s tým, že slovenskí zdravotníci sú statoční ľudia, ktorí by boli ochotní ísť pomôcť týmto krajinám.

Pandémia nového koronavírusu sa rozšírila z čínskeho Wuhanu do celého sveta. Na Slovensku je doposiaľ infikovaných 682 osôb.

Koronavírus spôsobujúci ochorenie COVID-19 predstavuje nový kmeň vírusu a ochorenie patrí medzi kvapôčkové infekcie. Odhadovaný inkubačný čas ochorenia je 2 až 14 dní, môže však byť aj dlhší. Opatrenia, aktuálne dianie z domova aj zo sveta sledujeme každý deň ONLINE.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.