Komentár Daga Daniša: Z Matoviča sú už zúfalí aj jeho najbližší
8.4.2020 16:18
akt. 30.03.2021 05:25

Komentár Daga Daniša: Z Matoviča sú už zúfalí aj jeho najbližší

Zdroj: Branislav Wáclav/Aktuality.sk
Uložiť článok
V tíme Igora Matovčia to začína vrieť. Aj keď len na diaľku, keďže priama komunikácia viazne. Partneri premiérovi vyčítajú, že nezvláda riadenie a zásadné rozhodnutia robí bez nich.

Trpezlivosť došla nielen Sulíkovi (vicepremiér za SaS), ktorý sa na Facebooku posťažoval na rozsiahle policajné kontroly, pre ktoré sa ľudia nemohli dostať do práce. Nespokojná je aj Remišová (vicepremiérka Za ľudí). A ďalší ľudia z vlády, Koaličnej rady alebo z krízových štábov...

Stretnutia sa zvolávajú živelne. Ministri nevedia, kedy bude vláda. Koaliční partneri netušia, či a kedy bude Koaličná rada. Krízový štáb a úrady nemôžu pravidelne zverejňovať informácie o počtoch nakazených, pretože túto výsadu chce mať premiér.

„Halali“

Málokto sa pritom dokáže s predsedom vlády spojiť osobne alebo aspoň telefonicky – a dohodnúť si poradu. Pretože premiér stále nemá dobre zorganizovaný tím svojich asistentov. A tým ani dobre zorganizovaný pracovný program a komunikačné linky.

Doteraz ostáva záhadou, kto je vlastne Matovičov najbližší poradca, s ktorým robí rozhodnutia. Vrátane tých rozhodnutí, ktorými vstupuje do právomocí iných ministrov. Ako napríklad minulý týždeň, keď v televízii len tak mimochodom poznamenal, že deti už nepôjdu do školy.

Niektorí si myslia, že veľký vplyv na Matoviča má Andrea Kalavská. Bývalá ministerka zdravotníctva, ktorá sa stala súčasťou krízových štábov a tímu predsedu vlády. Iní si zas myslia, že Matovič sa rozhoduje, ako mal vo zvyku, sám.

Dobré ciele 

Aby sme však neboli len kritickí: obmedzenie masového cestovania počas Veľkej noci je správne. Bratislava je jedno z ohnísk epidémie nového koronavírusu. Naopak, najmenej nakazených je na východnom a strednom Slovensku. Masové cestovanie Bratislavčanov za príbuznými by znamenalo veľké riziko, že nákaza sa rozšíri. A že si z malého problému – rýchlo a zbytočne – vyrobíme veľký. A reštart ekonomiky, ktorý je čoraz naliehavejší, budeme musieť odložiť... 

Je dobré, že Matovič presadzoval sprísnené preventívne opatrenia počas Veľkej noci. Teda obmedzenie cestovania a mobility, vrátane kontrol. 

O niečo horšie to však vyzerá s koordináciou a riadením konkrétnych policajných opatrení.

Matovič najskôr avizoval, že kontroly budú v mäkkej forme. Polícia si vraj zapíše, kto, kam a prečo cestuje. A overovať to bude až spätne.

Minister vnútra Mikulec (OĽaNO) dodal, že kontrolovať budú každého. Logicky, keďže Matovič chcel mať cestovanie pod kontrolou (s prípadným spätným preverovaním, či ľudia nepodvádzali).

Verejné pobúrenie

Aj mäkká forma kontrol, zameraná na strohé policajné záznamy, však spôsobila chaos na poloprázdnych cestách a diaľniciach. Vytvorili sa kolóny, v ktorých uviazli tisícky pracujúcich ľudí. Vrátane lekárov a zdravotníkov. Logicky, keďže plošné kontroly a následné kolóny zabrzdia každého. Aj infektológov.

Nasledovala vlna verejného pohoršenia. Vrátane pohoršenia ministra hospodárstva Sulíka a poslancov.

Vzápätí prišla online reakcia Matoviča. Zverejnil status na Facebooku, kde vysvetľoval, že kontroly na cestách vraj mali byť len námatkové, nie plošné. Zodpovedným za problémy je podľa premiéra policajný prezident, ktorý by sa vraj mal ospravedlniť. 

Nechceme Matoviča upodozrievať, že si vymýšľa, nestojí si za rozhodnutiami a volí alibistické postoje. No vyzerá to tak. 

Veľmi podobne Matovič otáčal aj pri nápade s „blackoutom“. Najskôr navrhol diskutovať o úplnom vypnutí krajiny na tri týždne, aby sme definitívne skoncovali s nákazou a vrátili sa do života ako predtým. Keď videl, že to odborníci aj verejnosť vypískali, zverejnil statusy, kde vysvetľoval, že on vlastne pod „blackoutom“ rozumel len to, čo tu už máme: obmedzovanie pohybu a hygienické normy...

Teraz to vyzerá podobne. Matovičova vláda najskôr vyčlenila časť armády na pomoc polícii pri kontrolách. Dnes za kolóny na cestách Matovič obviňuje vedenie polície a tvári sa, že on to takto vlastne vôbec nechcel. 

Ako hovoria Česi: „Řekl jsem pět, myslel jsem deset“.

„Politika inak“

Iste, chápeme, že Matovič to myslí dobre. Chce byť zodpovedný. Chce Slovensko chrániť. A začiatočnícke chyby v koordinácii a riadení ho mrzia.

Otázne však je, či je za tým len neskúsenosť, alebo viac. Matovič sa pred voľbami rád chválil, že on politiku robí inak.

Ak ju chce robiť takto, ako to predvádza od nástupu vlády, tak mu treba zdvorilo povedať nie. Takto politika vyzerať nemôže.

Radenie má zopár jasných pravidiel. Potrebujete osobný tím a plánovanie programu. Potrebujete pravidelné porady so stranou (predsedníctvo), s partnermi (Koaličné rady), s ministrami (zasadania vlády). S rešpektovaním právomocí, teda zodpovednosti a motivácie ostatných. So zadávaním/delegovaním úloh a kontrolou, či sú splnené.

Návrhy rozhodnutí môžete zverejňovať až potom, čo prejdú konfrontáciou a pripomienkami na porade s kompetentnými.

Toto remeslo je ťažké a nie každý dosahuje v rovnakom čase rovnaké výsledky. Šťastie spravidla praje tým pripraveným.

Nároky a pravidlá

Nechceme Matovičovu vládu odsudzovať ani viniť za všetky chyby. Má tú smolu, že skúsenosti nenaberá v normálnom režime, ale v čase krízy, ktorá niekoľko generácií nemá obdobu. Ani tie najskúsenejšie vlády dnes nedokážu rozhodovať a konať tak, aby sa nekopili ťažko zvládnuteľné problémy.

Žijeme v krízových časoch so zásadne obmedzeným pohybom. Preto je pohyb, prirodzene, obmedzený aj na diaľniciach. Zanadávajme si, ale rešpektujme to.

Na druhej strane: počas krízy radikálne zvyšujeme nároky na seba. A na rešpektovanie pravidiel, ktoré nás obmedzujú a otravujú. Súbežne s tým budeme zvyšovať nároky aj na vládu. Aj pre ňu musí platiť krízová disciplína a maximálna zodpovednosť za rešpektovanie pravidiel.

Určite nechceme Matovičovi radiť. No možno by mohol menej komunikovať s facebookmi. A viac s predsedom vlády.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.