Aktuálne 08. apríl 2020

Koronavírus na Slovensku: Matovič ohlásil 101 nových prípadov nákazy

TASR Postoj
TASR Postoj
(Aktualizované 22:18) Všetky rómske osady s výskytom ochorenia COVID-19 budú uzavreté.
(Aktualizované 22:18) Všetky rómske osady s výskytom ochorenia COVID-19 budú uzavreté.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Koronavírus na Slovensku: Matovič ohlásil 101 nových prípadov nákazy
Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) a europoslanec, expert OĽaNO na rómsku problematiku a člen ústredného krízového štábu Peter Pollák. FOTO TASR – Pavol Zachar

Počas utorka pribudlo na Slovensku 101 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. 31 prípadov sa vyskytlo v 5 rómskych osadách na Spiši, 60 nakazených prišlo z Tirolska. Vykonaných bolo celkovo 2042 testov, čo je zatiaľ najviac od začiatku testovania. Hospitalizovaných je 164 pacientov, z toho u 61 bol koronavírus potvrdený. Pri zvyšných 103 prípadoch sa čaká na výsledok testov. 16 ľudí sa vyliečilo.

V stredu večer na brífingu v Krompachoch hlavný hygienik SR Ján Mikas tiež informoval, že osady, kde žijú ľudia s pozitívnym výsledkom na ochorenie COVID-19, budú uzavreté. Koľko ďalších ľudí bolo v osadách pozitívne testovaných však predseda vlády Igor Matovič povedať nechcel, aby tak "nerozpútaval vášne."

Ľuďom v osadách odkázal, že nejde o "nepriateľský akt" a uzavretím ich chce chrániť. Dodal, že o ľudí v takejto karanténe bude postarané a nemali by im chýbať ani potraviny či zdravotná starostlivosť.

Zdravotníci a slovenská armáda zatiaľ otestovali 30 osád, podľa Matoviča ešte vyše tisíc ostáva. V osadách podľa Matovičových slov testovali len tých ľudí, ktorí prišli zo zahraničia.

Premiér už počas dňa poukázal na to, že veľa prípadov sa objavilo práve v rómskych osadách, kam sa vrátili ľudia zo zahraničia, najmä z anglického Sheffieldu. Pri väčšine nových potvrdených prípadov ide teda o importované prípady ochorenia COVID-19.

Matovič: Nech si Pellegrini spytuje svedomie

V rámci svojho emotívneho prejavu tiež skritizoval bývalého premiéra Petra Pellegriniho, ktorý by si mal podľa Matoviča za pozitívne prípady v osadách spytovať svedomie a za svoje skutky sa ospravedlniť, pretože jeho vláda neumiestnila týchto ľudí do povinnej, ale len do dobrovoľnej domácej karantény. Vystavila tak podľa jeho slov Slovensko možnej nákaze.

„Peter Polák, náš splnomocnenenc pre rómske komunity pred približne desiatimi dňami prišiel s tým, že očakáva obrovský problém v osadách, lebo Peter Pellegrini povedal, že keď príde niekto individuálne na hranice, tak ho nemusíme dať do štátnej karantény,“ komentoval Matovič, pričom poukázal na to, že takíto ľudia išli do 14-dňovej domácej karantény. Medzitým však podľa jeho slov mohli nakaziť ďalších ľudí.

Matovič si v súvislosti s nákazou v rómskych osadách položil aj rečnícku otázku „Koľko ďalších ľudí mohli nakaziť?“, pričom však dodal, že „títo ľudia za to nie sú vinní, tak ako nikto z majority nie je vinný, že sa nakazili.“ Vyzval tiež na trpezlivosť a zodpovednosť. Poďakoval sa za prácu armádnym lekárom či policajtom.

Hlavný hygienik: Slovensko boj s novým koronavírusom zatiaľ nevyhralo

Hlavný hygienik Ján Mikas komentoval, že Slovensko boj s novým koronavírusom zatiaľ nevyhralo. Predpokladá, že najbližšie dva až tri týždne ukážu, ako na tom Slovensko je, a tiež to, či sa budú môcť rušiť vládne opatrenia. Dôležité je dodržiavať opatrenia a testovať. Doplnil, že sa budú musieť orientovať na marginalizované skupiny.

Podľa premiéra je aj kvôli vysokému nárastu prípadov dôležité, aby ľudia opatrenia dodržiavali.

Matovič sa zmienil aj o svojich koaličných partneroch, ktorí kritizovali kolóny po celom Slovensku na facebooku. Podľa Matoviča si na sociálnej sieti robili kampaň miesto toho, aby riešili problém. Zároveň povedal, že koalícia musí vystupovať ako jeden tím: „Nie je čas na to, robiť si individuálne politické body.“ 

Matovič kritizuje šéfa polície aj koaličných partnerovZdieľať

„Prestaňme blúzniť o otváraní obchodov,“ povedal Igor Matovič s tým, že aj on sníva o otváraní obchodov, no až vtedy, keď na to príde vhodný čas. Matovič tvrdí, že koaliční partneri demoralizovali atmosféru medzi ľuďmi, keď znevažovali boj proti novému koronavírusu a prirovnávali ho ku chrípke.

„Toto nie je dobrá cesta a takýmto spôsobom, údermi od chrbta, nebudeme budovať dobré vzťahy v koalícii. Verím, že koaliční partneri si to zoberú k srdcu,“ povedal s tým, že je normálne, ak nesúhlasí s každým rozhodnutím vlády aj každý jej člen. Verí však, že do budúcna sa podobných reakcií vyvarujú.

Pokyn na policajné kontroly na hraniciach okresov považuje premiér Igor Matovič za sabotáž uznesenia vlády. Trvá na tom, že kontroly mali byť len náhodné. Povedal to na stredajšej tlačovej konferencii s tým, že si zrejme uznesenie a jeho slová niekto zle vysvetlil. Pred verejnosť by mal podľa neho predstúpiť policajný prezident Milan Lučanský a tento krok obhájiť.

Pellegrini: Štátnu karanténu pre ľudí zo zahraničia mohla súčasná vláda zaviesť skôr

Podpredseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) reagoval na slová premiéra Igora Matoviča, ktorý ho obvinil z rýchleho šírenia nákazy novým koronavírusom v rómskych osadách.

„Ak toto náš pán predvídavý premiér už dávno predvídal, prečo trvalo permanentnému i ústrednému krízovému štábu aj vláde, že zavedenie povinnej karantény aj pre tých, ktorí prídu sami autom, začalo platiť až tento pondelok? Na také rozhodnutie netreba vedu a výskum. Možno keby sme my boli pokračovali vo vládnutí, tak by sme ho boli prijali o niekoľko dní po tom, ako sme rozhodli o skupinovej povinnej štátnej karanténe,“ povedal Pellegrini na stredajšej tlačovej konferencii.

Povinná štátna karanténa pre všetkých obyvateľov vracajúcich sa zo zahraničia platí od pondelka (6. 4.). Poslankyňa parlamentu a exministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) na tlačovej konferencii pripomenula, že prvé návraty Rómov na územie Slovenska boli evidované 18. marca. Ich počet potom podľa nej kulminoval až okolo 27. marca, teda v čase, keď už vládol súčasný kabinet.

Expremiér podotkol, že od 21. marca riadi túto krajinu Matovič. Ak sa na túto úlohu necítil, mohol podľa jeho slov nechať vládnuť Pellegriniho kabinet dlhšie. Pellegrini si myslí, že v takom prípade by jeho vláda prijala ďalšie opatrenia s chladnou hlavou. „Ak sa na to necítil, nemusel hneď prevziať kormidlo, mohol nás nechať dokončiť si svoju robotu,“ povedal.

Premiér si má podľa Pellegriniho stáť za svojimi krokmi a rozhodnutiami a hlavne za ľuďmi, ktorých má v tíme a ktorí jeho príkazy a návrhy musia rešpektovať. „Žiaľ, ten, kto nepochopil, že štát potrebuje v týchto dňoch pokoj a rozvahu, je pán premiér Matovič,“ dodal.

Pellegrini sa tiež opätovne zastal všetkých policajtov a vojakov, ktorí počas stredy podľa neho len vykonávali príkazy vyplývajúce z vládnych nariadení. Matovič podľa Pellegriniho nemôže hádzať svoju zodpovednosť na policajné zložky.

Ministerstvo zahraničia do stredy repatriovalo už vyše 4 000 slovenských občanov

Podľa ministra Ivana Korčoka ministerstvo eviduje momentálne ďalších takmer 6 000 ľudí, ktorí sa zapísali do formulára a žiadajú o repatriáciu, a rezort diplomacie pracuje s identifikáciou tých, ktorí sa chcú vrátiť domov. Dodal, že číslo 6 je však veľmi hrubé, pretože občania SR sa často zaregistrujú do formulára, a potom sa rezortu diplomacie neozvú späť.

Korčok sa tiež vyjadril k dôvodom, ktoré majú občania žiadajúci o repatriáciu. „Je naozaj nevyhnuté pre občanov v zahraničí zvažovať, či chcú ísť alebo musia ísť domov, lebo nemajú iné východisko,“ uviedol Korčok. Dodal, že si každý musí uvedomiť, že jeho miesto v autobuse či v lietadle môže chýbať tomu, kto je naozaj v núdzi.

Najväčší počet občanov, ktorí sa zaregistrovali a žiadajú o repatriáciu, je podľa šéfa rezortu diplomacie vo Veľkej Británii. Väčšie počty ľudí sú aj v Spojených štátoch amerických či vo Švajčiarsku.

Minister tiež poprosil slovenských občanov v zahraničí, aby zvážili návrat na územie Slovenska komerčnými letmi.

„Stále je vo výraznej miere možnosť dostať sa riadnymi komerčnými letmi. Máme veľa konkrétnych prípadov, keď ľudia majú možnosť vrátiť sa takýmito komerčnými letmi domov, ale nevyužívajú ju,“ uzavrel Korčok.

Novovymenovaný minister zahraničia sa v spolupráci s ďalšími rezortmi pokúsi identifikovať, ako by Slovensko v rámci svojich obmedzených možností mohlo pomôcť iným krajinám Európskej únie zvládnuť situáciu spojenú so šírením ochorenia COVID-19. Ako jednu z možností pomoci uviedol vyslanie slovenských zdravotníkov do postihnutých oblastí, ktorí by boli ochotní ísť pomôcť týmto krajinám.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia