Premiér Matovič o kontrolách na cestách: považujem to za sabotáž
8.4.2020 15:46
akt. 30.03.2021 05:25

Premiér Matovič o kontrolách na cestách: považujem to za sabotáž

Uložiť článok
Minister vnútra Roman Mikulec sa ospravedlnil ľuďom za dlhé kolóny na cestách.

Aktualizované o 16:26

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) sa v stredu tvrdo ohradil voči policajnému prezidentovi Milanovi Lučanskému.

Matovič tak reagoval na stredajší dopravný kolaps na celom Slovensku. 

Polícia a armáda zastavovala autá, šoféri museli pre opustenie okresu vypísať dotazník. Týkalo sa to aj šoférov, ktorí cestovali pracovne cez niekoľko okresov, na každom absolvovali kontrolu a dotazník. Vznikli tak kilometrové kolóny.

Hodiny v kolónach

Šoféri čakali napríklad pri vjazde do Bratislavy na diaľnici D1 niekoľko hodín, medzi Nitrou a Trnavou na ceste R1 sa vytvorila podľa polície až 7-kilometrová kolóna.

„Považujem to za sabotáž uznesenia vlády,” ohradil sa premiér Igor Matovič na spôsob kontroly. Bránil sa, že takéto prísne opatrenia on neprikázal a od policajného prezidenta Lučanského očakáva vysvetlenie. Ak by nešlo o úmysel, premiér Matovič to označil za neschopnosť.

„V pondelok som po prijatí vládou oznámil, že sa budú robiť iba námatkové kontroly,” tvrdí Igor Matovič.

Polícia sa však obhajuje, že konala podľa nariadenia vlády.  

„Polícia postupovala v zmysle uznesenia vlády, v ktorom boli naformulované výnimky. Tie sme zohľadňovali pri príprave rozkazu prezidenta Policajného zboru pre hliadkovú činnosť policajtov," povedal Lučanský.

Policajný prezident zároveň dodáva, že sa s týmto rozkazom stotožnilo aj vedenie rezortu vnútra. O kontrolách každého jedného auta hovoril aj minister vnútra Roman Mikulec.

Matovič však odmieta, že nič také sa v uznesení nepísalo.

„Páni, nech sa dohodnú, kto za to nesie zodpovednosť a ospravedlnia sa ľuďom," odkázal premiér smerom k policajnému prezidentovi Milanovi Lučanskému a ministrovi vnútra.

Po skončení tlačovéh brífingu zverejnil video s ospravedlnením pre ľudí minister vnútra Roman Mikulec. 

14fotiek v galérii Cestné kontroly počas núdzového stavu pri výjazde z okresu Piešťany smerom na Hornú Stredu. Zdroj: Rudolf Sivý/Aktuality.sk

Kritika aj na Sulíka

Matovič neušetril kritikou aj svojho koaličného partnera Richarda Sulíka. Minister hospodárstva cez sociálne siete označil kontroly za šialenstvo.

„Ak budeme v ľuďoch vytvárať pocit, že bojujeme s fiktívnym nepriateľom, ako Richard Sulík cez statusy, je mimoriadne nezodpovedné,” odkázal premiér predsedovi liberálov.

Polícia po kritike politikov poobede zmiernila kontroly a vodičov zastavuje sporadicky. 

14fotiek v galérii Kolóna počas kontroly pri diaľnici R1 smerom z Nitry do Trnavy pri obci Šoporňa. Zdroj: TASR

Rozšírený núdzový stav

Vláda Igora Matoviča rozšírila núdzový stav aj na pohyb osôb. Od dnešnej polnoci do 13. apríla budú policajti a vojaci kontrolovať pohyb ľudí na verejnosti.  

Zakázané je aj uplatňovanie práva pokojne sa zhromažďovať s výnimkou osôb žijúcich v spoločnej domácnosti.

Výnimku z obmedzenia majú cesty do a zo zamestnania či na výkon podnikateľskej činnosti, na nevyhnutné nákupy, zabezpečenie nevyhnutných potrieb pri starostlivosti o deti a zvieratá či tankovanie pohonných látok, neodkladné vyšetrenia u lekára vrátane sprevádzania blízkou osobou a príbuzným, na pohreb blízkej osoby.

V rámci okresu, respektíve v rámci mesta v prípade Bratislavy a Košíc, je povolené tiež zabezpečenie nákupov pre inú osobu, cesta s cieľom starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na takú starostlivosť odkázaný, a pobyt v prírode.

Pandémia nového koronavírusu sa rozšírila z čínskeho Wuhanu do celého sveta. Na Slovensku je doposiaľ infikovaných 682 osôb.

Koronavírus spôsobujúci ochorenie COVID-19 predstavuje nový kmeň vírusu a ochorenie patrí medzi kvapôčkové infekcie. Odhadovaný inkubačný čas ochorenia je 2 až 14 dní, môže však byť aj dlhší. Opatrenia, aktuálne dianie z domova aj zo sveta sledujeme každý deň ONLINE.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.