Uvidíme o dva mesiace, hovorí o výsledku v prípade vraždy novinára Šeremeta šéfka generálnej prokuratúry
8.4.2020 15:30
akt. 30.03.2021 05:25

Uvidíme o dva mesiace, hovorí o výsledku v prípade vraždy novinára Šeremeta šéfka generálnej prokuratúry

Uložiť článok
Z vraždy podozrievajú dobrovoľníkov z frontu. V prípade sú nezrovnalosti.

V prípade vraždy novinára Pavla Šeremeta, ktorého v centre Kyjeva zabila nálož v aute, ktoré šoféroval, by mal byť o dva mesiace známy výsledok.

V rozhovore pre Ukrajinskú pravdu to povedala nová ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová. „Či sa nám už bude páčiť, alebo nie. Ale bude to výsledok,“ povedala.

Venediktovová v rozhovore zároveň naznačila, že brífing, ktorý k vražde vlani v decembri spravil minister vnútra Arsen Avakov spolu s predstaviteľmi polície, považuje za chybu.

Na tlačovke vtedy zaznelo viacero mien podozrivých. Išlo o päticu ľudí z radov dobrovoľníkov, ktorí slúžili priamo v operáciách na východe krajiny, alebo pôsobili ako zdravotníci. 

Súvisiace články k téme

Nakoniec sa v prípade ako oficiálni podozriví spomínajú už len traja: rocker známy ako Riffmaster Andrij Antonenko, detská chirurgička Julia Kuzmenková a zdravotníčka Jana Duharová. Tí sú od decembra vo väzbe alebo domácej väzbe, svoju účasť na vražde odmietajú. 

„Zdá sa mi, že sa nemusel robiť taký hlučný brífing, pokiaľ prípad reálne nevyšiel zo súdu. Preto prípad vo verejnosti vyvoláva negatívny postoj. Ako a čo bude ďalej - uvidíme,“ povedala Venediktovová, ktorá nechcela bližšie komentovať to, že na tlačovke bol aj jej predchodca Ruslan Rjabošapka.

„Keď tam išiel, musel byť presvedčený o svojom konaní,“ poznamenala len.

Novinára Šeremeta zabili v júli v roku 2016, prípad pozornosť znovu upútal koncom vlaňajšieho roka - aj preto, že podozrivými sú účastníci bojov na východe a v prípade je viacero nezrovnalostí.

Kauza tak vyvoláva množstvo emócií, niektorí veteráni dokonca začali vládu obviňovať z „honu na patriotov“.

Tlmiť vášne musela aj redakcia Ukrajinskej pravdy, pre ktorú Šeremet pracoval, a ktorá v jednom z analytických článkov odkázala,  že sa fakty usiluje analyzovať s chladnou hlavou a nemá záujem na tom, aby sa za mrežami ocitli nevinní ľudia. Reagovala na to, že podporovatelia podozrivých od novinárov „rezolútne vyžadujú“, aby sa postavili na stranu ich obhajoby.

Ak sa podľa redakcie verzia a dôkazy, ktoré predložili vyšetrovatelia, nakoniec nepotvrdia, bude to podľa Šeremetových kolegov dôvod na rezignáciu Avakova i plnú rehabilitáciu ľudí, ktorých mená v decembri ukrajinská polícia spojila s vraždou.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Ukrajina, Vojna na Ukrajine
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.