Európske akciové trhy opäť klesli potom, čo eurozóna nedosiahla dohodu o stimule na zvrátenie koronakrízy
08 | 04 | 2020 I Marek Molnár

Európske akciové trhy v stredu opäť klesli, keďže ministri financií eurozóny nedosiahli dohodu o dodatočnom stimule na zvrátenie hospodárskeho dopadu pandémie Covid-19. Informuje portál RT.


Celoeurópsky index STOXX 600 klesol o viac ako jedno percento po tom, čo Mario Centeno, ktorý predsedá 19-člennej skupine, vyhlásil, že rokovania budú pokračovať až vo štvrtok.

"Po 16 hodinách diskusií sme sa priblížili k dohode, ale ešte sme ju nedosiahli," napísal Centeno vo svojom príspevku na Twittteri.

Londýnsky FTSE 100 klesol o 1,6 percenta, zatiaľ čo nemecký DAX skĺzol o 1,1 percenta. Francúzsky CAC 40 klesol takmer o dve percentá.

OSN pozastavuje rozmiestnenie mierových jednotiek na celom svete kvôli Covid-19
Organizácia Spojených národov nariadila svojim vojenským a policajným silám po celom svete pozastaviť ich rozmiestnenie v snahe zmierniť šírenie smrteľného koronavírusu. Informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Eurozóna pracovala na novom úverovom limite, ktorý má byť poskytnutý Európskemu mechanizmu pre stabilitu, núdzový fond, ktorý bol zriadený v dôsledku krízy štátneho dlhu. Niektoré krajiny, najmä Holandsko, vyvíjali tlak na určité podmienky spojené s pôžičkami. Iní, napríklad Taliansko a Španielsko, však nechceli za svoje nové financovanie požadovať žiadne fiškálne ciele.

Vedúci predstavitelia EÚ sa tiež podieľajú na vývoji nového dlhového nástroja. Taliansko, Francúzsko, Španielsko, Írsko a Luxembursko sa usilovali o písomný záväzok pracovať na spoločnom vydávaní dlhov. Táto myšlienka však bola doteraz neakceptovaná.

Vedúci parížskej polície hovorí, že vážne chorí pacienti s Covid-19 sú tí, ktorí ignorovali karanténu
Počas toho, ako Francúzsko bojuje proti Covid-19, šéf parížskej polície vyhlásil, že vážne chorí pacienti si za svoju súčasnú situáciu môžu sami, pretože ignorovali karanténu. Informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | Marek Molnár


„Stretnutie malo byť o tom, aby sa dospelo k plánu východiskovej stratégie z koronavírusu, ktorý by zahŕňal aj to, ako odomknúť silu európskeho mechanizmu pre stabilitu, záchranného fondu EÚ na pomoc tým, ktorí sú najviac postihnutí pandémiou,“ prehlásil Michael Hewson, hlavný analytik trhu v CMC Markets UK, pre portál Yahoo Finance.

Dodal, že „Francúzsko, Španielsko a Taliansko chcú dosiahnuť pokrok v plánoch spoločného dlhového nástroja. Avšak viac fiškálne konzervatívne krajiny ako Nemecko sú skeptickejšie a zdráhajú sa podpísať prázdne šeky.“

Európski ministri sa stretnú vo štvrtok, aby sa snažili prekonať nezhody.

Ministri Spojeného kráľovstva "nepočítajú" s teóriou, že Covid-19 pochádza z laboratória v meste Wu-chan
Vedúci členovia vlády Spojeného kráľovstva nedôverujú teórii, že pandémia Covid-19 pochádza z laboratória v meste Wu-chan, pôvodného epicentra koronavírusu. Informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 04 | 2020 | Marek Molnár