Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Z domova

08. apríla 2020

Video: Pre policajné kontroly kolabuje zásobovanie. Podľa premiéra sa vymkli z rúk



Agropotravinári a obchodníci vyzvali na urýchlené riešenie situácie na slovenských cestách, ktoré môže skončiť kolapsom v zásobovaní obyvateľstva. Kontroly sa vymkli z rúk, ale už by to malo byt v poriadku, tvrdí premiér Igor Matovič.



Zdieľať
Video: Pre policajné kontroly kolabuje zásobovanie. Podľa premiéra sa vymkli z rúk

 

Rozvozy meškajú od skorého rána

Kolóny sú spôsobené kontrolami pre obmedzenie pohybu obyvateľstva. O probléme so zásobovaním informovala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová. "Rozvozy niektorých potravín a vstupov do rastlinnej a živočíšnej výroby meškajú od skorých ranných hodín pre vyhlásenie zákazu vychádzania a policajné kontroly áut medzi jednotlivými okresnými mestami. Na neúnosnú situáciu od rána upozorňujú mnohí výrobcovia potravín, obchodníci, dodávatelia, poľnohospodári, ktorí sa nemôžu dostať so svojim tovarom na miesto určenia," ozrejmila Holéciová.

Problémy majú napríklad pekári, ktorým už v skorých ranných hodinách nestihli prísť na čas do práce vodiči dodávok na rozvoz pečiva do obchodov. "Tovar mešká aj niekoľko hodín, keďže aj autá, ktoré prevážajú potraviny a vstupy do poľnohospodárskej výroby, stoja v obrovských kolónach na hraniciach okresov. Niektorí dokonca prechádzajú viacerými kontrolami, keďže výrobky prevážajú cez viaceré mestá. Obchodníci upozorňujú, že pri neriešení situácie si ľudia zajtra nekúpia to, čo potrebujú v obchodoch," pokračovala hovorkyňa SPPK.

Vyzývajú k okamžitému riešeniu

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Potravinárska komora Slovenska, Zväz obchodu SR a Slovenská aliancia moderného obchodu preto vyzývajú k okamžitému riešeniu tejto vyhrotenej situácie.

„Pokiaľ by mal tento stav trvať aj v ďalších dňoch, prísun potravín a drogérie by skolaboval úplne. Žiadame preto predstaviteľov vlády, aby ešte dnes umožnili plynulý prechod kamiónov s potravinami a ďalším agropotravinárskym tovarom naprieč celým územím Slovenska. Zásobovanie musí dostať výnimku a nesmie podliehať kontrolám policajných zložiek na vstupoch do miest," apeluje predseda SPPK Emil Macho.

K výzve dvoch agropotravinárskych samospráv sa pripájajú aj obe organizácie zastupujúce domácich a zahraničných obchodníkov. Žiadajú kompetentných, aby spriechodnenie dodávok tovarov na hraniciach najmä veľkých miest prišlo čo najrýchlejšie. Aj takýmto spôsobom chcú zamedziť panike a nákupnému ošiaľu zákazníkov. Najkritickejšia situácia bola od rána najmä pred vstupom do Bratislavy.

Matovič: Kontroly mali byť náhodné

Policajné kontroly v súvislosti s obmedzením pohybu, ktoré si na viacerých miestach vyžiadali dopravné zápchy, mali byť podľa premiéra Matoviča náhodné. Polícia si podľa svojho vyjadrenia plní úlohy, ktoré dostala. Ministerstvo vnútra sa odvoláva na uznesenie vlády a žiada o pochopenie pre policajtov.

"Kontroly mali byť námatkové. Zrána sa to niektorým hliadkam vymklo trochu z rúk ... napriek tomu - nehaňme ich za to ... malo by to byť už v poriadku," uviedol na sociálnej sieti premiér. Ministerstvo vnútra reagovalo tým, že policajti a vojaci na hraniciach okresov každého kontrolujú a zisťujú dôvody porušenia zákazu vychádzania v zmysle uznesenia vlády. "Od 8. do 13. apríla polícia vykonáva kontrolu dodržiavania uznesenia vlády o zákaze vychádzania," zdôraznil rezort.

Rezort aj polícia vyzývajú občanov, aby necestovali, ak to nie je nevyhnutné. Dôvod na cestu mimo okresu je potrebné hodnoverným spôsobom preukázať. Ak policajti zistia, že niekto porušil zákaz neopodstatnene, podľa slov rezortu ho otočia naspäť. MV upozorňuje tiež na možné pokuty vo výške 1659 eur.


   Tlač    Pošli

   

Súvisiace články:


 Matovič vrátil úder Sulíkovi, ale v statuse aj klamal (8. 4. 2020)
 Po členovi komunistickej strany Číny sa zľahla zem potom, čo skritizoval vládne kroky v boji proti epidémii (8. 4. 2020)
 Britský premiér Johnson ostáva na jednotke intenzívnej starostlivosti, jeho zdravotný stav sa nelepší (8. 4. 2020)
 Trump hrozí stopnutím platieb pre zdravotnícku organizáciu a malým firmám chce dať miliardy dolárov (8. 4. 2020)
 Koronavírus rozdelil Európsku úniu: Taliansko chce využiť všetku ekonomickú silu, ale Nemecko je proti (8. 4. 2020)
 Koronavírus: Nórsko chce 20. apríla otvoriť škôlky a 27. nižšie ročníky ZŠ (8. 4. 2020)
 Koronavírus: Počet nakazených na Slovensku stúpol o 101, Sulík sa pre zákaz vychádzania "pochytil" s Matovičom (online) (8. 4. 2020)
 Mobilné dáta sa musia aj počas koronakrízy využívať s pravidlami Európskej únie (8. 4. 2020)
 „Syn Božej hlavy“ spojil koronavírus a 5G siete, youtube bude mazať konšpirácie (8. 4. 2020)
 Koronavírus: Pribudlo 47 nakazených, vláda pomôže veľkým firmám a hrozia pokuty za porušenie obmedzení cez Veľkú noc (online) (7. 4. 2020)



nasledujúci článok >>
O2 Športová akadémia Mateja Tótha spúšťa Telesnú na doma. Zacvičte si spolu s vašimi deťmi
<< predchádzajúci článok
Krajniak sa vyjadril k dopravným zápcham a povedal aj, kedy by sa mali opatrenia uvoľňovať