Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Krízu prežijem skromne. Keď nie, potiahne ma frajerka, smeje sa najlepší Slovák

Tenisový život sa zastavil a dnes nikto netuší, či sa v tejto sezóne rozbehne. Andreja Martina (30) stopol v najlepšom. Aktuálne najvýraznejší slovenský hráč má za sebou skvelé výsledky. Vďaka nim sa prebojoval do prvej stovky rebríčka ATP.

08.04.2020 14:22
Andrej Martin. Foto: ,
Kríza bude mať veľa tenisových obetí, vraví Andrej Martin.
debata

„Ak by mala prestávka trvať dlhšie, pouvažujem nad dočasnou brigádou. Nie kvôli financiám, skôr pre pocit, že robím niečo užitočné,“ zvažuje 96. hráč sveta.

Ako dlho ste nedržali raketu v ruke?

Je to už mesiac. Od stretnutia Davisovho pohára proti Česku (7. marca).

Chýba vám?

Nebudem klamať – v tejto chvíli mi z tenisu nechýba vôbec nič. Sezóna je dlhá, na turnajoch trávim jedenásť mesiacov v roku, toto je vlastne moje prvé dlhšie obdobie bez tenisovej rakety. Som typ človeka, ktorý rád skúša nové veci. Mám mnoho záľub, na ktoré by som za normálnych okolností nemal čas. Pripúšťam však, že po istom čase mi tradičný tenisový život začne chýbať. Predsa len, som naň zvyknutý.

Čo s vami spraví niekoľkomesačná pauza, počas ktorej sa nebudete môcť plnohodnotne pripravovať?

Toto je otázka, na ktorú nepozná odpoveď väčšina hráčov. Ale opýtajte sa Filipa Poláška, on možno bude vedieť – päť rokov nehral súťažný tenis (úsmev). Ale teraz vážne: sám som zvedavý, čo táto pauza s nami urobí. Je to výnimočná situácia, na ktorú nikto nebol pripravený. Výhodu budú mať vyspelejší a vnímavejší hráči, ktorí dobre poznajú samých seba.

Andrej Martin. Foto: TASR, Pavel Neubauer
Andrej Martin Andrej Martin.

Boli ste už niekedy tak dlho bez tenisu?

Pred piatimi rokmi som bol mesiac zranený. Nedá sa to však porovnávať – teraz má čaká úplne niečo iné. Zároveň to je príležitosť posunúť sa ďalej – mám čas a priestor, aby som sa zlepšil aj v iných aspektoch hry. Dôležité nie je len to, čo sa deje na kurte.

Mohli by ste po takejto pauze zajtra nastúpiť na ostrý zápas?

Mohol. Ale bol by to celkom vtipný pohľad. Najlepší hráči sa dokážu takmer dokonale pripraviť na každý zápas či turnaj. Neverím, že sa to dá stihnúť za jeden deň. Pochopiteľne, tenisti sa môžu priebežne udržiavať alebo dokonca zlepšovať si fyzickú kondíciu, no venujeme sa technickému športu. Chce to čas, kým získame istotu pri úderoch. Myslím si, že dnes by som potreboval dobré dva týždne, aby som mohol podať plnohodnotný výkon.

Kde ste mali štartovať tento týždeň?

Už ani neviem. Tour je prerušená do 13. júla a to jediné ma teraz zaujíma. Nezvyknem príliš riešiť otázky, čo by bolo keby – je to jedna z vecí, ktoré nedokážem ovplyvniť.

Organizátori Roland Garros presunuli turnaj na jeseň. Otvorí podľa vás parížsky areál brány?

Bol to veľmi kontroverzný krok. S nikým ho nekonzultovali. Nevedeli o tom hráči, ani nikto z vedenia ATP. Domnievam sa, že sa báli. Je to lukratívny termín a mohol im ho niekto vyfúknuť. Som zvedavý, aké následky to bude mať vo vzťahoch medzi všetkými stranami. Antuka je môj obľúbený povrch a Roland Garros vrcholom sezóny, hral by som tam za akýchkoľvek okolností. Nevidím to však veľmi reálne.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#honor #emotions #fun

Príspevok, ktorý zdieľa Andrej Martin (@andrejmartinslovakia),

Niektorí experti už vyjadrili obavy z toho, či sa vôbec v tejto sezóne odohrajú nejaké turnaje. Aj vy ste pesimista?

Momentálne máme pauzu do polovice júla, ale pokojne to môže byť oveľa dlhšie. Začať by sa malo až vtedy, keď celý svet bude mať nákazu pod kontrolou. Koronavírus nemožno podceňovať. Navyše, tenis je odvetvie, v ktorom ide predovšetkým o zábavu. Ak turnaje odštartujú skôr, veľa hráčov – obzvlášť z krajín s prísnymi opatreniami – by ukrátili o možnosť súťažiť. To sa mi nepozdáva.

Ak by sa čierny scenár naplnil, čo by to pre vás znamenalo?

Neskutočne dlhú dovolenku, po ktorej by sa začala príprava na novú sezónu. Počas prestávky sa ukáže, kto čas dokonale využil a kto ustrnul. Súčasná situácia prináša mnohým finančné starosti – tenistov nevynímajúc. Ale keďže som v poslednom období dosiahol dobré výsledky, mal som aj lepšie príjmy. Verím, že aj keď v skromnejšom režime, krízu prežijem bez ujmy. A keď nie, potiahne ma priateľka, ktorá má to šťastie, že koronavírus jej prácu neovplyvnil (smiech).

Hovorí sa, že ak chce tenista žiť na solídnej úrovni, potrebuje hrať dlhodobo v elitnej stovke…

To sedí. Aj preto sa chce každý hráč do nej za každú cenu dostať. Ak sa mu to nepodarí, jeho príjmy stačia iba na pokrytie réžie. Zarobiť môže, iba ak šetrí na realizačnom tíme a nákladoch. Tenisti, ktorí sa nevojdú ani do druhej stovky, sú závislí na prémiách zo zahraničných líg, na sponzoroch alebo rodičoch. Fungujú z mesiaca na mesiac a okrem seba živia aj nádej, že raz sa napokon medzi elitu dostanú.

Žijete z úspor?

Prevažne. Peniaze nerozhadzujem, ale nainvestované nemám. Ak by však mala prestávka trvať dlhšie, pouvažujem nad dočasnou brigádou. Nie kvôli financiám, skôr preto, aby som si udržal aktívneho ducha a mal pocit, že robím niečo užitočné.

Gruzínka Sofia Šapatovová vyzvala Medzinárodnú tenisovú federáciu, aby kompenzovala finančné straty hráčov. Môže byť jej iniciatíva úspešná?

Zaregistroval som túto petíciu. Podpísalo sa pod ňu veľa hráčov z nižších poschodí rebríčka. Plne ich chápem, uvedomujem si, že bez zahraničných líg budú mať existenčné problémy. Je možné, že pre veľké finančné straty skončia. Na druhej strane si celkom dobre nedokážem predstaviť, odkiaľ by plošná pomoc mala prísť – organizácie ITF i ATP majú vlastné problémy. Tadiaľ cesta zrejme nevedie. Predpokladám, že kríza bude mať veľa tenisových obetí.

Viete o hráčoch, ktorí majú existenčné problémy?

Počas kariéry som ich spoznal veľa – mnohí neraz rozmýšľali, či majú pokračovať a či to má ešte zmysel. Sám som patril medzi nich. Dnes sa pohybujem na lepšie dotovaných turnajoch. Avšak, ak v minulosti malo veľa tenistov finančné ťažkosti, dnes ich je ešte viac.

V prípade, že by sa kolotoč ATP tento rok vôbec neroztočil, čo by to znamenalo pre hráčov i tenis ako taký?

Všetko zlé môže byť na niečo dobré. Každá kríza, ktorá poukáže na nedostatky v systéme, je zároveň veľkou príležitosťou na posun vpred. Hovorí sa o potrebe spravodlivejšieho prerozdeľovania financií – teraz je ideálna príležitosť na radikálnu reformu. Aktuálne dianie bude osudným pre veľký počet hráčov – čísla môžu byť alarmujúce. Na základe týchto štatistík však budeme môcť hovoriť o konkrétnych zmenách k lepšiemu.

Andrej Martin. Foto: TASR, Pavel Neubauer
Andrej Martin Andrej Martin.

Djokovič si krátil čas hraním sa v obývačke s panvicou, Federer búšil loptičkou o stenu. Vrátili ste sa aj vy do detských tenisových čias?

Hviezdy majú zmluvu alebo minimálne morálnu povinnosť komunikovať s fanúšikmi. Aj preto uverejňujú videá na sociálnych sieťach. Zatiaľ nemám takúto fanúšikovskú základňu a necítim, že by som tieto veci musel robiť. Navyše, nepatrím medzi obdivovateľov Facebooku či Instagramu, život bez nich je plnohodnotnejší. Čas strávený na sociálnych sieťach výrazne obmedzujem.

Máte tridsať rokov a v tejto chvíli nikto netuší, čo bude s tenisom ďalej. Prehodnotili ste vzťah k nemu?

Urobil som to pred pár rokmi. Zistil som, že vďaka tenisu môžem dosiahnuť veľké veci a tým pádom byť aj užitočný pre spoločnosť. Chcem s ním spojiť najbližšiu budúcnosť a táto pauza na tom nič nezmení. Ani to, že mám tridsať, veľa neznamená. Najlepším ukazovateľom je pocit, že sa naďalej posúvam a zlepšujem. Výsledky mi dávajú za pravdu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Martin