Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Belgické úrady: Pandémia koronavírusu sa blíži k vrcholu

Muž sa pozerá na tabuľu s odchodmi vlakov na prázdnej železničnej stanici z dôvodu šíriaceho sa koronavírusu v Bruseli 18. marca 2020. V Belgicku v dôsledku šírenia epidémie COVID-19 začne od stredy od poludnia platiť zákaz vychádzania. Tento stav by mal trvať do 5. apríla. V utorok večer o tom rozhodla Rada národnej bezpečnosti (CNS). Foto: TASR/AP

Na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa nachádza 1276 pacientov a 1008 z nich potrebuje pomoc prístrojov pri dýchaní.

Brusel 8. apríla (TASR) - Belgické krízové centrum pre chorobu COVID-19 v stredu oznámilo, že za posledných 24 hodín bolo potvrdených 1209 pozitívnych prípadov na koronavírus a celkovo nákaza od svojho vypuknutia postihla 23.403 Belgičanov. V utorok nákaze podľahlo ďalších 205 osôb, čím sa celková bilancia vyšplhala na 2240 úmrtí.

Podľa údajov federálneho ministerstva zdravotníctva stále platí, že najviac prípadov nákazy je vo Flámsku, potom vo Valónsku a najmenej v regióne Brusel.

V priebehu utorka nemocnice prijali 487 nových pacientov s ochorením COVID-19, ale prepustili 524 osôb. Celkový počet hospitalizovaných osôb bol v stredu 5688, čo podľa úradov znamená zníženie ich počtu a potvrdenie trendov z predošlých dní.

Na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa nachádza 1276 pacientov a 1008 z nich potrebuje pomoc prístrojov pri dýchaní.

Krízové centrum v správe pre médiá pripustilo, že Belgicko sa blíži k vrcholu pandémie, avšak situácia v nemocniciach a domovoch dôchodcova je aj naďalej mimoriadne zložitá.

Epidemiológ a hovorca federálnej vlády pre ochorenie COVID-19 Emmanuel André upozornil, že úrady vykonávajú denne takmer 4000 testov, ale domovom dôchodcov bolo odsúhlasených ďalších 20.000 testov na koronavírus, pričom táto kapacita sa má aj naďalej zvyšovať.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)