Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Vesmírna raketa Sojuz odletí na ISS aj napriek pandémii koronavírusu

Na snímke zľava americký astronaut Chris Cassidy a ruskí kozmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner, členovia novej posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) pózujú v kozmodróme Baikonur v Kazachstane 8. apríla 2020. Trojčlenná posádka ukončila v stredu prípravy na kozmickú misiu smerujúcu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Štart rakety Sojuz MS-16 sa uskutoční podľa plánu vo štvrtok o 08.05 h GMT (10.00 h SELČ) aj napriek pandémii koronavírusu. Foto: TASR/AP

Karanténne opatrenia a izolácia nie sú pre astronautov ničím novým. Tie súčasné majú za cieľ ochrániť ich pred infekciou.

Alma-Ata 8. apríla (TASR) - Trojčlenná posádka ukončila v stredu prípravy na kozmickú misiu smerujúcu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Štart rakety Sojuz MS-16 sa uskutoční podľa plánu aj napriek pandémii koronavírusu, informuje agentúra AFP.

Ruskí astronauti Anatolij Ivanišin, Ivan Vagner a Američan Chris Cassidy odštartujú z kozmodrómu Bajkonur vo štvrtok o 08.05 h GMT (10.00 h SELČ). Trojica utvorí novú posádku pre ISS. Starú by raketa Sojuz mala na Zem dopraviť 17. apríla.

Podľa opatrení v dôsledku pandémie sa na štarte nezúčastní ich rodina ani novinári.

Chris Cassidy, ktorý sa pripravuje na svoj tretí pobyt vo vesmíre, uviedol, že posádku špeciálne opatrenia nepochybne ovplyvnili.

"Rozumieme však, že na celý svet dopadla kríza," povedal.

Karanténne opatrenia a izolácia nie sú pre astronautov ničím novým. Tie súčasné majú za cieľ ochrániť ich pred infekciou.

"Izolácia pred štartom bola tentoraz ešte prísnejšia," poznamenal Ivanišin.

Štvrtkový štart bude prvým, pri ktorom sa využije nosná raketa Sojuz 2.1a. Staré rakety Sojuz-FG ruská vesmírna agentúra Roskosmos prestala používať minulý rok.

Nová raketa využíva digitálny systém leteckej kontroly namiesto analógových zariadení, ktorými boli vybavené staršie typy rakiet.

"Systém sa zlepšil, ale je ešte skoro povedať, či ovládanie bude jednoduchšie," povedal Ivanišin.