Veľkonočné sviatky budú tento rok duchovne on-line. Aj vo Vatikáne

Veľká noc je stáročia najväčším kresťanským sviatkom. Námestie sv. Petra sa zaplní desiatkami tisíc veriacich pred bazilikou a pri veľkorozmerných obrazovkách v priľahlých uliciach. Tento rok to bude inak: Krížovú cestu a Veľký piatok nebude pápež sláviť pri rímskom Koloseu ale na priestranstve pred vatikánskou bazilikou. Rovnako ako veľkonočnú vigíliu či udelenie Urbi et Orbi vo vnútri. Tento rok to bude inak: všetci budú prepojení on-line.

Samostatný Vatikán, štát uprostred Ríma, je najmenší na svete. V malom spoločenstve s veľkým vplyvom žije okolo osemsto ľudí. Väčšina z nich nie priamo na miniatúrnom území, ale ako diplomati a nunciovia Svätej stolice pôsobiaci v krajinách, kde má Vatikán diplomatické zastúpenie. Ako samostatný štátny útvar však vznikol  v roku 1929. Je sídlom Svätej stolice ako najvyššej autority katolíckej cirkvi a predstavuje významnú spoločenskú, politickú a duchovnú autoritu, ktorá zjednocuje takmer miliardu veriacich na celom svete.

Miniatúrny štát a jedinečné bohatstvo

Ak sa vyberiete do Ríma, určite vás napadne, že prechádzka po uliciach a námestiach miniatúrneho mestského štátu nepotrvá dlho. Opak je však pravdou: plocha 44 hektárov je zastavaná jedinečnými kultúrnymi pamiatkami. Nachádza sa na nej Bazilika sv. Petra, Apoštolský palác a niekoľko priliehajúcich budov, ktorým dominuje obrovské Námestie sv. Petra a všetko lemujú a dotvárajú Vatikánske záhrady. Na malom území sú také významné kultúrne pamiatky celosvetového významu ako je Sixtínska kaplnka, Vatikánske múzeum či Vatikánska apoštolská knižnica.

Vatikán, éra prestavby a renesancie

Rozkvet sa začal za rímskeho cisára Konštantína Veľkého, ktorý povolil kresťanstvo ako nové náboženstvo. Postavený bol palác, ktorý je od roku 1378 stálym sídlom pápeža. V polovici 8. storočia sa na základe tzv. Pipinovej donácie ustanovil pápežský štát. Začalo sa s veľkolepou prestavbou Vatikánu, všetko v duchu osvietenia a renesancie. Medzi maliarmi a tvorcami fresiek nechýbali velikáni ako Raffael, Botticelli a Michelangelo, ktorý zanechal svoje nesmrteľné diela v Bazilike sv. Petra a v Sixtínskej kaplnke. Ďalšie vzácne stavby, pod ktoré sa podpísali renesanční umelci, predstavuje Belvedere spojený s pápežovým palácom, galériami a apoštolská knižnica s pol miliónom vzácnych dokumentov.

Photo: unsplash

85 kilometrov políc archívnych zväzkov

Sídlom pápežov sa stal na dlhé storočia Apoštolský palác, kde najvyššie katolícke autority nielen vykonávali svoju funkciu, ale v ňom aj bývali. Sídlia tu aj vysokí cirkevní hodnostári a sú v ňom umiestnené aj vatikánske archívy s celkovou dĺžkou úctyhodných 85 kilometrov políc plných archívnych zväzkov. Palác má viac než tisíc miestností. Súčasťou tohto vzácneho objektu je aj Sixtínska kaplnka s renesančnou freskovou výzdobou a jedinečnou  Michelangelovou stropnou maľbou. Kaplnka slúži na konanie konkláve, teda voľby pápeža už od roku 1492.

Z Apoštolského paláca k veriacim

Súčasný pápež František je povestný svojou skromnosťou, a tak tento zvyk zmenil a bývanie vymenil za oveľa menej honosné sídlo v Penzióne svätej Marty. Ten dal vybudovať ako vhodné zázemie pápež Ján Pavol II. hneď vedľa Baziliky sv. Petra. K dispozícii má hlava katolíckej cirkvi dvojizbový byt. Desaťizbový apartmán v Apoštolskom paláci s nádherným výhľadom na Rím odmietol z jediného dôvodu – chcel byť bližšie k veriacim aj duchovným, ktorí tu tiež bývajú a žijú.

Dominantou je námestie a Bazilika sv. Petra  

Najznámejšou architektonickou stavbou je Námestie sv. Petra. Vybudoval ho sochár Gian Lorenzo Bernini v rokoch 1656 – 1667 podľa predstáv pápeža Alexandra XII. V strede námestia stojí 25,5 metra vysoký obelisk, dominantou je Bazilika sv. Petra, ktorá je najväčšou kresťanskou stavbou na svete, zaberá plochu 2,3 hektára a naraz v nej môže byť prítomných 60 000 ľudí. Pochovaných je v nej 91 pápežov. Tvrdí sa, že kupolu navrhol Michelangelo, dokončená však bola až po jeho smrti podľa plánov architekta Giacoma della Porta.

Photo: unsplash

Prvá telefónna ústredňa, moderné technológie a médiá

Predstava, že v konzervatívnom Vatikáne zastal čas, už dávno neplatí. Moderný štát funguje v ére vyspelých technológií a mediálnej komunikácie tretieho tisícročia, má sedem rozhlasových a jednu televíznu stanicu. Telefónna sieť je dodnes považovaná za jednu z najdokonalejších a najspoľahlivejších. V roku 1886 tu vznikla prvá telefónna ústredňa na svete – v Spojených štátoch to bolo napríklad až o pár rokov neskôr. Vatikán síce nemá vlastnú leteckú spoločnosť a prelety lietadiel nad jeho územím sú prísne zakázané, využíva však služby talianskeho leteckého prepravcu Alitalia, u ktorého má vyhradených niekoľko lietadiel a dva vrtuľníky. K dispozícii je aj letecký sprievod vojenského letectva talianskej republiky.

Viac..  DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Najkratšou železnicou z Vatikánu do Castel Gandolfo

K Vatikánu patrí aj exteritoriálne územie so zvláštnym právnym postavením – niekoľko bazilík a pápežské letné sídlo Castel Gandolfo, ktoré dnes už stráca pôvodné poslanie. Vatikánska železničná stanica dominuje najkratšej železnici na svete, meria 1,5 kilometra a vedie z rímskej stanice Roma San Petro do Vatikánu. Táto trať bola pápežmi veľmi málo využívaná, najčastejšie na prepravu do letného sídla Castel Gandolfo.

Sídla ambasád ako svetové unikáty

Napriek tomu, že Vatikán má diplomatické zastúpenie vo väčšine krajín sveta, na jeho pôde nie sú ambasády iných štátov. Jednoducho sa tu nezmestia, a tak sídlia v Ríme, teda na talianskom území. Raritou je, že aj Taliansko má diplomatickú misiu vo Vatikáne umiestnenú na svojom vlastnom území v Ríme, čo je tiež svetový unikát. Z približne osemsto obyvateľov Vatikánu väčšina žije v cudzine – sú to diplomati pracujúci na zahraničných zastupiteľstvách na celom svete.

Photo: unsplash

Konkláve je a zostane výsadou kardinálov

Pápež František po svojom nástupe avizoval, že zmení aj postavenie žien vo Vatikáne. Sú to väčšinou učiteľky, novinárky či knihovníčky ktoré tam pracujú ale žijú inde. Určite sa však tak skoro nebudú môcť zúčastňovať na voľbe najvyššieho zástupcu cirkvi, čo je výsadou konkláve, teda zboru kardinálov. Vatikán je zároveň aj jediným štátom, kde ženy doteraz nemajú právo voliť. V športe je to – nuž, oveľa športovejšie, a pohľad na športujúcich kňazov a mníšky patrí ku každodennému životu. Aj keď tu nie sú športoviská a štadióny, štát má svoju národnú futbalovú reprezentáciu. Pozostáva z cirkevných zamestnancov a výber doteraz odohral štyri oficiálne zápasy, a to vždy proti výberu Monaka. Pred niekoľkými rokmi tím trénoval dokonca aj svetoznámy Giovanni Trapattoni.

Pápež František ako celosvetová autorita

Keď máme hovoriť o osobnosti pápeža, je nesporne celosvetovou autoritou, ktorá sa aktívne zasadzuje v boji proti globálnej chudobe, hladu či extrémnemu bohatstvu rovnako ako za odsúdenie a vyšetrenie niektorých škandalóznych prípadov v radoch duchovných. A mal dostatok pokory, aby sa za ne celému svetu ospravedlnil…

Photo: unsplash

Švajčiarska garda nie je len na ozdobu

O bezpečnosť Vatikánu sa už od roku 1506 stará Švajčiarska garda, ktorá tradične pozostáva výlučne z občanov Švajčiarska. Záujemcovia musia byť mladí ľudia vo veku od 19 do 30 rokov, slobodní, bezúhonní, s vojenskou prípravou v domovskej krajine. Členovia gardy však neplnia len reprezentatívnu úlohu, sú to vojaci s mimoriadne profesionálnym výcvikom. Vyše sto členov gardy je obľúbeným cieľom fotografov najmä pre farebné uniformy. Tá najzaujímavejšia trojfarebná nie je už pôvodná historická. Navrhli ju začiatkom 20. storočia a autori sa inšpirovali dobovým vkusom na Rafaelových obrazoch.

Vatikán chce byť bližšie k nebesiam

Vatikán sa nezameriava výlučne iba na duchovnú stránku života, ale podporuje aj výskum vesmíru. Vybudoval obrovský teleskop v americkom štáte Arizona, kde skupina vedcov pozoruje a skúma dianie vo vesmíre. Cirkev sa napokon podobným výskumom venuje už niekoľko storočí. Aj samotný gregoriánsky kalendár bol zostavený na základe astronomických údajov. Napokon, vesmírne ďalekohľady sú aj v letnom sídle pápežov. Aj to je spôsob, ako sa priblížiť nebesiam.

O Marta Turisová

Vyštudovala žurnalistiku na FF UK v Bratislave. Skutočnou školou života bola pre ňu pätnásťročná práca v bratislavskom Večerníku, kde začínala ako elévka a skončila ako šéfredaktorka. Pracovala ako šéfredaktorka mesačníka a dvojtýždenníka Rodina vo vydavateľstve Ringier. K čaru poznávania destinácií sa dostala v CK Satur a Ruefa. Počas svojej bohatej novinárskej praxe precestovala svet a objavovala mnohé destinácie – Ameriku, Južnú Afriku, Malajziu, Thajsko, krásy európskych metropol a pozoruhodnosti európskych krajín. Vášeň pre poznávanie spája s vášňou pre umenie, a za touto kombináciou neváha cestovať za hranice Bratislavy. Nezabudnuteľným zážitkom bol muzikál Fantóm opery v New Yorku na Broadwayi a nedávno ju nadchol aj Mefisto v pražskom rovnomennom divadle Broadway. PhDr. Marta Turisová.
Consent choices