Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Žene (58) diagnostikovali COVID-19: Ako prvá na svete trpí touto zvláštnou komplikáciou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MARYLAND - Američanka v strednom veku je prvou osobou, ktorá po diagnóze COVID-19 trpí neobvyklým opuchom mozgu. Zriedkavá kombinácia chrípky a iných vírusových ochorení sa vyskytuje najmä u detí, o to zvláštnejší je tento prípad. Väčšina osôb s touto komplikáciou neprežije a tí, ktorým sa to podarí, trpia trvalým mozgovým poškodením.

Päťdesiatosemročná pracovníčka aerolínií trpí akútnou nekrotizujúcou encefalitídou (ANE), zriedkavou kombináciou chrípky a vírusového ochorenia, ktoré sa väčšinou objavuje len u detí. Po troch dňoch kašľa, horúčky a zmeny duševného stavu sa ukázalo, že žena je infikovaná aj koronavírusom.

Podľa zdravotného systému spoločnosti Henry Ford ženu sanitkou previezli na pohotovostné oddelenie. Vykazovala známky dezorientácie a zmätenosti. Lekári preto nariadili CT a MRI vyšetrenie, ktoré odhalilo abnormálne poškodenie medzimozgového hrboľu, thalamu a temporálnych lalokov, teda častí mozgu spojených s kognitívnymi a pamäťovými funkciami. U ľudí s niektorými typmi ANE sa poškodenie ďalej rozvíja v určitých častiach mozgu. To môže viesť k opuchom, krvácaniu a odumretiu tkaniva. 

Žene (58) diagnostikovali COVID-19:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

KORONAVÍRUS Časť nakazených vykazuje ďalšie zvláštne príznaky: Pri týchto buďte obozretní!

"Približne jedna tretina osôb s akútnou nekrotizujúcou encefalitídou typu 1 neprežije ochorenie a následné neurotické zlyhanie. Z tých, ktorí prežijú, má asi polovica trvalé poškodenie mozgu v dôsledku nekrózy tkaniva, čo vedie k poruchám chôdze, reči a ďalších základných životných funkcií. Mnoho z týchto zručností sa môže v priebehu času obnoviť, ale strata mozgového tkaniva je trvalá," píše sa v správe americkej organizácie Národné inštitúty zdravia (NIH). 

MRI snímka ukazuje abnormality v mozgových lalokoch a talame
Zobraziť galériu (3)
MRI snímka ukazuje abnormality v mozgových lalokoch a talame  (Zdroj: Radiology)

Existuje niekoľko dôkazov, ktoré napovedajú, že u niektorých jedincov trpiacich COVID-19 sa môže vyvinúť syndróm "búrky s cytokínmi". Ide o nadmernú imunitnú reakciu, ktorá môže viesť k narušeniu hematoencefalickej bariéry, tvrdí štúdia publikovaná v časopise The Lancet. I keď neurologická spojitosť s COVID-19 doposiaľ nie je jasná, lekári uviedli, že u niektorých pacientov sa vyskytli aj mozgové komplikácie. "Toto je však prvý hlásený prípad akútnej nekrotizujúcej encefalitídy spojenej s COVID-19. S narastajúcim počtom nakazených by lekári mali sledovať spojitosť COVID-19 so zmenou duševného stavu pacienta," uviedli autori štúdie v magazíne Radiology. Američanka je podľa najnovších informácií od 1. apríla hospitalizovaná v nemocnici vo vážnom stave.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Mozgové poškodenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu