Osady s nakazenými uzavrú, máme najviac potvrdených prípadov

TA3 TASR SITA ČTK
8.4.2020 22:38

Dopravný kolaps a doteraz najviac nakazených. Aj toto priniesli posledné hodiny na Slovensku, ktoré bojuje s pandémiou a v snahe zabrániť jej šíreniu nariadilo prísne opatrenia pred sviatkami a počas nich. Udalosti sme s vami opäť sledovali online.

Osady s nakazenými uzavrú, máme najviac potvrdených prípadov
TASR

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:25 Ako uviedol náčelník Generálneho štábu Oobrojených síl Daniel Zmeko, v lokalitách bolo nasadených takmer 800 vojakov. Počas veľkonočných sviatkov plánujú OS SR počet tímov na odoberanie vzoriek navýšiť zo štyroch na osem. Podľa hlavného lekára OS SR Vladimíra Lengvarského do stredy odobrali vojaci vyše 1000 vzoriek.

23:00 Mikas priblížil, že v uzavretých osadách budú naďalej sledovať epidemiologickú situáciu, testovať a v prípade potreby zabezpečia adekvátnu zdravotnú starostlivosť "Opatrením nariadime dotknutým obciam zabezpečiť zákaz a obmedzenie styku časti obyvateľstva s ostatným obyvateľstvom," upresnila hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Spišskej Novej Vsi Renáta Hudáková.

Premiér Igor Matovič zdôraznil, že opatreniami chcú predovšetkým chrániť ľudí. Upozornil, že vírus sa mohol ďalej rozšíriť. Vyzval preto obyvateľov, aby dodržiavali hygienické opatrenia a sledovali prípadné príznaky. Ubezpečil, že občania v karanténe budú mať zabezpečený prísun vody i potravín.

22:25 Osady, kde žijú ľudia s pozitívnym výsledkom na ochorenie COVID-19, budú uzavreté. V stredu večer na brífingu v Krompachoch o tom informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas. Pozitívne prípady potvrdili v piatich lokalitách na Spiši. Potvrdil to premiér Igor Matovič.

22:15 Srbský prezident Aleksandar Vučič v stredu oznámil, že jeho prvorodeného syna Danila hospitalizovali po tom, ako sa nakazil novým koronavírusom SARS-CoV-2.

21:50 Americký štát New York zaznamenal v stredu 779 nových úmrtí na ochorenie COVID-19. Guvernér Andrew Cuomo však povedal, že aj napriek nárastu počtu obetí sa rýchlosť denného nárastu hospitalizovaných pacientov spomaľuje.

21:45 Malta v stredu oznámila prvé úmrtie pacienta nakazeného novým koronavírusom SARS-CoV-2.

21:40 Čo robia umelci v čase pandémie? Aj oni trávia svoj čas doma, pretože divadlá sú zatvorené a koncerty zrušené. Svoj pozdrav nám poslal spevák Richard Čanaky.

21:35 Pozrite si aj reláciu Téma dňa. Venovali sme sa v nej kolónam na cestách, nárastu počtu nakazených i krokom Európskej komisie v súvislosti s vírusom. V štúdiu diskutovali minister hospodárstva a podpredseda vlády Richard Sulík, 1. viceprezident Česmadu Pavol Piešťanský, hovorkyňa SPPK Jana Holéciová, bývalý predseda vlády Peter Pellegrini a podpredseda EK Maroš Šefčovič.

21:25 Karanténne zariadenie Gabčíkovo v stredu opustilo 56 repatriantov, ktorí boli testovaní na nový koronavírus s negatívnym výsledkom. Informovala o tom Zuzana Farkasová s Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

21:05 Kňazi v poľských mestách nasledovali príklad svojich kolegov v USA a od minulého týždňa začali spovedať tak, že veriaci pri sviatosti zmierenia sedia za volantom svojho auta. Tento spôsob bol zvolený, aby sa poľskí katolíci mohli pred Veľkou nocou vyspovedať, a to v situácii, keď sú kostoly v krajine pre epidémiu choroby COVID-19 zavreté.

20:50 Dovedna 113 pacientov doteraz otestovala rožňavská nemocnica Svet zdravia na nový koronavírus. Z toho 86 ľudí zdravotníci testovali priamo v zariadení a 27 v rámci mobilného odberového miesta. Informovala o tom komunikačná špecialistka siete Svet zdravia Jana Fedáková s tým, že dosiaľ vyhodnotené výsledky testov nový koronavírus u nikoho nepotvrdili.

20:40 Francúzsko za posledných 24 hodín zaznamenalo ďalších 541 úmrtí na komplikácie spojené s chorobou COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2. Na brífingu v Paríži o tom v stredu večer informoval riaditeľ francúzskeho úradu verejného zdravotníctva Jérôme Salomon

20:20 Testovanie ľudí spúšťajú aj armádne laboratóriá. Denne dokážu vyhodnotiť približne 100 vzoriek. V prípade zhoršenia situácie má ministerstvo obrany pripravený záložný plán. Ten spočíva v tom, že vojenská nemocnica v Ružomberku bude prijímať len infikovaných pacientov.

20:10 Novým koronavírusom sa od vypuknutia nákazy infikovalo už takmer milión a pol ľudí. Vyše 85 tisíc osôb ochoreniu podľahlo. Najviac prípadov nákazy hlásia Spojené štáty.

20:05 Fínska vláda v stredu oznámila, že dva milióny ochranných masiek kúpených od Číny nie sú vhodné na použitie v nemocniciach.

Fínska ministerka zdravotníctva Aino-Kaisa Pekonenová v utorok po prebratí prvej zásielky dvoch miliónov chirurgických masiek a 230.000 respiračných masiek z Číny uviedla, že skôr, ako ich dajú do užívania, budú "skontrolované a testované". Pri testoch sa ukázalo, že tvárové masky nespĺňajú požadované normy na ochranu proti koronavírusu v nemocničnom prostredí.

19:55 Pozrite si aj tlačovú besedu podpredsedu NR SR Petra Pellegriniho a poslankyne Denisy Sakovej, v ktorej reagovali na vyjadrenia premiéra Igora Matoviča.

19:50 Zdravotný stav britského premiéra Borisa Johnsona, ktorý bojuje s koronavírusom SARS-CoV-2, sa "zlepšuje", zostáva však na jednotke intenzívnej starostlivosti.

19:35 Českí poslanci v stredu odsúhlasili, že policajti a strážnici budú môcť na mieste ukladať pokuty do 10.000 korún (368 eur) za porušenie vládnych opatrení na obmedzenie šírenia koronavírusového ochorenia COVID-19.

19:30 Taliansko v stredu zaznamenalo 542 nových úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom. Ide o nižší denný nárast ako v utorok, keď pribudlo 604 úmrtí, informovala agentúra ANSA s odvolaním sa na údaje civilnej ochrany.

19:20 V Českej republike podľahlo už 99 osôb chorobe COVID-19 a celkovo 5221 ľudí sa nakazilo koronavírusom, ktorý túto chorobu spôsobuje. Od rána tak v Česku pribudlo osem úmrtí a 204 infikovaných, informovalo v stredu večer tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

19:00 Povinnú štátnu karanténu pre všetkých ľudí prichádzajúcich zo zahraničia mohla súčasná vláda zaviesť už skôr a nie len pred dvoma dňami. Podpredseda parlamentu Peter Pellegrini tak v stredu reagoval na slová premiéra Igora Matoviča, ktorý ho obvinil za rýchle šírenie nákazy novým koronavírusom v rómskych osadách. Obyvatelia osád totiž podľa Matoviča boli v domácej karanténe a mohli nakaziť ďalších ľudí.

18:55 Švajčiarska vláda rozhodla v stredu na základe epidemiologického vývoja a odporúčaní expertov o predĺžení opatrení v boji proti novému koronavírusu o ďalší týždeň, teda do 26. apríla. Následne sa však majú tieto opatrenia postupne začať uvoľňovať

18:25 V Spojenom kráľovstve v stredu pribudlo 938 nových úmrtí na následky ochorenia COVID-19, čo je zatiaľ najvyšší denný nárast. Celkový počet obetí tak prekročil 7000..

18:10 Dezinfekciu verejných priestranstiev začali v týchto dňoch realizovať aj v Humennom. Počas utorka 7. apríla realizovali technické služby mesta postrek frekventovaných ulíc, v stredu zamestnanci Správy športových a rekreačných zariadení vydezinfikovali zariadenie núdzového bývania a útulku. Samospráva o tom informovala na svojej internetovej stránke.

18:00 Občianska iniciatíva Kto pomôže Slovensku vyzbierala do stredy viac ako 836.000 eur. Zo získaných financií sa podarilo zabezpečiť napríklad 100.000 chirurgických a 60.000 šitých rúšok, 35.000 respirátorov, 4000 ochranných oblekov či 3500 štítov pre zdravotníkov, ktorí v prvej línii bojujú s pandémiou nového koronavírusu. S triedením, balením a rozvozom do 320 miest a obcí po celom Slovensku pomohli bez nároku na odmenu stovky dobrovoľníkov.

17:40 Mesto Zvolen prichádza v týchto dňoch s novou pomocou pre osamelých seniorov. Zriadi pre nich linku psychologickej pomoci. Osamelí ľudia, predovšetkým z radov starších Zvolenčanov, ju môžu využívať vždy v utorok a v piatok popoludní.

Linka je prednostne zameraná na poradenstvo a podporu v situáciách, keď človek ostal sám a v dôsledku mimoriadnych opatrení stratil aj najmenší kontakt so svojím okolím.

Osamelí ľudia môžu volať na telefónne číslo 0948/874277. So svojimi starosťami sa môžu psychologičke zdôveriť od budúceho týždňa vždy v utorok a v piatok medzi 13.00 h a 16.00 h.

17:30 Refundáciu nájmov zatvoreným prevádzkam považuje vicepremiér pre ekonomiku a minister hospodárstva Richard Sulík za prioritu, na ktorej chce čím skôr nájsť dohodu s koaličnými partnermi. Podľa diskutovaného modelu by väčšiu časť nájomného uhrádzal štát, prevádzkovatelia by platili len nízke percento. Zároveň potvrdil, že spolu s ministrom dopravy Andrejom Doležalom pracujú na opatreniach pre cestovné kancelárie a ich klientov. Konkrétne kroky by mala vláda podľa Sulíka predstaviť najneskôr budúci týždeň.

17:04 Ako spresnilo Ministerstvo zdravotníctva SR, podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií v utorok pribudlo 70 nových prípadov a ďalších 31 je výsledkom testovania v rómskych osadách. Aktuálne je na Slovensku hospitalizovaných 164 pacientov, z toho u 61 bol koronavírus potvrdený, v 103 prípadoch sa čaká na výsledok testov.

"Podľa údajov Ministerstva zdravotníctva SR, ktorými disponuje na základe hlásení z nemocníc, je na Slovensku spolu 16 vyliečených ľudí z ochorenia Covid-19. Oproti včerajšku pribudli traja ľudia," informoval rezort. Vyliečil sa 71-ročný muž, hospitalizovaný bol vo Fakultnej nemocnici v Prešove. Z ochorenia sa vyliečili aj matka s dcérou z trenčianskeho regiónu, hospitalizované boli v trenčianskej fakultnej nemocnici, následne boli prepustené do domácej karantény. Stále zároveň platí, že ochoreniu doteraz podľahli dve osoby.

17:00 Od decembra 2019, keď sa z Číny začal do sveta šíriť nový koronavírus, bolo doteraz v 192 krajinách a teritóriách potvrdených viac než 1.438.290 prípadov ochorenia COVID-19. Do stredy ochoreniu globálne podľahlo 82.726 ľudí a najmenej 275.500 sa uzdravilo, píše agentúra AFP, ktorá tieto údaje aktualizovala podľa oficiálnych zdrojov z jednotlivých krajín a Svetovej zdravotníckej organizácie.

Od utorka 20.00 h SELČ na celom svete pribudlo 2584 úmrtí a 41.107 potvrdených prípadov nákazy COVID-19. Najvyšší počet úmrtí zaznamenali Spojené štáty (890) a Španielsko (757).

V Európe sa koronavírusom nakazilo už viac ako 750.000 ľudí.

16:50 Predstavitelia mimoparlamentných strán kritizujú opatrenia, ktoré prijala vláda pre šírenie nového koronavírusu na obdobie veľkonočných sviatkov.

SNS vyzýva koalíciu, aby bezodkladne riešila vážnu situáciu. "Prijať opatrenia o obmedzení pohybu v rozsahu, ako to neurobil ani jeden štát v Európe, je prejavom demonštrácie moci, a nie zodpovednosti. Prosíme vás, bezodkladne zrušte kontroly na cestách ešte dnes, a to v celom rozsahu," apeluje strana v stanovisku.

Michal Truban z Progresívneho Slovenska hovorí v súvislosti s opatreniami o "nezmyselných papierových dotazníkoch" a "rozporuplných pokynoch". "Chápem, že vláda chce razantne obmedziť šírenie vírusu cez Veľkú noc. No tieto nepremyslené opatrenia nič nedosiahli a riskuje stratu dôvery a trpezlivosti ľudí," myslí si. Zbytočnému riziku sú podľa neho takto vystavení aj príslušníci bezpečnostných zložiek.

16:48 Matovič mieni, že za situáciu vysokého počtu zisteného nového koronavírusu môže bývalý premiér Peter Pellegrini. "Peter Polák, náš splnomocnenenc pre rómske komunity pred približne desiatimi dňami prišiel s tým, že očakáva obrovský problém v osadách, lebo Peter Pellegrini povedal, že keď príde niekto individuálne na hranice, tak ho nemusíme dať do štátnej karantény," komentoval Matovič, pričom poukázal na to, že takíto ľudia išli do 14-dňovej domácej karantény. Medzitým však podľa jeho slov mohli nakaziť ďalších ľudí.

16:45 Minister vnútra Roman Mikulec sa ospravedlňuje občanom, ktorí zostali v stredu doobeda v kolónach po celom Slovensku, verí, že sa to vo štvrtok už nezopakuje. Pripomína, že opatrenia sú na ochranu zdravia. Informoval o tom vo videu na sociálnej sieti, v ktorom reagoval na dopravnú situáciu v súvislosti s kontrolovaním dodržiavania uznesenia vlády o obmedzení slobodného pohybu osôb.

16:37 Koronavírus zamestnáva mysle najlepších vedcov po celom svete. Snažia sa preniknúť k povahe tohto vírusu a pomôcť pri vývine účinného liečiva na potlačenie ochorenia COVID-19. V štúdiu sme privítali matematika Richarda Kollára z FMFI UK.

16:34 Pozrite si tlačovú besedu Igora Matoviča a členov krízového štábu, ktorí informovali o náraste počtu nakazených.

16:29 V okresoch stredného a juhu západného Slovenska je najvyššia miera rizika vzniku možných komplikovaných priebehov ochorenia Covid-19. Týka sa to taktiež niektorých okresov na západe, a síce v priestore medzi okresmi Myjava a Trenčín. Ako informovala Slovenská akadémia vied, demografi zo SAV identifikovali regióny a skupiny obcí Slovenska s nadpriemerným zastúpením osôb, ktoré sú vystavené tomuto riziku. Rovnako rizikovými sa ukázali niektoré mestské okresy hlavného mesta Bratislavy a okres Košice IV a Medzilaborce na východe Slovenska.

16:27 V snahe zabrániť šíreniu koronavírusu pristúpila malá talianska obec Canonica d’Adda ležiaca v Lombardsku k nezvyčajnému opatreniu: muži a ženy nebudú môcť nakupovať potraviny v tých istých dňoch v týždni, ale každé pohlavie bude mať vymedzené dni, kedy bude môcť ísť do obchodu.

16:20 Hlavný hygienik Ján Mikas komentoval, že Slovensko boj s novým koronavírusom zatiaľ nevyhralo. Predpokladá, že najbližšie dva až tri týždne ukážu, ako na tom Slovensko je, a tiež to, či sa budú môcť rušiť vládne opatrenia. Dôležité je dodržiavať opatrenia a testovať. Doplnil, že sa budú musieť orientovať na marginalizované skupiny.

16:18 Premiér poukázal na to, že veľa prípadov sa objavilo práve v rómskych osadách, kam sa vrátili ľudia zo zahraničia, najmä z anglického Sheffieldu či z rakúskeho Tirolska. Ide teda o importované prípady ochorenia COVID-19. Vyzval tiež na trpezlivosť a zodpovednosť. Poďakoval sa za prácu armádnym lekárom či policajtom.

16:15 Predseda NR SR Boris Kollár a nový minister zahraničných vecí Ivan Korčok sa nestotožňujú so stredajšou komunikáciou premiéra Matoviča a ministra hospodárstva Sulíka v súvislosti s opatreniami prijatými pre pandémiu nového koronavírusu v období veľkonočných sviatkov. Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga taktiež apeloval na koaličných partnerov, aby slová a odkazy cez médiá zvážili.

16:13 Na aktuálnu situáciu v súvislosti s obmedzením pohybu ľudí reagovala aj prezidentka Zuzana Čaputová. Dodala, že o aktuálnom stave hovorila s premiérom Igorom Matovičom a ministrom vnútra Romanom Mikulcom.

15:45 “Prestaňte blúzniť,” odkázal Matovič v emotívnom prejave svojim koaličným partnerom aj opozícii, ktorá volá po uvoľnení opatrení.

15:41 “Dnes vieme, že máme už päť pozitívnych osád s minimálne 31 pozitívne testovanými ľuďmi,” zdôraznil Matovič. "My nie sme za vodou,” adresoval Sulíkovi. “Za včerajšok  máme 101 pozitívnych testov z 2042 testov,” povedal. Na Slovensku tak máme spolu 682 prípadov nákazy novým koronavírusom.

15:40 Dôkazom opodstatnenosti tvrdých opatrení má byť podľa Matoviča to, čo povie za chvíľku. “Dodnes už vyše 60 ľudí, ktorí prišli z Tirolska, bolo pozitívne testovaných,” pokračoval.

15:38 Matovič na tlačovej besede ostro kritizoval policajného prezidenta, ktorý je podľa neho zodpovedný za zlé aplikovanie nariadenia o kontrolách, ktoré spôsobili kolaps na cestách. Policajti ich nerobili náhodne, ale kontrolovali každého, čo vytvorilo niekoľkohodinové zápchy. Uviedol, že takéto konanie považuje za sabotáž uznesenia vlády.

Matovič kritizoval aj robenie si “kampane” a “hranie sa na vlastnom piesočku” niektorých koaličných partnerov. Narážal na kritiku opatrení zo strany Richarda Sulíka.

15:20 Vo Švajčiarsku pribudlo v stredu za 24 hodín 547 potvrdených prípadov nákazy, ich celkový počet dosiahol 22.789. Doteraz tam zaznamenali 842 úmrtí, o 57 viac ako v pondelok, informoval o tom portál 20min.ch s odvolaním sa na údaje jednotlivých kantónov.

14:18 Premiér by nemal hádzať vinu za skolabovanie dopravy v krajine na vojakov a policajtov. Odkazuje mu to expremiér Peter Pellegrini na sociálnej sieti. "Takto vyzerá chaos v podaní predsedu vlády. Najskôr silné reči o ochrane ľudí pred vírusom. Keď sa mu situácia vymkla z rúk a skolabovala doprava v celej krajine, pokojne to hodil na našich vojakov a policajtov," skonštatoval Pellegrini s tým, že tí len plnili príkaz. Hovorí v tejto súvislosti o deštrukcii štátu.

15:11 V súvislosti s obmedzeniami voľného pohybu občanov bola v stredu v rámci Trnavského kraja najviac v doprave exponovaná situácia na rýchlostnej ceste R1, na diaľnici D1 a na ceste I/61 v smere na Madunice – Piešťany. Pre policajné kontroly sa vytvárali kolóny áut. "Doposiaľ však evidujeme vodičov, ktorí naozaj dodržiavajú opatrenia a okresy opúšťajú len v stanovených výnimkách," uviedla krajská policajná hovorkyňa v Trnave Mária Linkešová.

15:06 Chorvátsky minister zdravotníctva Vili Beroš oznámil, že zo 49 obyvateľov evakuovaných z opatrovateľského domova v meste Split malo desať ľudí pozitívny test na ochorenie COVID-19. Minister dodal, že testovali všetkých obyvateľov domova a výsledky budú známe v priebehu stredy.

15:01 Ministerstvo zahraničných vecí do stredy repatriovalo alebo umožnilo návrat rôznymi formami viac ako 4000 slovenským občanom. Na tlačovej konferencii to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

14:54 O situáciu na cestách sa zaujímala aj prezidentka. Čaputová sa informovala u premiéra a ministra vnútra. "Obidvaja ma uistili, že kontroly by už ďalej mali prebiehať námatkovo, v súlade s účelom opatrenia, ktorým je zabrániť zbytočnému cestovaniu a nie monitorovať všetky, aj evidentne pracovné jazdy. Verím, že dnešná situácia neovplyvní negatívne našu súdržnosť, ktorú aj v ďalšom v boji s koronavírusom potrebujeme asi zo všetkého najviac."

14:44 Ku kolónam a upchatým cestám sa vyjadril aj Milan Lučanský, prezident Policajného zboru. Reagoval tak na slová Igora Matoviča  o tom, že kontroly sa vymkli z rúk. "Polícia postupovala v zmysle uznesenia vlády, v ktorom boli naformulované výnimky. Tie sme zohľadňovali pri príprave rozkazu prezidenta Policajného zboru pre hliadkovú činnosť policajtov. S rozkazom prezidenta Policajného zboru sa stotožnilo aj vedenie Ministerstva vnútra Slovenskej republiky."

14:40 Ekonomická kríza zasiahla aj samosprávy, pokles ekonomiky sa odráža i na poklese ich príjmov. Je preto potrebné prebrať riešenia situácií aj na tejto úrovni. Uviedol to na tlačovej konferencii po stretnutí s predstaviteľmi samosprávnych krajov minister financií Eduard Heger.

14:32 V Českej republike sa podarilo zastaviť nekontrolovateľné šírenie choroby COVID-19, uviedol na stredajšej tlačovej konferencii minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Očakáva, že do konca apríla bude nakazených 10.600 ľudí, pôvodne ministerstvo odhadovalo 14.000. "Do polovice apríla bude okolo 7000 nakazených, a to s rozptylom od 6300 do 7700. Do konca apríla bude približne 11.000 nakazených, s rozptylom medzi 9600 a 12.600," povedal predseda Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky Ladislav Dušek.

14:25 Kontrolám na hraniciach okresov sa nevyhli ani vodiči, ktorí prechádzali cez bratislavskú starú cestu na Senec. Ráno sa smerom do mesta tvorili kolóny, poobede v tomto smere policajti z kontrol upustili.

14:10 Pozrite si tlačovú besedu predstaviteľov samosprávnych krajov, združenia SK8 a ministra financií Eduarda Hegera po ich spoločnom rokovaní.

13:57 Pápež František odsúdil v stredu mafiu a ľudí, ktorí zneužívajú pandémiu nového druhu koronavírusu na zarábanie peňazí. František otvoril rannú omšu modlitbou za to, aby "všetci ľudia, ktorí profitujú z potrieb ostatných a predávajú ich", zažili duchovný prerod.

13:45 Globálne letecké spoločnosti si nemôžu dovoliť refundovať lety zrušené z dôvodu krízy spôsobenej pandémiou nového koronavírusu. Uviedlo to Medzinárodné združenie leteckých prepravcov IATA, podľa ktorého aerolínie namiesto toho vydávajú tzv. vouchery, teda poukazy, keďže sa snažia uchrániť si hotovosť, aby prežili.

13:36 Na výrazný pokles cestujúcich v prímestských autobusoch musela zareagovať aj Banskobystrická župa. V celom kraji zaviedli "krízové" cestovné poriadky a autobusy premávajú len v takzvanom núdzovom režime. Keďže sa počet spojov výrazne zredukoval, dostať sa z niektorých obcí do práce, či do nemocnice je pre mnohých ľudí problém.

13:20 Napriek "pozitívnym signálom" prichádzajúcim z niektorých krajín ešte nenastal čas na zmiernenie opatrení proti pandémii. Povedal to európsky regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Hans Kluge. "Teraz nie je čas zmierňovať opatrenia. Je čas opäť raz zdvojnásobiť a strojnásobiť naše spoločné úsilie", ktoré bude s podporou celej spoločnosti viesť k zdolaniu pandémie, povedal Kluge.

13:10 Policajné kontroly v súvislosti s obmedzením pohybu mali byť náhodné. Tvrdí to premiér. Polícia si podľa svojho vyjadrenia plní úlohy, ktoré dostala. Ministerstvo vnútra sa odvoláva na uznesenie vlády a žiada o pochopenie pre policajtov. "Kontroly mali byť námatkové. Zrána sa to niektorým hliadkam vymklo trochu z rúk ... napriek tomu - nehaňme ich za to ... malo by to byť už v poriadku," uviedol na sociálnej sieti premiér.

13:07 Kolabuje doprava, čo spôsobuje obrovské problémy v zásobovaní potravinami a vstupmi do prvovýroby. Upozornila na to Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Rozvozy niektorých potravín a vstupov do rastlinnej a živočíšnej výroby meškajú od skorých ranných hodín, na neúnosnú situáciu od stredajšieho rána upozorňujú mnohí výrobcovia potravín.

12:58 Podozrenie na ochorenie Covid-19 v osade Družstevná pri Hornáde sa potvrdilo. Armáda prišla otestovať aj rodinných príslušníkov nakazenej obyvateľky.

12:57 Prezidentka vyjadrila pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov vďaku Rómom a Rómkam, ktorí robia veľa dobrého pre Slovensko. "Kríza spojená s pandémiou sa dotýka každého z nás. Ale na niektorých dopadá predsa len viac, či už pre vyšší vek, finančnú situáciu alebo preto, že nemá dôstojné bývanie. Viem, že aj medzi vami sú takí a že mnohí sa stretávate navyše aj s predsudkami pre svoju etnickú príslušnosť. Chcem vás ubezpečiť, že som prezidentkou všetkých."

10:52 "Prítomnosť silových zložiek v marginalizovaných komunitách nepovažujem za najšťastnejšie riešenie, v súčasnosti je však najdôležitejšie, aby testovanie prebehlo čo najrýchlejšie a aby bolo realizované v čo najväčšom rozsahu," vyjadrila sa na sociálnej sieti verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Pripomenula, že na krízový štáb sa obrátila s požiadavkou, aby sa v prípade preukázanej nákazy v niektorej z rómskych osád využíval proporcionálny prístup pred prípadnou paušálnou izoláciou.

12:45 Protipandemické opatrenia ohrozili aj hudobný priemysel na Slovensku. Organizátor najväčšieho slovenského hudobného festivalu Pohoda Michal Kaščák uviedol, že Pohoda sa s najväčšou pravdepodobnosťou neuskutoční.

12:41 Pre ministerstvo zahraničných vecí musí byť prioritou zvládnutie pandémie koronavírusu. Pri príležitosti vymenovania Ivana Korčoka (nom. SaS) za ministra zahraničných vecí to dnes vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová.

12:30 Nehanbím sa za opatrenia o obmedzení pohybu občanov počas Veľkej noci. Vyhlásil to Milan Krajniak, ktorý tak reagoval na veľké dopravné zápchy na Slovensku. Eduard Heger uviedol, že nikoho neteší, ak niekto musí tráviť hodiny v kolónach, ale „bojujeme s protivníkom, ktorý zabíja“.

12:18 Fakultná nemocnica Trnava spustila od stredy možnosť testovania na ochorenie COVID-19 aj formou drive-in. Pri ňom pacienta otestujú priamo v osobnom automobile. Na takéto vyšetrenie je potrebné sa podľa referenta pre vzťahy s verejnosťou Mateja Martoviča vopred objednať emailom. Naďalej nemocnica na klinike infektológie testuje pacientov, ktorých posielajú napríklad ich všeobecní lekári.

12:13 Obmedzenie pohybu ľudí v hlavnom meste Maďarska v rámci opatrení proti šíreniu pandémie by bolo potrebné predĺžiť ešte aspoň o jeden mesiac, vyhlásil starosta Budapešti Gergely Karácsony, ktorého pozvala vláda na svoje rokovanie. Nariadenie kabinetu týkajúce sa obmedzenia pohybu osôb v krajine platia do tejto soboty.

12:09 Súkromné laboratóriá v súčasnosti vedia vyšetriť viac ako 2000 vzoriek s možnou prítomnosťou nového koronavírusu. Na začiatku testovania sa ich vyšetrovacia kapacita pohybovala okolo 1000 vzoriek denne. Pokračujú v budovaní nových odberových miest aj rozširovaní svojich testovacích, logistických či personálnych kapacít. Informovala o tom Asociácia laboratórií AsLab.

12:02 Vláda chce pripraviť pomoc aj pre podnikateľov, ktorí dlhodobo neplatili odvody. Minister práce Milan Krajniak uviedol, že pomoc dostanú, ale vyššia bude pre tých, ktorí platili odvody dlhodobo.

Firmy, ktoré boli zatvorené pre nový koronavírus, majú mať odpustené odvody za apríl tohto roka. Informoval o tom minister financií Eduard Heger s tým, že vláda pripravila ďalšie opatrenia na pomoc podnikom. Týkať sa to má tých firiem, ktoré museli byť zatvorené na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR.

11:56 Pozrite si tlačovú besedu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka a ministra financií Eduarda Hegera, ktorí predstavili ďalší balík opatrení pre podniky.

11:50 Počet obetí nového koronavírusu v Španielsku stúpol v stredu o 757. Ide o druhý deň po sebe stúpajúci počet úmrtí v súvislosti s pandémiou, informovala agentúra AFP. Podľa denníka El País tak ochoreniu COVID-19 doposiaľ v krajine podľahlo 14.555 ľudí. Prítomnosť koronavírusu zistili u 146.690 osôb a 48.021 ľudí sa z ochorenia zotavilo.

11:46 Počet potvrdených prípadov nákazy sa v Poľsku za posledný deň zvýšil o 152 na 5000. Informovalo o tom v stredu tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Počet úmrtí v dôsledku koronavírusu sa zvýšil na celkovo 136.

11:42 V Štúdiu TA3 sme privítali člena krízového štábu a lekára Vladimíra Krčméryho. Témou rozhovoru bol rastúci počet infikovaných novým koronvírusom.

11:40 Pandémia môže pripraviť Nitru o milióny eur. Ako informovala radnica, Rada pre rozpočtovú zodpovednosť odhadla výpadok daní z príjmov fyzických osôb pre mesto Nitra na tento rok na 1,9 až deväť miliónov eur. K týmto stratám treba podľa radnice pripočítať výpadky príjmov z nájmu, zo vstupného na kultúrne a športové podujatia, zvýšené náklady na boj s novým koronavírusom a na potláčanie ekonomických dosahov.

11:30 Britský premiér Boris Johnson ostal v nemocnici na jednotke intenzívnej starostlivosti aj druhú noc. Podľa medializovaných informácii je jeho stav stabilný. Symptómy koronavírusu u predsedu britskej vlády pretrvávajú už približne dva týždne. Najnovšie informácie nám zatelefonoval náš spolupracovník Peter Mikitič.

11:23 Minister hospodárstva pridal k statusu video, ktoré zachytáva veľkú kolónu na diaľničnom úseku. „Bohužiaľ, hodiny argumentovania na vláde a koaličnej rade nepomohli. Toto je šialené a musí to skončiť. Premiérovi sa žiaľ neviem dovolať. Ospravedlňujem sa občanom, ktorí na ceste do roboty, čo sme ani len nezakázali, stoja hodiny v zápche," dodal Sulík.

11:15 Premiér vzápätí na svojom konte na sociálnej sieti na Sulíka reagoval, že neschopnosť podporiť čokoľvek nepopulárne, konané vo verejnom záujme a zverejňovať svoje výplody mysle, je v tejto chvíli mimoriadne nezodpovedné.

11:10 Minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík na sociálnej sieti uviedol, že z boja proti koronavírusu sme spravili na Slovensku fetiš. Zároveň kritizoval prijaté opatrenie na obmedzený voľný pohyb osôb počas Veľkej noci od 8. do 13. apríla.

11:05 Balíček na pomoc podnikateľom môže dostať zdravotníctvo do finančného kolapsu. Asociácia zdravotných poisťovní to uviedla v tlačovej správe. Opatrenia vlády na zmiernenie ekonomických dopadov pandémie podľa AZP ešte viac prehĺbili problém s nedostatkom financií v sektore zdravotníctva.

10:52 Igor Matovič vyhlásil, že tieto veľkonočné sviatky ľuďom umožnia pochopiť ich podstatu a odkaz. Predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského mrzí, že kvôli súčasnej situácii nemôžu organizovať bohoslužby, no uvedomuje si, že v záujme zachovania zdravia je dôležité dodržiavať tieto preventívne opatrenia. Generálny biskup evanjelickej cirkvi augsburského vyznania Ivan Eľko ocenil, že sa na spoločnom stretnutí s premiérom mohli od prvých sekúnd rozprávať otvorene a k veci.

10:50 Ministerstvo pôdohospodárstva informuje, že tento týždeň pre žiadateľov úspešne spustilo kampaň priamych podpôr na tento rok. Žiadosť je potrebné podať do 15. mája.

10:48 Počet prípadov nákazy v Rusku vzrástol v stredu o 1175 na celkovo 8672. Rusko dosiaľ potvrdilo 63 úmrtí. Informovala o tom protikoronavírusové krízové centrum. V Rusku sa z choroby COVID-19 vyliečilo 580 infikovaných pacientov.

10:42 Zdravotné poisťovne upozorňujú, že v dôsledku výpadku zdrojov z verejného zdravotného poistenia nebudú mať v najbližších týždňoch dostatok financií na úhradu zdravotnej starostlivosti. Informovala o tom výkonná riaditeľka Asociácie zdravotných poisťovni SR Katarína Kafková. Asociácia vyzýva vládu, aby vzhľadom na balíček určený na pomoc podnikateľom rozhodla aj o bezodkladnom dofinancovaní verejného zdravotného poistenia.

10:30 V súčasnej mimoriadnej situácii na Slovensku najviac z domu pracujú ľudia v oblasti IT, najmenej zamestnanci v cestovnom ruchu. Slováci tvrdia, že doma pracujú rovnako, či dokonca sú produktívnejší ako na pracovisku. Ukázal to prieskum portálu Platy.sk. Zúčastnilo sa 914 respondentov.

10:25 Pozrite si tlačovú besedu po stretnutí Igora Matoviča so zástupcami cirkví. O spoločnom stretnutí i o prežívaní veľkonočných sviatkov informovali Stanislav Zvolenský, bratislavský arcibiskup-metropolita a Ivan Eľko, generálny biskup Evanjelickej cirkvi. Stretnutia sa zúčastnila aj ministerka kultúry Natália Milanová.

10:21 Choroby človeka sú daňou za existenciu civilizácie. Množstvo chorôb sa objavilo práve po usadení sa pôvodných pravekých zberačov a lovcov a ich premene na roľníkov. Spolužitie so zvieratami zabezpečilo prenos patogénov.

10:15 Poľnohospodárstvo, masová výstavba či poľovanie viedlo k dramatickému zníženiu biodiverzity, čo zvýšilo riziko prenosu vírusov zo zvierat na ľudí. Tvrdí to nová štúdia britskej Kráľovskej spoločnosti. Vedci z Austrálie a zo Spojených štátov pracovali so vzorkou 142 vírusov, o ktorých sa vie, že sa preniesli zo zvierat na ľudí.

Podľa štúdie má človek najviac vírusov spoločných s domestikovanými zvieratami, ako sú dobytok, ovce, psy či kozy. Viac vírusov majú s človekom spoločné tiež zvieratá, ktoré sa prispôsobili ľudskému prostrediu - ako napríklad hlodavce, netopiere či primáty, ktoré žijú v blízkostí ľudí. Práve tieto druhy sú pôvodnými hostiteľmi takmer 75 percent známych vírusov.

10:12 Podľa zástupcov BSK sú upchaté všetky príjazdové cesty a jazdu do hlavného mesta v stredu odporúčajú zrušiť. Kolóny sa tvoria aj na vjazde do Bratislavy zo Senca po Starej ceste, zdržanie je viac ako hodinu. Vodiči upozorňujú na viac ako hodinové zdržanie aj na výjazde z Bratislavy do Rovinky a na D2 pri Stupave v oboch smeroch.

10:07 Premiér Igor Matovič a ministerka kultúry Natália Milanová absolvovali stretnutie s predstaviteľmi katolíckej a evanjelickej cirkvi na Slovensku. Následne sa predstavitelia cirkví spolu s premiérom a ministerkou postavili pred novinárov a informovali o spoločnom rokovaní.

10:04 Počet potvrdených prípadov na Ukrajine sa k stredajšiemu ránu za uplynulých 24 hodín zvýšil o 206 na 1668. Z tohto počtu 52 ľudí nákaze podľahlo a 35 sa uzdravilo.

9:56 Na diaľnici D1 v smere z Trnavy do Bratislavy sa tvoria rozsiahle kolóny. Vodiči sa musia pripraviť na niekoľkohodinové čakanie. Stojí sa už od Zelenča. Kamióny spočiatku boli odstavené predovšetkým v pravom jazdnom pruhu, momentálne zasahujú už aj do stredného. Súčasnú situáciu komplikuje aj to, že pri odpočívadle v Zelenči kamionista zo Slovinska v strednom pruhu narazil do osobného motorového vozidla. Nikto sa nezranil.

9:39 Britský premiér Boris Johnson strávil z utorka na stredu druhú noc na jednotke intenzívnej starostlivosti. Jeho stav je podľa štátneho tajomníka ministerstva zdravotníctva stabilizovaný. "Premiér je v stabilizovanom stave, má pohodlie a je v dobrej nálade," povedal štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Edward Argar.

9:35 Pandémii podľahlo do stredy v Českej republike 91 ľudí. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24.
Počet odhalených prípadov nákazy stúpol na 5033. Počet vyliečených pacientov stúpol oproti utorku o deväť na 181.

9:33 Podľa analytika INEKO Dušana Zachara v štatistikách o výskyte nemocničných nákaz nehovoríme pravdu. "Zahraničného pozorovateľa musí zaskočiť, keď si číta štatistiky o výskyte nemocničných (tzv. nozokomiálnych) nákaz v našich ústavných zdravotníckych zariadeniach, lebo z nich musí nadobudnúť dojem, že musíme byť absolútni majstri sveta, keď máme násobne nižší podiel nemocničných nákaz ako najvyspelejšie zdravotnícke systémy vo svete," uviedol.

"Nedostatočne meriame, nepoctivo vykazujeme, máme často laxný prístup k tejto veci. Ako vidíme pri aktuálnej koronakríze, takýto prístup môže mať fatálne následky. Toto treba urgentne meniť," dodal.

9:31 V Maďarsku sa infikovalo už celkovo 895 ľudí. Na ochorenie COVID-19 zomrelo za deň ďalších 11 pacientov, počet úmrtí stúpol na 58, vyplýva zo stredajších údajov informačného servera krízového štábu. Chorobe podľahli v drvivej väčšine starší ľudia, ktorí trpeli aj inými ochoreniami, ale medzi najnovšími prípadmi je aj 49-ročný človek.

9:23 Štátne hranice je možné prekročiť len na vybraných priechodoch. Pozrite si, aká je dopravná situácia na hraniciach s Rakúskom.

9:20 Ministrom financií EÚ sa po zdĺhavých rokovaniach nepodarilo dosiahnuť dohodu o záchrannom pláne, ktorý má pomôcť ťažko zasiahnutým členským štátom čeliť pandémii. „Po 16 hodinách diskusií sme sa priblížili k dohode, ale ešte tam nie sme. Prerušil som Euroskupinu a budeme pokračovať zajtra (9. 4.),“ oznámil Mario Centeno, šéf tzv. Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny.

9:14 Do výzvy na pomoc seniorom, ktorú spustila iniciatíva Mladí proti fašizmu, sa za dva dni zapojilo viac ako 1 000 ľudí. Iniciatíva vytvorila portál pomahamstarsim.sk, ktorý po zadaní kontaktných údajov dobrovoľníka vygeneruje plagát, na základe ktorého ho neskôr môžu kontaktovať seniori v jeho okolí. Tým následne pomôže s nákupom, donáškou obeda či inou obdobnou činnosťou.

9:03 Spojené štáty zaznamenali za 24 hodín 1939 úmrtí v dôsledku nového koronavírusu. V USA evidujú už najmenej 399.886 prípadov nákazy a 12.722 úmrtí. USA majú zďaleka najvyšší počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom na svete. Počet úmrtí zaznamenaných od začiatku pandémie sa niekoľko posledných dní zvyšoval o najmenej 1000 denne a postupne sa približuje k počtu mŕtvych v Taliansku (17.127) a Španielsku (13.798).

8:55 Popredného člena čínskej komunistickej strany, ktorý kritizoval prezidenta Si Ťin-pchinga za riešenie pandémie vyšetrujú pre podozrenie zo "závažného porušenia disciplíny a zákona". Žen Č'-čchiang je bývalým šéfom štátneho konglomerátu Huayuan Group zameraného na nehnuteľnosti a členom komunistickej strany, ktorý je známy svojím otvoreným vyjadrovaním sa k citlivým témam ako napríklad cenzúra médií.

8:48 Národný ústav detských chorôb získal prostriedky na 1000 ochranných štítov, ktoré pre zdravotníkov vyrobí občianske združenie NÚDCH. Majú zabezpečiť účinnejšiu ochranu zdravotníckych pracovníkov pred nákazou novým koronavírusom.

8:42 Pri Zlatých pieskoch v smere von z Bratislavy sa pre cestné kontroly tvoria kolóny, informovala o tom naša redaktorka Dagmar Hrubšová. Mnohí vodiči sú pripravení a majú aj potvrdenia, niektorí však nevedeli nájsť ani občiansky preukaz.

8:29 Aktuálnu situáciu na cestách sledujú v teréne aj naši kolegovia. Redaktorka Barbora Šišoláková informovala o kontrolách na hraniciach bratislavského okresu. Polícia už niektoré autá poslala naspäť domov.

7:48 Pre koronavírus odložili aj udeľovanie Pulitzerových cien, keďže niektorí členovia výboru intenzívne píšu o globálnej pandémii koronavírusu. Vyhlásenie víťazov cien za žurnalistiku a umenie sa odkladá z 20. apríla na 4. mája.

Správkyňa Pulitzerových cien Dana Canedyová uviedla, že vo výbore je veľa novinárov, ktorí stoja v predných líniách spravodajstva o koronavírusovej pandémii. "Keďže sa zameriavajú na túto kľúčovú úlohu, odklad nám dáva viac času dôkladne vyhodnotiť finalistov Pulitzerových cien za rok 2020," uviedla Canedyová.

7:30 Počas policajnej kontroly môžete vypĺňať aj dotazník. Polícia odporúča, aby ste mali so sebou vlastné pero, a to najmä z hygienických dôvodov.

7:09 Počas trvania opatrení bude polícia v zmiešaných hliadkach s vojakmi kontrolovať zákaz pohybu na hraniciach okresov. Pri prejazde, či už prostredníctvom auta, bicykla alebo chôdzou, budú občania príslušníkom Policajného zboru vypĺňať dotazník so svojimi súkromnými a kontaktnými údajmi, ako aj s cieľom presunu. Pravdivosť údajov budú policajti vyhodnocovať priebežne.

6:45 V rámci obmedzenia platia aj výnimky, napríklad na cesty do a zo zamestnania či na výkon podnikateľskej činnosti, na nevyhnutné nákupy, zabezpečenie nevyhnutných potrieb pri starostlivosti o deti a zvieratá či tankovanie pohonných látok, neodkladné vyšetrenia u lekára vrátane sprevádzania blízkou osobou a príbuzným, na pohreb blízkej osoby.

V rámci okresu, respektíve v rámci mesta v prípade Bratislavy a Košíc, je povolené tiež zabezpečenie nákupov pre inú osobu, cesta s cieľom starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na takú starostlivosť odkázaný, a pobyt v prírode.

6:42 Polícia začala s kontrolami už v noci, pozrite si, ako to vyzeralo.

6:30 Voľný pohyb osôb je od 8. do 13. apríla na Slovensku obmedzený. Zakázané je aj uplatňovanie práva pokojne sa zhromažďovať s výnimkou osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Rozhodla o tom vláda v rámci rozšírenia opatrení počas núdzového stavu. Obmedzenie má zabrániť masovému navštevovaniu sa počas veľkonočných sviatkov, a tým riziku zvrátenia doterajšej pozitívnej tendencie minimalizácie šírenia nového koronavírusu na Slovensku.

6:00 Vývoj situácie ohľadom koronavírusu doma i vo svete sme sledovali aj v utorok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok