Vyšetrovacia kapacita súkromných laboratórií sa zdvojnásobila

Súkromné laboratóriá v súčasnosti vedia vyšetriť viac ako 2000 vzoriek s možnou prítomnosťou koronavírusu. Na začiatku testovania sa ich vyšetrovacia kapacita pohybovala okolo 1000 vzoriek denne.

08.04.2020 12:10
debata (3)

Pokračujú v budovaní nových odberových miest aj rozširovaní svojich testovacích, logistických či personálnych kapacít. TASR o tom informovala Asociácia laboratórií AsLab.

Predseda AsLab Vladimír Ježík poukázal na to, že jednotliví členovia asociácie pokračujú v rokovaniach s ďalšími nemocnicami a samosprávami v snahe v čo najkratšom čase nájsť čo najefektívnejšie riešenia a možnosti spolupráce pri zriaďovaní ďalších odberových centier.

Počas prvého týždňa testovania laboratóriá Klinická biochémia, Medirex a Synlab vyšetrili spolu 1460 vzoriek, z toho 249 pacientov štátu, 395 zamestnancov strategických podnikov a 816 samoplatcov. Súkromné laboratóriá otvorili aj ďalších sedem odberových miest na testovanie ochorenia COVID-19, a to dve v Bratislave a po jednom v Malackách, Košiciach, Nitre, Žiline a Považskej Bystrici. V najbližších dňoch je naplánované otvorenie ďalších odberových miest v Bratislave, Poprade, Prešove, Púchove, Ilave a Kráľovskom Chlmci. Okrem samotných odberov a laboratórnych vyšetrení súkromné laboratóriá vykonávajú aj zvozy vzoriek z ostatných odberových miest, ktoré sú v pôsobnosti štátu.

Odberové miesta majú podľa informácií asociácie dennú kapacitu okolo 100 odberov. Odberové termíny, ktoré nie sú využité pre indikovaných pacientov s podozrením na ochorenie COVID-19, majú možnosť využiť aj záujemcovia v režime samoplatcov. Objednať sa môžu cez kontaktné miesta jednotlivých členov AsLab na ktorékoľvek odberové miesto, ako aj na diagnostické pracoviská laboratórií.

Záujemcovia o vyšetrenie by mali prísť po jednom, vlastným autom a dodržiavať pokyny organizátorov. Odbery sa robia priamo z auta, takže pri nich nie je potrebné vystupovať. Výter je najvhodnejšie robiť nalačno, bez predchádzajúceho použitia kloktadiel, zubnej pasty alebo iných dezinfekcií, použitia cigariet alebo ich náhrad.

Ako Ježík doplnil, jednotlivé laboratóriá v závislosti od svojej voľnej kapacity začali vyšetrovať aj zamestnancov firiem, ktorých žiadosti prichádzajú do jednotlivých laboratórií v desiatkach. Ide o strategické podniky, zdravotnícke zariadenia, ale aj menšie firmy. Podľa Ježíka sa kapacitné testovacie možnosti budú každým dňom zvyšovať, takže verí, že postupne budú vedieť zabezpečiť potreby najmä strategických podnikov v relatívne krátkom čase, aby bolo zabezpečené ich bezproblémové fungovanie.

AsLab združuje najväčších súkromných poskytovateľov laboratórnej diagnostiky na Slovensku, a to spoločnosti Alpha Medical, Klinická biochémia, Medirex a Synlab.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #laboratóriá #koronavírus