Supermesiac si užili ľudia na celej planéte

NETKY.SK • 8 Apríl 2020, 11:58 • 2 min
Supermesiac si užili ľudia na celej planéte

V noci z utorka na stredu na oblohe zažiaril najjasnejší spln roka, tzv. Superspln. Úkaz sa na oblohe objaví tento rok dvakrát, ďalší nastane v máji.

slovakia

left justify in out

Astronómovia ako Superspln označujú spln v čase, keď je Mesiac na svojej eliptickej dráhe k Zemi najbližšie. U laikov sa objavuje aj termín Supermesiac - z anglického Supermoon.

 

Superspln pozorovali ľudia po celom svete, v Spojených štátoch ožiaril tie najznámejšie monumenty, napríklad aj výškovú budovu Empire State Building. A niektorí ľudia ho využili ako zátišie pre svadobné fotografie.

 

 

Niektoré snímky zachytené z Británie pôsobia doslova tajuplne.

 

 

Pred tým, než obloha sčernela, mal Mesiac, až desivo ružovú či začervenanú farbu.

 

Sfarbenie vydržalo len chvíľku, hoci sa aprílovému splnu niekedy hovorí "ružový Mesiac", v noci svietil skôr jasnejšie a výraznejšie, než farebne, zhodnotili analytici CNN.

 

Supersplnom sa pokochali aj ľudia v čínskom Wu-chan, do ktorého sa po mesiacoch karantény v apríli opäť vrátil život. Noc skrášlil aj Talianom a konkrétne Benátkam dodal veľmi romantický nádych.

 

 

Čo je to za jav?

Ide o jav, kedy sa Mesiac na svojej dráhe, čo najviac priblíži k planéte Zem. Mesiac bol od Zeme v utorok o 20:00 SELČ "len" 356 909 kilometrov. Priblížil sa tak k Zemi najviac od februára 2019. Priemerná vzdialenosť medzi Mesiacom a Zemou je pritom 384 400 kilometrov. Spln nastal o 4:34.

 

So supersplnom sa spája ďalšia zaujímavosť. Určil totiž dátum tohtoročnej Veľkej noci. Veľkonočná nedeľa, okrem niekoľkých výnimiek za storočie, nastáva práve po prvom jarnom splne.

 

Ďalší a posledný superspln tohto roku ľudia zbadajú 7. mája. Mesiac však od Zeme bude vzdialený o zhruba 4000 kilometrov viac než pri terajšom úkaze.

 

Opakom supersplnu je spln v odzemí čiže mikrospln. Tento rok pripadá na 20. apríla, kedy bude Mesiac od Zeme deliť 406 446 kilometrov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies