Aktuálne 08. apríl 2020

Lučanský si kontroly vysvetlil po svojom, ide o sabotáž vlády, tvrdí premiér

TASR Adam Takáč
TASR Adam Takáč
Matovič si pre dopravné zápchy vymieňal so Sulíkom cez facebook ostré odkazy.
Matovič si pre dopravné zápchy vymieňal so Sulíkom cez facebook ostré odkazy.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Adam Takáč

Lučanský si kontroly vysvetlil po svojom, ide o sabotáž vlády, tvrdí premiér
Foto - TASR

Premiér Igor Matovič zvolal popoludní tlačovku s názvom "Situácia je vážne, nebláznime!

V úvode kritizoval šéfa polície Milana Lučanského, ktorý si podľa neho vysvetlil pokyny o kontrolách v čase obmedzeného pohybu po svojom. Kontroly na hraniciach okresov označil za sabotáž uznesenia vlády. Podľa neho mali byť iba náhodné. Dodal, že Lučanský by sa mal postaviť pred verejnosť a obhájiť svoje rozhodnutie.

Poznamenal, že keď raz majú ľudia právo ísť do práce či k lekárovi, nie je rozumné ich nechať stáť v kolónach.

Kritizoval tiež reakciu koaličných partnerov. Zdôraznil, že v súčasnej situácii nie je čas naháňať individuálne politické body. Poslanec parlamentu Marián Viskupič (SaS) by podľa neho nemal dehonestovať rozhodnutia vlády a mal by sa správať zodpovednejšie, ako sa patrí na predsedu finančného výboru. Podobne kritizoval aj vyjadrenia ministra hospodárstva a vicepremiéra pre ekonomiku Richarda Sulíka.

Matovič tvrdí, že demoralizovali atmosféru medzi ľuďmi, keď znevažovali boj proti novému koronavírusu a prirovnávali ho k chrípke.

"Toto nie je dobrá cesta a takýmto spôsobom, údermi od chrbta, nebudeme budovať dobré vzťahy v koalícii. Verím, že koaliční partneri si to zoberú k srdcu," povedal s tým, že je normálne, ak nesúhlasí s každým rozhodnutím vlády aj každý jej člen.

Verí však, že do budúcna sa podobných reakcií vyvarujú.

Mikulec sa ospravedlnil za kolóny

Minister vnútra Roman Mikulec sa ospravedlňuje občanom, ktorí zostali v stredu doobeda v kolónach po celom Slovensku, verí, že sa to vo štvrtok už nezopakuje. Pripomína, že opatrenia sú na ochranu zdravia. Informoval o tom vo videu na sociálnej sieti, v ktorom reagoval na dopravnú situáciu v súvislosti s kontrolovaním dodržiavania uznesenia vlády o obmedzení slobodného pohybu osôb.

„Snažíme sa opatrenia robiť vo váš prospech preto, aby sme chránili tie najkritickejšie vrstvy obyvateľstva, ktoré môžu byť najrizikovejšie. Snažili sme sa obmedziť pohyb, aby ste nechodili za svojimi príbuznými a tými, ktorých by ste mohli ohroziť,“ vysvetľoval minister.

Mikulec dodal, že boli policajti ústretoví a že sa opatrenia zjemnili. Myslí si, že vodiči, ktorí pôjdu v stredu z práce a vo štvrtok do práce, už v kolónach stáť nebudú. Na záver videa sa poďakoval príslušníkom polície a záchranných zložiek, ktorí sú v opatreniach zainteresovaní a poprosil občanov o zhovievavosť.

Facebookové "odkazovačky" pokračovali aj popoludní

Premiér Igor Matovič v statuse zdieľal video z tlačovky, ktorým dokazoval, že hovoril o náhodných kontrolách, ktoré majú policajti vykonávať v čase obmedzeného pohybu. "...dopadlo to tak, že policajtom v teréne dali inštrukcie zastavovať všetkých. Bláznovstvo ... a pán policajný prezident Lučanský má čo vysvetlovať," písal v statuse. 

Dodal, že sa ospravedlňuje policajtom, keďže pôvodne vraj dostal informáciu, že kontrolovať všetkých bola nadpráca jednotlivcov z ich radov. "Nie, robili len to, čo im vedenie prikázalo." 

Šéf polície Milan Lučanský reagoval vyhlásením, že polície postupovala v zmysle uznesenia vlády, v ktorom boli naformulované výnimky. "Tie sme zohľadňovali pri príprave rozkazu prezidenta PZ pre hliadkovú činnosť policajtov. S rozkazom prezidenta PZ sa stotožnilo aj vedenie Ministerstva vnútra SR," reaguje Lučanský.

Podľa expremiéra Petra Pellegriniho by Matovič nemal hádzať vinu za problémy s dopravou na policajtov.

"Takto vyzerá chaos v podaní predsedu vlády. Najskôr silné reči o ochrane ľudí pred vírusom. Keď sa mu situácia vymkla z rúk a skolabovala doprava v celej krajine, pokojne to hodil na našich vojakov a policajtov. Oni pritom len napĺňajú jeho príkaz. A ešte aj na svojom FB z nich urobil doslova aktivistov, ktorí nepochopili čo od nich chcel. A potom to samozrejme obratom vymazal!," reagoval Pellegrini, podľa ktorého ide o deštrukciu štátu. Dodal, že Slovensko potrebuje v ťažkých časoch lídra a nie alibistu.

Prezidentka Zuzana Čaputová k aktuálnej situácii povedala, že o nej hovorila s premiérom Matovičom aj ministrom vnútra Romanom Mikulcom. Tí ju ubezpečili, že kontroly už budú prebiehať iba náhodne. 

Sulík sa pre zápchy pustil do Matoviča, ten mu to vrátil

Premiér Igor Matovič zverejnil dopoludnia facebookový status, v ktorom reagoval na ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Ten kritizoval kilometrové zápchy, ktoré sa tvoria na slovenských cestách. Tvrdí, že Matoviča nepresvedčil o neefektívnosti opatrení a nevie sa mu dovolať.

„Po celom Slovensku sa tvoria kilometrové zápchy na inak poloprázdnych diaľniciach. Zavreli sme desaťtisíce malých obchodov a vláda nie je v stave im ani len prispieť na nájomné,“ napísal na facebooku Sulík, ktorý k statusu pridal aj video, ako prechádza autom okolo dlhej kolóny.

„Bohužiaľ, hodiny argumentovania na vláde a koaličnej rade nepomohli. Toto je šialené a musí sa to skončiť. Premiérovi sa, žiaľ, neviem dovolať. Ospravedlňujem sa občanom, ktorí na ceste do roboty (čo sme ani len nezakázali) stoja hodiny v zápche.“
 

Podľa Matoviča hrá jeho koaličný partner sebeckú hru a je to z jeho strany v tejto chvíli nezodpovedné.

„Nemám rád, ak ľudia spomedzi hráčov koaličného tímu, od ktorých v ťažkej situácii čakáte, že vám podržia chrbát ... si hrajú svoje sebecké hry. Neschopnosť podporiť čokoľvek nepopulárne konané vo verejnom záujme a postovať na FB svoje výplody mysle je v tejto chvíli mimoriadne nezodpovedné. Tým dupľom, že na rozdiel od obyčajných ľudí o dosť viac veľmi dobre vedia, ako vážna v skutočnosti je naša situácia,“ zareagoval o pár minút po Sulíkovi na sociálnej sieti premiér Matovič.

Neskôr pridal ďalší status, v ktorom tvrdil, že kontroly mali byť iba námatkové. "Zrána sa to niektorým hliadkam vymklo trochu z rúk ... napriek tomu - nehaňme ich za to ... malo by to byť už v poriadku. Dík," uviedol premér. Popoludní príspevok zmazal.

Ministerstvo vnútra však na sociálnej sieti uviedlo, že policajti a vojaci kontrolujú na hraniciach okresov každého a zisťujú dôvody porušenia zákazu vychádzania. "Dôvod na cestu mimo okres je potrebné hodnoverným spôsobom preukázať. U koho zistia, že je porušenie zákazu vychádzania neopodstatnené, toho otočia naspäť." 

Rezort aj polícia vyzývajú občanov, aby necestovali, ak to nie je nevyhnutné. Ministerstvo vnútra upozorňuje tiež na možné pokuty vo výške 1659 eur.

Na viacerých cestách po celom Slovensku sa kvôli policajným kontrolám tvoria rozsiahle kolóny. Vodiči čakajú aj vyše hodiny v kilometrových zápchach.

Polícia prosí na sociálnej sieti o trpezlivosť a pochopenie. Vyzýva ľudí, aby cestovali medzi okresmi iba ak sa na nichvzťahuje výnimka a ak je to nutné.  

Na Facebooku sa k diskusii pridal aj poslanec zo SaS Marián Viskupič, ktorý vyzval premiéra, aby zrušil aspoň kontroly na hraniciach okresov. 

„Mám názor, že všetko pochopenie ľudí pre ťažkú situáciu sa práve skončilo. My sme povinní situáciu ľuďom uľahčovať, nie vytvárať nové a nové problémy. Toto nie je boj proti vírusu, ale boj proti ľuďom,“ napísal. Dodáva, že na riadenie krajiny je potrebný zdravý rozum.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0