Úvod Z DOMOVA Hotovosti sa vyhýba čoraz viac ľudí. Počet transakcií kartou sa viac ako...

Hotovosti sa vyhýba čoraz viac ľudí. Počet transakcií kartou sa viac ako zdvojnásobil

Foto: archív

Najväčšie banky zaznamenali po prepuknutí pandémie koronavírusu vyšší záujem podnikateľov o inštaláciu platobných terminálov na bezhotovostné platby. Pre uzavretie mnohých predajní využíva rad podnikateľov internetový predaj a donášku zakúpeného tovaru, za ktorý je možné zaplatiť aj platobnou kartou.

Aj niektoré zavedené maloobchodné siete vyzvali zákazníkov, aby uprednostnili bezhotovostný spôsob úhrady za nákupy. „Za marec sme aktivovali približne o 20 percent viac platobných terminálov ako v predchádzajúcom mesiaci,“ povedal manažér spoločnosti Global Payments pre Slovensko Erik Brinkáč. Takmer výlučne ide o prenosné terminály.

Prostredníctvom tejto firmy poskytuje platobné terminály najväčšia slovenská banka Slovenská sporiteľňa. Celkovo podnik v marci inštaloval vyše 500 platobných terminálov. Počet realizovaných transakcií cez platobnú bránu sa viac ako zdvojnásobil.

„Zaznamenali sme nárast požiadaviek najmä od našich súčasných klientov na vybavenie mobilnými platobnými terminálmi. Keďže je z dôvodu mimoriadnej situácie zatvorená väčšina kamenných predajní, snahou podnikateľov je využívať predovšetkým predaj s donáškou domov,“ uviedol PR manažér peňažného ústavu Všeobecná úverová banka Dominik Miša.

Aj trojka na slovenskom bankovom trhu, Tatra banka, hlási rastúci záujem obchodníkov o možnosť zriadenie on-line platieb. V najväčšej miere išlo o požiadavky na systém, umožňujúci platby kartou v e-shopoch. Mnohí podnikatelia takisto požiadali o zmenu takzvaných pevných POS terminálov na prenosné. Nové žiadosti o platobné terminály dostala banka aj od kuriérskych spoločností.

Foto: archív