Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ONLINE zo slovenských ciest: Šokujúce FOTO z D1! Takto má vyzerať boj s koronavírusom?!

Zobraziť galériu (21)
(Zdroj: tasr, polícia)

BRATISLAVA - Od stredy je voľný pohyb osôb na Slovensku obmedzený. Nariadenia vlády sa podpísali aj pod chaos na našich cestách. Ak cestujete medzi okresmi, vyzbrojte sa poriadnou dávkou trpezlivosti. Sledujte s nami aktuálne dianie ONLINE.


Sledujte aktuálnu situáciu na cestách aj prostredníctvom navigácie Waze.


ONLINE

17:00 - ONLINE je na konci. Ďakujeme, že ste s nami aktuálne dianie sledovali počas celého dňa. Situáciu na cestách budeme monitorovať aj vo štvrtok.

16:35 - Vodiči upozorňujú na rozsiahle kolóny kamiónov v oboch smeroch na hraničnom priechode Šahy. Informoval o tom dopravný servis Zelená vlna.

16:30 - Predstavenstvo Tatranskej mliekarne upozorňuje na problémy so zvozom mlieka a jeho spracovaním v súvislosti s dopravnou situáciou, ktorá vznikla pre kontroly pohybu občanov. Informoval o tom generálny riaditeľ a člen predstavenstva Tatranskej mliekarne Ľubomír Valčuha. (Tasr).

16:15 - K aktuálnej situácii na cestách sa vyjadril aj minister vnútra Roman Mikulec. 

16:00 - Ak patríte k vodičom kamiónov pripravte si pevné nervy. Na hraničnom priechode Skalica - Sudoměrice v smere na Slovensko sa zdržíte viac než štyri hodiny.

15:59 - V hlavnom meste na križovatke Svätoplukova a Záhradnícka skončilo auto na stredovom ostrovčeku. Dopravný servis Zelená vlna uvádza, že premávku výrazne neblokuje.

15:45 - Aktuálne zábery polície zachytávajúce situáciu na diaľnici D2 v úseku Bratislava - hraničný priechod Rajka.

15:33 - Za Hlavnou stanicou na Šancovej ulici v Bratislave došlo k nehode. Udalosť sa stala v smere na Trnavské mýto. Čiastočne blokovaný je jeden jazdný pruh. Na Twitteri o tom informoval dopravný servis Zelená vlna.

15:32 -  Premiér Igor Matovič by nemal hádzať vinu za skolabovanie dopravy v krajine v súvislosti s obmedzením pohybu na vojakov a policajtov. Odkazuje mu to expremiér Peter Pellegrini na sociálnej sieti.

15:30 - Prezidentka SR Zuzana Čaputová verí, že stredajšia situácia neovplyvní negatívne súdržnosť ľudí. O aktuálny stav v súvislosti s opatreniami, ktoré vláda prijala pre šírenie nového koronavírusu na obdobie veľkonočných sviatkov, sa zaujímala u premiéra Igora Matoviča i ministra vnútra Romana Mikulca. Ubezpečili ju, že kontroly by sa už mali ďalej uskutočňovať náhodne. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. (Tasr)

15:24 - Z dôvodu policajných kontrol pre obmedzenie voľného pohybu meškalo v stredu v Košiciach viacero liniek mestskej hromadnej dopravy, niektoré spoje zostali zablokované. Potvrdila to hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice Vladimíra Petrušová. Podľa jej slov aktuálne dochádza k meškaniu v rozsahu päť až desať minút. (Tasr)

15:15 - V súvislosti s obmedzeniami voľného pohybu občanov bola v stredu v rámci Trnavského kraja najviac v doprave exponovaná situácia na rýchlostnej ceste R1, na diaľnici D1 a na ceste I/61 v smere na Madunice – Piešťany. Informovala o tom krajská policajná hovorkyňa v Trnave Mária Linkešová.

ONLINE zo slovenských ciest:
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Facebook-Polícia SR Trnavský kraj)

Pre policajné kontroly sa vytvárali kolóny áut. "Doposiaľ však evidujeme vodičov, ktorí naozaj dodržiavajú opatrenia a okresy opúšťajú len v stanovených výnimkách," uviedla hovorkyňa. Policajné kontroly boli napríklad aj priamo v Trnave na Hlbokej ulici, kde polícia kontrolovala vodičov na vstupe do mesta. (Tasr)

15:10 - Polícia postupovala v zmysle uznesenia vlády. Uviedol to policajný prezident Milan Lučanský po tom, ako predseda vlády Igor Matovič napísal na sociálnej sieti, že mali byť policajné kontroly v súvislosti s obmedzením slobodného pohybu náhodné. Informoval hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka. (Tasr)

15:05 - Kontroly pokračujú aj popoludní. Na snímke situácia na diaľnici D1 pred Prešovom v smere od Košíc.

Na snímke kontrola na
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

14:50 - Premiér Igor Matovič doložil k svojmu tvrdeniu o zámere námatkových kontrol aj dôkaz v podobe videa.

14:45 - Odťahová služba SOSTEAM zverejnila na sociálnej sieti šokujúce zábery. Zachytávajú situáciu na D1 medzi Trnavou a Bratislavou. Mnohí vodiči si čakanie krátia mimo vozidiel.

14:05 - Premávku na rakúskej diaľnici A6 na úrovni Kittsee v smere na Slovensko ovplyvnila nehoda. Podľa Zelenej vlny je úsek momentálne neprejazdný a odporúčajú sa mu úplne vyhnúť.

14:00 - Kolaps dopravy sa podpísal aj pod obrovské problémy v zásobovaní potravinami a vstupmi do prvovýroby. Upozornila na to Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Najkritickejšia situácia bola od rána najmä pred vstupom do Bratislavy.

Poľnohospodári, potravinári a obchodníci podľa nej vyzývajú kompetentných, hlavne ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a ministra vnútra, aby urýchlene riešili vzniknutú situáciu, ktorá môže skončiť kolapsom v zásobovaní obyvateľstva. (Tasr)

13:45 - Dopravný servis Zelená vlna informoval, že na D2 v Bratislave pre kolóny priebežne uzatvárajú tunel Sitina v smere na most Lafranconi.

13:20 - Kolóny sa tvoria na rýchlostnej ceste R1, kde polícia kontroluje vjazd a výjazd na územia kraja. Policajné hliadky kontrolujú výjazd z okresu Zlaté Moravce v smere na Banskú Bystricu pri obce Čaradice. Kolóna je dlhá približne 500 metrov.

Rovnako dlhý rad áut sa vytvoril aj pri obciach Hájske a Pata, kde policajti kontrolujú vjazd do okresu Nitra v smere od Trnavy. Polícia zároveň upozorňuje vodičov, že v smere z Nitry do Trnavy sa na R1 vytvárajú kolóny v dĺžke piatich až siedmich kilometrov. (Tasr)

13:00 - Podľa premiéra mali byť kontroly námatkové. "Zrána sa to niektorým hliadkam vymklo trochu z rúk..." snažil sa veľmi stručne vysvetliť Igor Matovič.

ONLINE zo slovenských ciest:
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Reprofoto:Facebook-Igor Matovic)

12:40 - Na aktuálnu situáciu reagovalo aj Ministerstvo vnútra. Vodiči totiž pod vplyvom nariadení musia čakať hodiny v kolónach. Rezort ich žiada o trpezlivosť a pochopenie. "Cestujte medzi okresmi iba, ak sa na vás vzťahuje výnimka, a ak to je nutné," vyzdvihlo ministerstvo na sociálnej sieti. V komentároch verejnosť reagovala prevažne spŕškou kritiky. 

ONLINE zo slovenských ciest:
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

12:20 - Prezident Policajného zboru Milan Lučanský poďakoval policajtom v teréne.

12:10 - Národná diaľničná spoločnosť taktiež upozorňuje na viaceré obmedzenia. Aktuálne dáta môžete nájsť na ich webovej stránke.

ONLINE zo slovenských ciest:
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: reprofoto:ndsas.sk)

12:00 - Pohľad na aktuálnu dopravnú situáciu na diaľnici D2 v smere Malacky - Bratislava.

11:55 - Ako uvádza dopravný servis Zelená vlna, policajné kontroly na hraniciach okresov spôsobujú aj naďalej kolóny. Zdržať sa môžete desiatky minút, na niektorých miestach aj tri hodiny. 

ONLINE zo slovenských ciest:
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: reprofoto:twitter/Zelená vlna-Waze)

11:50 - Bratislavské Nové Mesto odkladá pre situáciu okolo nového koronavírusu spustenie pilotného rezidentského parkovania v okolí Tehelného pola. Všeobecne záväzné nariadenie s podmienkami na zavedenie regulovaného parkovania malo začať platiť 1. mája, následne sa mal postupne celý projekt spustiť. S prípravami projektu však mestská časť pokračuje. (Tasr)

11:40 - Polícia mapuje aktuálne dianie aj z vrtuľníka. Na týchto záberoch môžete vidieť situáciu v smere Dunajská Lužná - Rovinka - Bratislava.

11:30 - Na diaľničnom hraničnom priechode Jarovce - Kittsee, v smere na Slovensko, sa podľa dopravného servisu Zelená vlna zdržíte približne 20 minút.

11:23 - Ako upresnil hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka, policajti počas kontroly u každého evidujú osobné údaje, telefón, účel a cieľ cesty. "Dôvod na cestu mimo okres je potrebné hodnoverným spôsobom preukázať," upozornil. 

ONLINE zo slovenských ciest:
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Slivka znova vyzdvihol, že ak hliadka zistí, že je porušenie zákazu vychádzania neopodstatnené, vodiča otočia naspäť. "Je potrebné si tiež uvedomiť, že porušením uznesenia vlády môže ísť o priestupok podľa zákona o ochrane civilného obyvateľstva, za ktorý hrozí od okresného úradu pokuta až 1659 eur," dodal.

11:10 - Utorok bol na cestách v Trnavskom kraji mimoriadne tragický. O život prišli traja muži.

ONLINE zo slovenských ciest:
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: KR PZ Trnava)

11:05 - Richard Sulík sa na sociálnej sieti ospravedlnil občanom, ktorí na ceste do práce stoja hodiny v zápche. Skritizoval aj premiéra Igora Matoviča. Podrobnosti nájdete tu.

11:00 - Hodinové zdržanie hlásia aj za obcou Sady nad Torysou v smere do Košíc.

10:59 - Dopravný servis Zelená vlna informuje, že na výjazde z Bratislavy do Rovinky, konkrétne pri trafostanici, sa zdržíte približne dve a pol hodiny.

10:53 - Policajti kontrolujú dodržanie mimoriadneho opatrenia a karantény. V prípade jej porušenia bude takýmto občanom hroziť sankcia až do výšky 1 659 eur. Za nenosenie rúška pôjde o sumu 1000 eur.

10:45 - Aktuálne zábery z ciest v Žilinskom kraji.

ONLINE zo slovenských ciest:
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Facebook:Polícia SR - Žilinský kraj)

10:40 - Vodiči na hraniciach okresov vypĺňajú dotazník. Práve preto sa treba vyzbrojiť dávkou trpezlivosti. "Ak sa budete pohybovať medzi okresmi, pretože spĺňate jednu z výnimiek publikovaných na tejto stránke, zoberte si radšej vlastné pero z hygienických dôvodov. Ak ho nemáte, dostanete pero, ale chráňte si ruky rukavicou," upozornila polícia. Policajnej hliadke sa musíte preukázať občianskym preukazom.

10:35 - Polícia žiada verejnosť o trpezlivosť a pochopenie pre policajtov v teréne. "Cestujte medzi okresmi, iba ak sa na vás vzťahuje výnimka, a ak to je nutné. Žiadame vás zároveň o pochopenie pre policajtov, ktorí vykonávajú kontroly. Policajný zbor si plní úlohy, ktoré dostal," uviedli na sociálnej sieti.

Zábery z prvej polnočnej kontroly na hranici okresov.
Zobraziť galériu (21)
Zábery z prvej polnočnej kontroly na hranici okresov.  (Zdroj: Facebook:Polícia SR)

10:10 - Problémy sú aj s dopravou v iných častiach Slovenska. Zelená vlna hlási minimálne hodinové zdržania na D1 za Považskou Bystricou smerom do Žiliny, na vjazde do Košíc z Nižného Klátova aj Malej Idy, na výjazde zo Strážskeho do Vranova nad Topľou na trase Bučany - Trakovice v oboch smeroch, v Dargove v oboch smeroch a za Bánovcami nad Bebravou v smere do Trenčína. "Pod Strečnom smerom do Žiliny sa zdržíte asi 45 minút a za Kysuckým Novým Mestom v smere do Žiliny minimálne dve hodiny," doplnili vodiči. (Tasr)

10:05 - Na diaľnici D1 v smere z Trnavy do Bratislavy sa tvoria rozsiahle kolóny. Vodiči sa musia pripraviť na niekoľkohodinové čakanie. Stojí sa už od Zelenča.

Kamióny spočiatku boli odstavené predovšetkým v pravom jazdnom pruhu, momentálne zasahujú už aj do stredného. Súčasnú situáciu komplikuje aj to, že pri odpočívadle v Zelenči kamionista zo Slovinska v strednom pruhu narazil do osobného motorového vozidla. Nikto sa nezranil. (Tasr)

09:45 - "Doprava na vstupe do Bratislavy skolabovala," informuje Bratislavský samosprávny kraj na sociálnej sieti. Upchaté sú podľa zástupcov BSK všetky príjazdové cesty a jazdu do hlavného mesta v stredu odporúčajú zrušiť. (Tasr)

ONLINE zo slovenských ciest:
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Facebook/Bratislavský kraj)

09:30 - "Hodinu stojím na D1 pri Zelenči smerom do BA. A týmto tempom tu budem stáť minimálne ďalšiu hodinu a pol," napísal na sociálnej sieti poslanec Marián Viskupič, ktorý zároveň apeloval na premiéra Igora Matoviča, aby zrušil aspoň kontroly na hraniciach okresov. "Na riadenie krajiny je potrebný zdravý rozum, a mali by sme ho konečne začať používať," napísal.

09:00 - Zelená vlna RTVS informuje, že kolóny sa tvoria aj na vjazde do Bratislavy zo Senca po Starej ceste, zdržanie je viac ako hodinu. Vodiči upozorňujú na viac ako hodinové zdržanie aj na výjazde z Bratislavy do Rovinky a na D2 pri Stupave v oboch smeroch.

08:00 -  Policajti kontrolujú vodičov na základe vládnych opatrení na ochranu pred šírením nového koronavírusu, ktoré vstúpili do platnosti od polnoci.

Utorkové šialenstvo

Deň pred tým, ako začalo platiť obmedzenie vlády, vzniklo na slovenských cestách úplné šialenstvo. Najmä z hlavného mesta sa celé rodiny húfne presúvali do iných častí našej krajiny. Práve to sa podpísalo pod kolóny, v ktorých vodiči strávili desiatky minút.

V smere do mesta boli cesty prázdne.
Zobraziť galériu (21)
V smere do mesta boli cesty prázdne.  (Zdroj: Topky:Ján Zemiar)

ONLINE zo slovenských ciest:
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Facebook:Odťahová služba SOSTEAM)

Kontroly vykonáva polícia aj vojaci

Voľný pohyb osôb je na Slovensku obmedzený od 8. do 13. apríla. Zakázané je aj uplatňovanie práva pokojne sa zhromažďovať s výnimkou osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Rozhodla o tom vláda v rámci rozšírenia opatrení počas núdzového stavu. Obmedzenie má zabrániť masovému navštevovaniu sa počas veľkonočných sviatkov, a tým riziku zvrátenia doterajšej pozitívnej tendencie minimalizácie šírenia nového koronavírusu na Slovensku.

Výnimku z obmedzenia majú cesty do a zo zamestnania či na výkon podnikateľskej činnosti, na nevyhnutné nákupy, zabezpečenie nevyhnutných potrieb pri starostlivosti o deti a zvieratá či tankovanie pohonných látok, neodkladné vyšetrenia u lekára vrátane sprevádzania blízkou osobou a príbuzným, na pohreb blízkej osoby.

V rámci okresu, respektíve v rámci mesta v prípade Bratislavy a Košíc, je povolené tiež zabezpečenie nákupov pre inú osobu, cesta s cieľom starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na takú starostlivosť odkázaný, a pobyt v prírode. Dodržiavanie zákazov bude kontrolovať polícia, posilnená tiež príslušníkmi Ozbrojených síl SR, ktoré na tento účel vyčlenili 714 profesionálnych vojakov.

Vláda od 8. apríla do 17. apríla obnovila taktiež kontroly na hraniciach s Rakúskou republikou, Maďarskom, Českou republikou a Poľskou republikou. Zároveň určila hraničné priechody, na ktorých je počas trvania dočasného obnovenia kontrol na vnútorných hraniciach v rámci schengenského priestoru možné prekročiť hranice SR. (Tasr)

Viac o téme: DopravaHraniceKolónySlovenskoVeľká nocKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu