Denník N

Bolsonaro proti zvyšku sveta: Nepočúvajte doktorov, koronavírus je len malý soplík

Brazílsky prezident Bolsonaro vyzýval ľudí k návratu do práce. Foto - TASR/AP
Brazílsky prezident Bolsonaro vyzýval ľudí k návratu do práce. Foto – TASR/AP

Proti brazílskemu prezidentovi vystúpili guvernéri aj jeho vlastní ministri. Bolsonaro ich označil za „bandu darebákov“ a odkázal, že krajina musí ísť ďalej.

Brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara prezývajú Tropický Trump. Podobne ako americký prezident, aj on je známy pohŕdavým postojom voči ženám, imigrantom či homosexuálom a nacionalistickou agendou. Obaja tiež zľahčovali riziká nového koronavírusu.

Donald Trump vo februári tvrdil, že ochorenie zmizne v apríli s príchodom teplého počasia. Svoju rétoriku nezmenil ani po stretnutí s Bolsonarovým poradcom, ktorý mal pozitívny nález.

V polovici marca však otočil a teraz každý deň organizuje brífingy, na ktorých zdôrazňuje dôležitosť reštriktívnych opatrení. Hovorí o „našej veľkej vojne” proti pandémii. „Nič podobné sme nezažili od druhej svetovej vojny. Teraz je ten čas, keď sa musíme všetci obetovať. A všetci to aj zvládneme,” povedal podľa týždenníka Time.

Brazília musí ísť ďalej

Bolsonaro je medzitým stále presvedčený o neškodnosti ochorenia, hoci sa ním nakazilo najmenej 24 ľudí z jeho administratívy. Jeho samého testovali dvakrát a hoci tvrdil, že výsledok bol negatívny, novinárom ho odmietol ukázať.

Prezident sa aj naďalej stretával s davmi ľudí a stretnutia natáčal na sociálne siete.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie