Aktuálne 08. apríl 2020

Koronavírus vo svete: Za nenosenie rúška hrozí v Česku pokuta

TASR Postoj
TASR Postoj
(Aktualizujeme) V Británií v stredu pribudlo najviac úmrtí za jeden deň. Obec v Lombardsku nariadila rôzne nákupné dni pre mužov a ženy.
(Aktualizujeme) V Británií v stredu pribudlo najviac úmrtí za jeden deň. Obec v Lombardsku nariadila rôzne nákupné dni pre mužov a ženy.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Koronavírus vo svete: Za nenosenie rúška hrozí v Česku pokuta
Mladý muž s ochranným rúškom na tvári kráča po Karlovom moste v Prahe. FOTO TASR - Oliver Ondráš

Prehľad diania z predošlého dňa nájdete tu.
 

V Českej republike sa podarilo zastaviť nekontrolovateľné šírenie choroby COVID-19, uviedol český minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Očakáva, že do konca apríla bude nakazených 10 600 ľudí, pôvodne ministerstvo odhadovalo 14-tisíc. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

"Správy sú pozitívne. Česká republika sa ubránila tomu najhoršiemu a je to vidieť na tých dátach. Podarilo sa nám zastaviť nekontrolovateľné šírenie choroby v Českej republike a môžeme sa vracať späť do normálneho života," povedal minister zdravotníctva.

Reprodukčné číslo, teda číslo, ktoré určuje, koľko ľudí ďalej nakazí jeden chorý človek, sa podľa Dušeka blíži číslu jeden.

Relatívne nízka je tiež mortalita. "Väčšina zosnulých osôb je vo veku 80 rokov a vyššie. Skutočnú mortalitu v dôsledku COVID-19 však môžeme hodnotiť až po nejakej dobe," dodal Dušek. Podľa neho nie je totiž jasné, koľko ľudí zomrelo výhradne na koronavírus.

Vojtěch tiež znovu zopakoval, že kapacita nemocníc je dostatočná. Predseda Českej spoločnosti anestéziológie, resuscitácie a intenzívnej medicíny Vladimír Černý minulý týždeň povedal, že problémy by mohli nastať na hranici okolo 45 000 nakazených, dodávajú Novinky.cz.

Českí poslanci v stredu tiež odsúhlasili, že policajti a strážnici budú môcť na mieste ukladať pokuty do 10-tisíc korún (368 eur) za porušenie vládnych opatrení na obmedzenie šírenia koronavírusového ochorenia COVID-19. Informuje o tom spravodajský portál iDNES.cz.

Vláda toto odporúčanie doručila Poslaneckej snemovni v rámci balíka návrhov, ktorými reaguje na pandémiu. Policajti by mohli pokutovať občanov napríklad za porušenie zákazu voľného pohybu či za nezakrývanie si dýchacích ciest rúškom mimo domova.

Celkový počet potvrdených prípadov nákazy novým typom koronavírusu v Českej republike dosiahol v stredu 5033. Ochoreniu COVID-19 podľahlo dosiaľ 91 ľudí a 181 pacientov sa uzdravilo.

Čína dodala Fínsku masky nevhodné na použitie v nemocniciach

Fínska vláda v stredu oznámila, že dva milióny ochranných masiek kúpených od Číny nie sú vhodné na použitie v nemocniciach. Fínska ministerka zdravotníctva Aino-Kaisa Pekonenová v utorok po prebratí prvej zásielky dvoch miliónov chirurgických masiek a 230-tisíc respiračných masiek z Číny uviedla, že skôr, ako ich dajú do užívania, budú "skontrolované a testované". Pri testoch sa ukázalo, že tvárové masky nespĺňajú požadované normy na ochranu proti koronavírusu v nemocničnom prostredí.

Štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Kirsi Varhilaová však uviedla, že masky by sa mohli používať v domovoch pre seniorov s opatrovateľskou službou a vhodné sú aj pre opatrovateľky, ktoré dochádzajú k svojím klientom do miesta ich bydliska.

Podobné problémy ako Fínsko zaznamenali s tovarom objednaným z Číny aj iné európske krajiny. Člen fínskeho krízového štábu Tomi Lounema to na tlačovej konferencii pripísal "veľmi chaotickému" čínskemu trhu s maskami: Ceny na ňom neustále stúpajú, nákupy musia byť uskutočňované rýchlo a zaplatené vopred.

V posledných týždňoch vrátili masky zakúpené v Číne Španielsko, Holandsko, Turecko i Austrália. Čínska vláda na margo tejto situácie konštatovala, že tieto krajiny si výrobky pred nákupom dôkladne nepreverili.

Fínska vláda v utorok oznámila, že uzavrela zmluvy s tromi domácimi spoločnosťami, ktoré začnú vyrábať 200-tisíc rúšok denne. Výroba sa má začať koncom apríla. Fínsko v súčasnosti potrebuje asi pol milióna chirurgických a 50-tisíc respiračných masiek denne, informovali v stredu vládni úradníci.

Vo Švajčarsku počet nových prípadov nákazy klesá, Belgicko očakáva vrchol

Vo Švajčiarsku pribudlo v stredu za 24 hodín 547 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom. Počet novo infikovaných je tak v stredu tretí deň po sebe nižší ako 600 (pondelok: 552, utorok: 590).

Po tom, ako v niekoľkých uplynulých týždňoch pribúdalo približne 1000 nových denných prípadov ochorenia COVID-19, sa zdá, že trend sa začína obracať. Pre porovnanie: Minulý týždeň v piatok bolo zaznamenaných 1036 nových prípadov, v sobotu 975 a 822 v nedeľu.

Prvý prípad nákazy vo Švajčiarsku zaznamenali 25. februára, odvtedy sa koronavírus rozšíril do všetkých kantónov. Švajčiarsky parlament schválil 16. marca opatrenia na ochranu obyvateľstva. Všetky obchody, reštaurácie, bary, zábavné a rekreačné zariadenia zostanú zatvorené najmenej do 19. apríla. Celkový počet dosiahol 22 789. Doteraz zaznamenali 842 úmrtí.

Belgické krízové centrum  v správe pre médiá pripustilo, že Belgicko sa blíži k vrcholu pandémie, avšak situácia v nemocniciach a domovoch dôchodcova je aj naďalej mimoriadne zložitá.

Epidemiológ a hovorca federálnej vlády pre ochorenie COVID-19 Emmanuel André upozornil, že úrady vykonávajú denne takmer 4000 testov, ale domovom dôchodcov bolo odsúhlasených ďalších 20.000 testov na koronavírus, pričom táto kapacita sa má aj naďalej zvyšovať.

Podľa údajov federálneho ministerstva zdravotníctva stále platí, že najviac prípadov nákazy je vo Flámsku, potom vo Valónsku a najmenej v regióne Brusel. Belgicko v stredu oznámilo, že za posledných 24 hodín bolo potvrdených 1209 pozitívnych prípadov na koronavírus a celkovo nákaza od svojho vypuknutia postihla 23 403 Belgičanov. V utorok nákaze podľahlo ďalších 205 osôb, čím sa celková bilancia vyšplhala na 2240 úmrtí.

Obec v Lombardsku nariadila rôzne nákupné dni pre mužov a ženy

V snahe zabrániť šíreniu koronavírusu pristúpila malá talianska obec Canonica d’Adda ležiaca v Lombardsku k nezvyčajnému opatreniu: muži a ženy nebudú môcť nakupovať potraviny v tých istých dňoch v týždni, ale každé pohlavie bude mať vymedzené dni, kedy bude môcť ísť do obchodu.

Ženy tak budú môcť chodiť na nákupy v utorky, štvrtky a soboty, zatiaľ čo muži v ostatné dni. Kto tieto pravidlá poruší, hrozí mu pokuta do výšky 400 eur. Ide o "ochranu verejného zdravia", povedal starosta obce Gianmaria Ceria. Cieľom je podľa jeho slov znížiť počet ľudí v supermarketoch.

Podľa jeho údajov v tejto obci so 4400 obyvateľmi ležiacej neďaleko silne zasiahnutého mesta Bergamo doteraz ochoreniu COVID-19 podľahlo 20 ľudí. Bergamo je najviac zasiahnutou oblasťou v Lombardsku, kde prišlo v dôsledku koronavírusu o život viac než 9 000 osôb, čo je viac ako polovica všetkých úmrtí v krajine.

Taliansko je so svojou približne 60-miliónovou populáciou v karanténe už viac než mesiac. Obmedzenia v Lombardsku trvajú ešte dlhšie a pre niektoré oblasti označené ako "červené zóny" platia obmedzenia pohybu obyvateľstva.

Muž v Londýne dostal za krádež rúšok z nemocnice tri mesiace väzenia

Tridsaťštyriročného muža, ktorý v nedeľu ukradol v Londýne z nemocnice tri ochranné rúška, odsúdili na tri mesiace odňatia slobody. Súd v londýnskej mestskej časti Croydon uznal v utorok Leruna Hussaina, pochádzajúceho zo štvrte Clampham na juhu Londýna, za vinného z krádeže chirurgických masiek, ku ktorej došlo v nemocnici King's College Hospital.

V Británii už došlo v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu k viacerým zatknutiam. Jeden muž na severe Londýna bol napríklad zadržaný po tom, ako sa vyhrážal policajtom, že ich opľuje a nakazí koronavírusom.

V Spojenom kráľovstve v stredu pribudlo 938 nových úmrtí na následky ochorenia COVID-19, čo je zatiaľ najvyšší denný nárast. Celkový počet obetí tak prekročil 7000. Najviac ľudí ochoreniu podľahlo v hlavnom meste Londýn.

V londýnskej Nemocnici sv. Tomáša leží pre ochorenie Covid-19 aj britský premiér Boris Johnson, ktorého zdravotný stav sa "zlepšuje", zostáva však na jednotke intenzívnej starostlivosti. Britský premiér dostal kyslíkovú podporu, ale nie je napojený na pľúcnu ventiláciu.

Britské ministerstvo zdravotníctva prostredníctvom Twitteru oznámilo, že do stredy 9.00 h vykonalo 282.074 testov u 232.708 osôb. Nákazu potvrdili zatiaľ u 60 733 ľudí.

Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Edward Argar v stredu povedal, že v Británii v súčasnosti nie je správna chvíľa na zmeny v opatreniach, ktoré v súvislosti s pandémiou zaviedla vláda. Tá 23. marca nariadila obmedzenie pohybu osôb na obdobie troch týždňov s cieľom zabrániť šíreniu nového koronavírusu.

Nóri chcú ku koncu apríla otvoriť školy a škôlky

Nórska vláda v utorok oznámila, že 20. apríla plánuje otvoriť materské školy. Ide o prvú fázu v rámci postupného uvoľňovania obmedzení, zavedených v krajine v dôsledku pandémie koronavírusu, informovala agentúra AP. Nórska vláda taktiež oznámila, že žiaci prvej až štvrtej triedy základných škôl sa budú môcť do svojich lavíc vrátiť 27. apríla, zatiaľ čo vyššie ročníky sa znovu otvoria ešte "pred letom".

Premiérka Erna Solbergová novinárom povedala, že už je to "26 dní, odkedy sme zmenili spôsob, akým žijeme svoje životy". Podľa nej sa ukázalo, že vládne nariadenia prijaté na zamedzenie šírenia infekcie fungujú. Nórsko sa postupným uvoľňovaním obmedzujúcich opatrení pridá ku krajinám ako Rakúsko či Dánsko, ktoré plány na takéto kroky avizovali už v pondelok.

Solbergová oznámila ešte 12. marca zavedenie "najprísnejších a najnepríjemnejších opatrení", aké kedy Nórsko zažilo počas "obdobia mieru". V krajine sa v súlade s týmito obmedzeniami zatvorili bary, plavárne, telocvične, kaderníctva, masážne salóny a tetovacie štúdiá.

Otvorené mohli v Nórsku po tomto termíne naďalej zostať reštaurácie, avšak bez možnosti servírovania prostredníctvom tzv. švédskych stolov. Museli pritom tiež zabezpečiť, že ich zákazníci budú od seba udržiavať minimálne metrovú vzdialenosť. Každý, kto sa do Nórska vrátil zo zahraničia, zároveň musel v súlade s prijatými opatreniami absolvovať povinnú 14-dňovú karanténu.

V Nórsku momentálne evidujú 5903 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 89 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje.

Počet prípadov rastie v Poľsku aj Rusku, v Španielsku opäť stúpa počet obetí

Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom sa v Poľsku za posledný deň zvýšil o 152 na 5000. Počet úmrtí v dôsledku koronavírusu SARS-CoV-2 sa zvýšil na celkovo 136.

Prvý prípad nákazy koronavírusom v Poľsku zaznamenali 4. marca; pacient v západopoľskom meste Zielona Góra bol už medzičasom z nemocnice prepustený. Poľská vláda v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 vyhlásila 20. marca stav pohotovosti a uzavrela všetky školy, divadlá, kiná a obmedzila verejné zhromaždenia. Do polovice apríla sú takisto zatvorené hranice.

Počet prípadov nákazy koronavírusom v Rusku vzrástol v stredu o 1175 na celkovo 8672. Rusko dosiaľ potvrdilo 63 úmrtí.

 Dnes (v stredu) sme zaznamenali nárast o 15,7 percenta oproti predchádzajúcemu dňu. Za uplynulých 24 hodín máme päť nových úmrtí, 86 ľudí sme z nemocnice prepustili," uvádza protikoronavírusové krízové centrum.

Koronovírus bol potvrdený už v 81 z 85 administratívnych celkoch Ruskej federácie. Federálna služba pre dohľad v oblasti ochrany spotrebiteľov (Rospotrebnadzor) v stredu oznámila, že pod lekárskym dohľadom pre podozrenie z nákazy je v krajine v súčasnosti až 180-tisíc ľudí.

Počet obetí nového koronavírusu v Španielsku stúpol v stredu o 757. Ide o druhý deň po sebe stúpajúci počet úmrtí na pandémiu koronavírusovej choroby COVID-19. Pritom ešte v pondelok zaznamenalo Španielsko štvrtý deň po sebe klesajúci počet úmrtí.

Podľa denníka El País tak ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2, doposiaľ v krajine podľahlo 14 555 ľudí. Prítomnosť koronavírusu zistili u 146.690 osôb a 48 021 ľudí sa z ochorenia zotavilo.

Zdravotníčka z čínskej provincie Jilin objíma svojho kolegu z Wu-chanu počas rozlúčky na medzinárodnom letisku v čínskom meste Wu-chan v stredu 8. apríla 2020.FOTO TASR/AP

V Turecku rýchlo pribúdajú prípady nákazy, Erdogan je pod tlakom

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vystupňoval opatrenia, ktoré majú zastaviť rýchlo pribúdajúce prípady nákazy novým koronavírusom v krajine. Avšak to, že odmietol úplne uzatvoriť krajinu a zakázať pohyb ľudí, len aby udržal ekonomiku nad vodou, vyvoláva kritiku.

V Turecku sú zakázané zhromaždenia, obmedzené je cestovanie medzi mestami a takmer všade treba nosiť rúška - Erdogan zaviedol sériu prísnych opatrení, ale to ani zďaleka nezodpovedá výzvam na úplnú karanténu.

Parlament začal v utorok rozpravu o vládnom návrh zákona, na základe ktorého by z preplnených väzníc prepustili tretinu zadržiavaných osôb. Zákon by bol zároveň bezpečnostným opatrením proti vypuknutiu nákazy koronavírusom medzi väzňami.

V Turecku podľa oficiálnych údajov z utorka zaznamenali 34 109 prípadov nákazy a 725 úmrtí. Je tak deviatou krajinou na svete najviac zasiahnutou pandémiou ochorenia COVID-19 spôsobeného novým koronavírusom.

Alarmujúce je rýchle šírenie ochorenia v Turecku, kde prvý oficiálny prípad zaznamenali 11. marca, píše AFP. Počet prípadov sa každých niekoľko dní zdvojnásobuje: zo 7400 z 28. marca stúpol do 1. apríla na 15-tisíc a v pondelok prekročil 30-tisíc, uvádzajú oficiálne údaje.

Vláda veľmi rýchlo zaviedla pre celú krajinu rôzne opatrenia od zatvorenia škôl a kultúrnych priestorov až po pozastavenie letov s krajinami zasiahnutými koronavírusom. Kabinet postupne sprísňoval opatrenia, napríklad nariadil ľuďom vo veku nad 65 rokov zostať doma a zaviedol aj karanténu v desiatkach miest aj dedín.

Minister zdravotníctva Fahrettin Koca v utorok uisťoval, že obsadenosť jednotiek intenzívnej starostlivosti (JIS) v nemocniciach je iba približne 60 percent. Avšak počet obetí prudko stúpa a čoraz viac pribúdajú výzvy voči vláde, aby zaviedla úplnú karanténu tak ako Taliansko či Francúzsko.

"Úplne každý musí zostať doma, musí to byť povinné," povedal pre AFP nemenovaný lekár, ktorý lieči nakazených pacientov na JIS v nemocnici v Istanbule. "Každý deň prijímame čoraz viac a viac pacientov. Čoskoro dosiahneme hranice svojej kapacity," varoval.

Aj opozičné strany, hlavné turecké združenie lekárov a odbory vládu vyzývajú na podniknutie prísnejších opatrení, ktoré by odradili ľudí od vychádzania z domu. "Bude nemožné zvládnuť túto pandémiu, ak budú milióny ľudí... chodiť do práce," vyhlásil tento týždeň predseda Zväzu tureckých lekárov (TTB) Sinan Adiyaman.

Minulý týždeň opozičný starosta Istanbulu Ekrem Imamoglu v interview pre AFP vyzval na zavedenie úplnej karantény v tejto tureckej ekonomickej metropole, kde zaznamenali vyše polovicu zo všetkých prípadov ochorenia COVID-19 v krajine. "Ak len 15 percent obyvateľov pôjde von, rýchlo dospejeme k dvom miliónom... To môže zhoršiť celú situáciu," dodal starosta.

Po zmiernení karantény ľudia opúšťajú Wu-chan

Stredočínske mesto Wu-chan, kde sa pandémia koronavírusu vlani v decembri začala, v stredu ráno zmiernilo karanténu zavedenú 23. januára proti koronavírusovej pandémii. Informovala o tom agentúra Reuters na svojej webovej stránke.

Po 76-dňovej izolácii mesta s cieľom zabrániť šíreniu nového koronavírusu sa Wu-chan otvára napriek obavám z možnej druhej vlny infekcie, ak zmiernenie opatrení prichádza príliš skoro.

Čína toto 11-miliónové mesto uzavrela po tom, ako sa potvrdilo, že vírus podobný chrípke bol vysoko nákazlivý a potenciálne smrteľný.

Vlak, ktorý z mesta odviezol prvých cestujúcich, odišiel o 00:50 miestneho času, a diaľnice otvorili približne v rovnakom čase.

Počas karantény, kedy boli ľudia nasilu zadržiavaní vo svojich domovoch, pripomínal tento dopravný a priemyselný uzol mesto duchov. Prázdne ulice, po ktorých premávali len zásahové vozidlá, kontrolovali policajné hliadky.

Napriek uvoľneniu karantény vyzývajú úradníci obyvateľov Wu-chanu, aby, ak to nie je vyslovene potrebné, neopúšťali svoju štvrť, mesto či celú provinciu Chu-pej.

Zdravotníci v ochranných odevoch privážajú pacienta s ochorením COVID-19 do zdravotníckeho zariadenia Elmhurst Hospital Center v New Yorku 7. apríla 2020. FOTO TASR/AP

USA zaznamenali za 24 hodín takmer 2000 úmrtí

Spojené štáty zaznamenali za 24 hodín 1939 úmrtí v dôsledku nového koronavírusu. Vyplýva to z najnovších údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa so sídlom v Baltimore, informovala v noci na stredu agentúra AFP.

Podľa jej údajov tak v USA evidujú už najmenej 399 886 prípadov nákazy a 12.722 úmrtí.

USA majú zďaleka najvyšší počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom na svete. Počet úmrtí zaznamenaných od začiatku pandémie sa niekoľko posledných dní zvyšoval o najmenej 1000 denne a postupne sa približuje k počtu mŕtvych v Taliansku (17 127) a Španielsku (13 798).

Americký prezident Donald Trump v utorok kritizoval na Twitteri Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) za zlyhanie počas pandémie choroby COVID-19.

Vo svojom tvíte Trump tiež vyjadril údiv nad tým, že organizácia "je z veľkej časti financovaná Spojenými štátmi a napriek tomu sa z nejakého dôvodu veľmi zameriava na Čínu".

Dodal, že "našťastie odmietol ich (WHO) počiatočnú radu, aby nechali hranice s Čínou otvorené". Následne si Trump položil otázku, prečo WHO dala Spojeným štátom "také zlé odporúčanie".

Trump pritom začiatkom roka Čínu opakovane chválil, ako zvláda epidémiu, ktorej ohniskom je mesto Wu-chan. Neskôr však začal nielen s kritikou Číny, ale aj WHO. Táto kritika však prišla v čase, keď aj samotný Trump začal čeliť výhradám za neskorú reakciu na počiatočné príznaky pandémie na území USA. Vtedy ešte šéf Bieleho domu tvrdil, že riziko jej vypuknutia v USA je nízke.

Mestskí zamestnanci s ochrannými odevmi dezinfikujú ulice v rumusnkom hlavnom meste Bukurešť 31. marca 2020.V Rumunsku majú dosiaľ 2109 potvrdených prípadov infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2. Nákaza si tam zároveň vyžiadala už 65 obetí na životoch. FOTO TASR/AP

Počet nakazených presiahol v Nemecku stotisíc

Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom stúpol v Nemecku za posledných 24 hodín o 4003 na 103 228. Už druhý deň po sebe ide o nárast v počte nových denných prípadov oproti predošlým štyrom dňom, keď počet nových infikovaných klesal. Vyplýva to zo stredajších údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI), píše agentúra Reuters.

V krajine za uplynulý deň evidujú ďalších 254 obetí, ochoreniu COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, tak celkovo podľahlo najmenej 1861 ľudí.

Najviac zasiahnutými sú spolkové krajiny Bavorsko s vyše 27 560 potvrdenými prípadmi a najmenej 564 mŕtvymi, Severné Porýnie-Vestfálsko s viac ako 20 920 prípadmi a najmenej 348 úmrtiami a Bádensko-Württembersko s 20 680 prípadmi a 464 smrteľnými obeťami.

Podobne ako v iných krajinách predpokladajú odborníci vysoký počet nezachytených prípadov aj v Nemecku.
 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia