Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ONLINE: Zomreli taliansky olympionik i 35-ročný francúzsky ragbista

Sledujte aktuálne informácie na tému koronavírus a šport.

08.04.2020 06:00 , aktualizované: 22:46
Brignoneová Foto: ,
Federica Brignoneová (vľavo) sa stará o mamu nakazenú koronavírusom.
debata (1)

22.31 h: Bulharský profesionálny boxer Kubrat Pulev venuje polovicu svojho zárobku zo súboja s Britom Anthonym Joshuom na boj proti koronavírusu. Majiteľa opaskov organizácií IBF, WBA, WBO v superťažkej hmotnostnej kategórii mal vyzvať 20. júna na futbalovom štadióne Tottenhamu Hotspur v Londýne, ale pandémia znemožnila aj tento zápas.

Organizátori duelu dúfajú v júlový náhradný termín. „Venujem 50 percent peňazí, ktoré dostanem za stretnutie s Joshuom, neúnavným hrdinom v boji proti koronavírusu. Lekárom, sestrám a nemocniciam poskytnem potrebné vybavenie, aby si poradili s týmto diabolským vírusom,“ povedal 38-ročný Pulev pre nemecký Bild.

Prednostný vyzývateľ verzie IBF (bilancia 28–1, 14 KO) ťahá od svojej jedinej profesionálnej prehry, ktorú utrpel v roku 2014 s vtedajším ukrajinským šampiónom Vladimirom Kličkom, osemzápasovú víťaznú sériu.

21.50 h: Tenista Rafael Nadal a bývalý cyklista Alberto Contador posunuli do dražby svoje pamätné predmety, výťažok z aukcie poputuje na pomoc španielskemu Červenému krížu v boji proti koronavírusu. Nadal predáva dres, v ktorom triumfoval na Roland Garros 2019, Contador poskytol bicykel z Gira d'Italia a Tour de France 2011.

„Stále nás trápi ochorenie COVID-19 a chcem sa zapojiť do pomoci. Dal som do dražby môj bicykel z Gira a Tour, je pre mňa veľmi vzácny,“ napísal na Twitteri sedemnásobný víťaz pretekov Grand Tour, ktorý ukončil kariéru v roku 2017. O titul z talianskeho podujatia v roku 2011 prišiel pre pozitívny dopingový nález z TdF 2010. Bicykel mal vyvolávaciu cenu 2500 eur, v stredu o 17.00 SELČ sa jeho hodnota vyšplhala na 12.400 eur.

21.22 h: Taliansky klub Brescia Calcio, v ktorom pôsobí aj slovenský futbalista Nikolas Špalek, vyzval na ukončenie sezóny najvyššej súťaže Serie A. Chce tak urobiť z úcty k obetiam nového koronavírusu.

Brescia sa nachádza v regióne Lombardsko rovnako ako Bergamo, obe mestá patria k najzasiahnutejším v krajine. „Klub by sa chcel vyhnúť dohratiu ligy z rešpektu k zlej situácii v Brescii,“ priniesla stanovisko agentúra SID. V tabuľke figuruje Brescia na poslednej priečke.

20.31 h: Grécky basketbalista Giannis Antetokounmpo podporil rodnú krajinu v boji proti koronavírusu 10.000 ochrannými maskami. Venoval ich aténskemu predmestiu Zografou, kde vyrástol spoločne s bratmi Thanasisom, Kostasom a Alexisom.

Masky od hráča Milwaukee Bucks v NBA budú miestnemu zdravotníckemu personálu k dispozícii v krátkom čase. „Toto gesto je o to cennejšie v ťažkých časoch. Ukázali, že nezabúdajú, odkiaľ pochádzajú. Keď sa táto nočná mora skončí, oceníme Giannisa a jeho bratov,“ citovala starostu Vassilisa Thodasa agentúra SID.

19.43 h: Španielsky klub Real Madrid sa s futbalistami prvého mužstva, rezervy Castilla a členmi basketbalového tímu dohodol na znížení ich ročnej mzdy o desať percent. Dohoda ráta s tým, že sa dohrá sezóna 2019/2020 po zlepšení situácie s novým koronavírusom. V opačnom prípade klesnú príjmy hráčov o dvadsať percent.

Za vedenie klubu rokoval generálny riaditeľ Jose Angel, predstaviteľom hráčov bol kapitán futbalového A-tímu Sergio Ramos. Real ušetrí približne 50 miliónov eur a vďaka tomuto gestu zostanú stopercentné platy ostatným zamestnancom.

19.20 h: FC Sevilla je ďalší španielsky futbalový klub, ktorý poslal svojich hráčov na nútenú dovolenku. Chce znížiť náklady počas pandémie nového koronavírusu, keďže ho finančne negatívne zasiahlo prerušenie domácich i európskych súťaží.

Vedenie klubu sa dohodlo s hráčmi prvého mužstva a trénermi, opatrenie sa celkovo dotkne 360 zamestnancov. Netýka sa tých, ktorí môžu pracovať na diaľku. Po skončení nútenej dovolenky budú naďalej platiť súčasné zmluvy.

18.41 h: Bývalý francúzsky ragbista Christophe Pras zomrel vo veku 35 rokov po tom, ako sa nakazil novým koronavírusom. Národný dres si obliekol vo vekovej kategórii do 18 rokov, po krátkej profesionálnej kariére presedlal na trénerskú dráhu. Zanechal manželku a dve deti.

Vo Francúzsku evidovali v stredu vyše 109.000 prípadov ochorenia COVID-19, 10.328 ľudí chorobe podľahlo.

15.19 h: Tréner futbalistov Juventusu Turín Maurizio Sarri sa zapojil do boja proti pandémii koronavírusu. Svojmu rodnému mestu Figline v Toskánsku daroval 4000 respirátorov.

Kouč úradujúceho talianskeho majstra spoločne so svojou rodinou a priateľmi vyzbierali peniaze, ktoré potom venovali komunite distribuujúcej ochranné masky obyvateľstvu. Sarrimu sa za dar poďakovala starostka mesta Giulia Mugnaiová. Figline síce nepatrí medzi najviac postihnuté oblasti Talianska, no v Toskánsku je celkovo nedostatok ochranných pomôcok.

V Taliansku hlásili v stredu popoludní vyše 135.000 nakazených a viac než 17.000 mŕtvych.

14.25 h: Víťazka Svetového pohára v lyžovaní v tejto sezóne Federica Brignoneová, sa stará o svoju matku, ktorej diagnostikovali ochorenie COVID-19. Po päťdňovej hospitalizácii v nemocnici v severnom Taliansku je Brignoneovej matka v domácom liečení.

Mama talianskej reprezentantky Maria Rosa je bývalou lyžiarka, ktorá v rokoch 1979 až 1983 triumfovala v štyroch pretekoch Svetového pohára v slalome a obsadila 4. miesto na ZOH v roku 1980. Spolu s manželom Danielem je teraz jej oporou aj dcéra.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

My kind of mother's day, with some days of delay #thanksmum Back home in my beautiful #valledaosta!! #2fede4vda #discover_myheart #lovevda #neve

Príspevok, ktorý zdieľa Federica Brignone (@federicabrignone),

„Federica je moja zdravotná sestra, pomáha mi podávať lieky. Keď sa situácia s mojím zdravotným stavom zhoršila, bolo to zlé. V noci som nemohla dýchať,“ citovala agentúra APA. Neskôr 58-ročnú ženu z nemocnice prepustili do domácej liečby. „Dcéra Federica nemá žiadne príznaky a trénuje doma. Varí mi moje obľúbené jedlá, to je úžasné. Premýšľame o tom, kde som sa mohla nakaziť,“ dodala.

V Taliansku hlásili v stredu krátko popoludní vyše 135.000 nakazených a viac než 17.000 mŕtvych.

13.48 h: Senegalský futbalový útočník Sadio Mane z FC Liverpool by dokázal akceptovať, ak by pre pandémiu koronavírusu „The Reds“ prišli o majstrovský titul v tejto sezóne. LFC je suverénny líder Premier League s 25-bodovým náskokom pred obhajcom Manchestrom City, ale v Anglicku sa nehrá od marca a súťaže sú pozastavené minimálne do konca apríla.

Liverpool čaká na majstrovský titul dlhých 30 rokov. Ako sa bude vyvíjať situácia, je stále neisté. „Chcem vyhrávať zápasy a získavať trofeje na ihrisku. To by bolo skvelé. Ale vzhľadom tomu, čo sa deje, mám pochopenie pre túto situáciu,“ citovalo Maneho rádio talkSport. „Mnoho miliónov ľudí vo svete zažíva ťažké časy. Mnohí z nich stratili členov rodín. Pre mňa by bolo splnením sna, ak by sa začalo hrať a my by sme získali trofej,“ nestráca nádej 27-ročný útočník.

13.43 h: Tréner americkej tenisovej superstar Sereny Williamsovej vyzval mužskú ATP i ženskú WTA k diskusii o finančnej pomoci hráčom, ktorí sa nachádzajú na nižších priečkach svetového rebríčka. Práve na nich najviac dolieha kríza spôsobená koronavírusom, keďže pre turnajovú pauzu nemajú možnosť príjmov.

Špičkoví tenisti si zaslúžia vysoké zárobky, tvrdí 49-ročný Patrick Mouratoglou, ktorý však na adresu tých z opačného konca „barikády“ na sociálnych sieťach uviedol: „Považujem za škandalózne, že stý hráč sveta v jednom z najpopulárnejších športových odvetví na svete, ktoré sleduje miliarda fanúšikov, môže v súčasnosti len s námahou vyžiť.“ Jeho vyjadrenia priniesol aj portál orf.at.

Výrazné rozdiely v peňažných odmenách sú dlhodobo témou v rámci tenisového kolotoča. Naposledy vyjadrili tenisoví profesionáli svoje obavy z finančnej situácie hráčov umiestnených nie na najvyšších priečkach vo svetových rebríčkoch a aj účinkujúcich na turnajoch nižšej kategórie.

Tenisová „tour“ je prerušená od začiatku marca a zotrvá tak minimálne do polovice júla. „Na rozdiel od basketbalistov alebo futbalistov sa na tenistov nevzťahuje fixný plat. Sú to samostatne zárobkovo činné osoby,“ napísal Mouratoglou na vysvetlenie svojho postoja a k slabo zarábajúcim tenistom francúzsky kouč dodal: „Myslím si, že je čas myslieť na týchto hráčov a pomôcť im.“

13.22 h: V nedeľu 3. mája sa na bratislavskom starom Tehelnom poli odohrá virtuálny zápas Slovan Bratislava – Slavia Praha. Fanúšikovia si na tento duel môžu kúpiť vstupenky od 10 do 30 eur. Výťažok zo zápasu pôjde na vytvorenie zázemia zdravotníkom v tzv. bielej zóne a na nákup potrebného materiálu pre Kliniku infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Kúpou vstupenky, ktoré sú už v predaji na ticketmedia.sk, fanúšikovia podporia aj klub. Každý, ktorý si ju zakúpi, získa aj viacero výhod, k dispozícii je 43.000 kusov. Videozáznam z tohto pamätného duelu z roku 1991 odvysiela klub na YouTube. V pamätnom zápase vtedy Slovan zdolal Slaviu 3:2 vďaka hetriku Petra Dubovského.

12.27 h: Vo veku 56 rokov zomrel v Taliansku dvojnásobný olympijský finalista v behu na 800 metrov Donato Sabia. Podľa správy Talianskeho olympijského výboru (CONI) to bolo na následky ochorenia COVID-19.

CONI potvrdil, že Sabia je prvým talianskym olympionikom, ktorý zomrel po nakazení sa novým koronavírusom. Sabia skončil na OH 1984 v Los Angeles na piatom mieste. O štyri roky v Soule ho vo finále osemstovky klasifikovali na siedmom mieste. V roku 1984 sa stal na tejto trati halovým majstrom Európy. Sabia zomrel v rodnom meste Potenza krátko potom, ako na následky COVID-19 skonal aj jeho otec.

V Taliansku hlásili v stredu predpoludním vyše 135.000 nakazených a viac než 17.000 mŕtvych.

12.14 h: Po odložení tohtoročných olympijských hier v Tokiu museli organizátori zrušiť aj program pochodne. V stredu mali olympijský oheň prezentovať prostredníctvom veľkoplošnej obrazovky pri atómovej elektrárni Fukušima Dajči, ktorú v roku 2011 poškodilo zemetrasenie a následné cunami, v dôsledku katastrofy z nej uniklo veľké množstvo rádioaktívneho materiálu.

Japonská vláda v utorok vyhlásila pre koronavírus výnimočný stav vo viacerých oblastiach, hoci Fukušima nepatrí medzi ne, organizátori sa rozhodli akciu zrušiť. Olympijský oheň pôvodne chceli prezentovať do konca apríla, informovala agentúra DPA. V Japonsku evidovali v stredu na obed vyše 4200 prípadov ochorenia COVID-19 a 93 úmrtí.

10.47 h: Komisár zámorskej hokejovej NHL Gary Bettman prvýkrát od prerušenia súťaže pripustil, že základnú časť profiligy nemusia dohrať. NHL prerušili už pred takmer mesiacom, vedenie súťaže však stále verí, že v ročníku 2019/20 stihnú absolvovať aspoň vyraďovaciu časť a budú môcť odovzdať víťazovi Stanleyho pohár.

Bettman tiež priznal, že vedenie NHL zvažuje možnosť absolvovať súťažné súboje na neutrálnej pôde. To v prípade, že nie všetky kluby budú mať možnosť hrať na vlastných štadiónoch. Aktuálne sa obavy týkajú najmä tímov z New Yorku či New Jersey. Mimo záujmu nie sú ani Colorado či Ottawa, ktorí evidujú hráčov pozitívnych na ochorenie COVID-19.

10.00 h: Francúzske futbalové kluby sa dohodli s hráčmi na redukcii platov. Oznámila to tamojšia hráčska asociácia UNFP. Podľa jej prezidenta Philippa Piata krátenie miezd potrvá, kým klubom nezačnú opäť plynúť peniaze za vysielacie práva.

Hráči, ktorí zarábajú od desaťtisíc do stotisíc eur prídu o pätinu príjmu, najlepšie plateným futbalistom (nad stotisíc mesačne) odkroja polovicu zmluvného platu. Hoci je dohoda právne nezáväzná, Piat verí, že väčšina hráčov ju akceptuje bez obštrukcii. Niektoré kluby už aplikovali vlastný model znižovania platov, pripomenula agentúra AFP.

Francúzska Lige 1 je pre pandémiu koronavírusu prerušená od 13. marca, v krajine evidovali v stredu dopoludnia takmer 110-tisíc prípadov ochorenia COVID-19 a 10.328 úmrtí.

09.25 h: Tím formuly 1 Mercedes začne s distribúciou 10.000 pľúcnych ventilátorov pre pacientov s koronavírusom po tom, ako dostala objednávku od britskej vlády. Stajňa premenila svoje vývojové centrum na fabriku, v ktorej dokážu vyrobiť tisíc prístrojov CPAP denne. Ide o zariadenie, ktoré pomáha udržiavať otvorené dýchacie cesty, keď je pacient schopný spontánneho dýchania. Vo Veľkej Británii evidovali v stredu ráno vyše 55-tisíc prípadov ochorenia COVID-19 a 6159 úmrtí.

09.09 h: Argentínskemu futbalovému útočníkovi Walterovi Montillovi zomrel otec Walter Oscar iba niekoľko dní po tom, ako stratil aj starého otca Oscara. O smutných udalostiach v rodine bývalého štvornásobného argentínskeho reprezentanta informoval jeho čílsky prvoligový zamestnávateľ Universidad de Chile na sociálnej sieti.

Šesťdesiatročného otca futbalistu hospitalizovali v sobotu v nemocnici s dýchacími problémami. Či ho o život pripravilo ochorenie COVID-19 má byť známe o niekoľko dní. Aj starý otec 35-ročného bývalého útočníka brazílskych klubov Cruzeiro, Santos a Botafogo podľa argentínskych médií vykazoval typické symptómy koronavírusu. Mal 91 rokov.

V Argentíne evidovali v stredu ráno SELČ vyše 1700 prípadov koronavírusu a 60 mŕtvych.

08.49 h: Český futbalový majster Slavia Praha pomôže klubom z dvoch najvyšších súťaží v prípade finančných problémov. Uviedol to predseda predstavenstva „zošívaných“ Jaroslav Tvrdík na twitteri.

„Slavia Praha sa vzdá pätnástich percent príjmov z nasledujúcich dvoch ročníkov európskych súťaží v prospech fondu solidarity s ostatnými klubmi prvej a druhej súťaže. K tomuto záväzku vyzývame aj ďalších prípadných účastníkov Európskeho pohára či Ligy majstrov,“ napísal Tvrdík na sociálnej sieti.

Futbalové súťaže v Česku prerušili v marci pre šíriaci sa koronavírus. V krajine evidovali v stredu ráno viac ako 5000 prípadov ochorenia COVID-19, ktorému podľahlo 91 ľudí.

07.24 h: Nemecký cyklista z tímu Bora-Hansgrohe Andreas Schillinger prišiel so zaujímavým nápadom po tom, ako pre pandémiu koronavírusu zrušili jarné klasiky. Tridsaťšesťročný tímový kolega Petra a Juraja Saganovcov či Erika Bašku navrhol, aby ich preložili na jeseň a uskutočnili sa v jednom „super“ týždni.

„Ako fanúšik cyklistika by ma zaujímalo, ako by to mohlo vyzerať. Samozrejme, na konci roka je počasie nevyspytateľné, preto mi napadla myšlienka vtesnať tri monumenty do jedného týždňa,“ citovala Schillingera agentúra SID.

Uskutočnenie pretekov Miláno – San Remo, Paríž – Roubaix či Tour of Flanders v tak krátkom čase je síce nepravdepodobné, no podľa Schillingera by to stálo za úvahu: „Jesenný charakter by priniesol úplne inú konfrontáciu, pretože by vyžadoval rozdielnu prípravu. Niektorí jazdci sú silní na začiatku sezóny a niektorí na konci, na čele pelotónu by sme asi videli iné tváre.“

Kým jarnú časť sezóny zrušili, o osude Tour de France sa ešte nerozhodlo. Najslávnejšie preteky sú naplánované na 27. júna do 19. júla a organizátori avizovali konečné rozhodnutie do polovice mája. Podľa šéfa podujatia Christiana Prudhommea však neuvažujú o pretekoch bez divákov.

S týmto názorom sa stotožnil aj Schillinger, podľa ktorého by Tour bez fanúšikov pripomínala tréning: „Neviem si to ani predstaviť. Ich podpora výrazne pomáha jazdcom a napríklad stúpanie na Alpe d'Huez bez fanúšikov by bolo veľmi divné.“

06.18 h: Holandský futbalový zväz (KNVB) plánuje obnoviť dve najvyššie súťaže 19. júna. Ajax Amsterdam, PSV Eindhoven a AZ Alkmaar sa postavili za zrušenie ročníka, Európska futbalová únia (UEFA) však nedávno vyzvala na riadne ukončenie líg, v prípade predčasného konca pohrozila vylúčením z európskych súťaží.

V Holandsku evidovali v stredu ráno takmer 20-tisíc prípadov ochorenia COVID-19 a 2101 úmrtí. Do konca mája sú v krajine zakázané všetky spoločenské aj športové podujatia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus