Koronavírus: Čínsky Wu-chan zmiernil karanténu
8.4.2020 06:19
akt. 30.03.2021 05:25

Koronavírus: Čínsky Wu-chan zmiernil karanténu

Uložiť článok
Nový koronavírus SARS-CoV-2 sa už rozšíril do približne 200 krajín a teritórií sveta. Dianie doma i vo svete denne sledujeme ONLINE.

– dianie ohľadom koronavírusu na Slovensku sledujeme ONLINE tu.

– koronavírus: otázky a odpovede,

ONLINE prenos sa skončil. Ďakujeme vám za pozornosť.

21:03 - VEĽKÁ BRITÁNIA:  Zdravotný stav britského premiéra Borisa Johnsona, ktorý bojuje s koronavírusom, sa „zlepšuje", zostáva však na jednotke intenzívnej starostlivosti .

20:35 - VATIKÁN:  Pandémia koronavírusu spôsobila zmeny v programe liturgických slávení pápeža Františka počas prebiehajúceho Veľkého týždňa. K zmenám došlo na základe usmernení vyjadrených v dekréte Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí. (TASR)

20:09 - CHORVÁTSKO: Chorváti sa obávajú ťažkých následkov pandémie nového koronavírusu na cestovný ruch. Očakáva sa, že tržby odvetvia tento rok v porovnaní s vlaňajškom padnú o 60 % až 75 % , uviedol chorvátsky minister cestového ruchu Gari Cappelli.

19:21 - ÍRSKO:Polícia získala nové právomoci a v stredu po celej krajine zriadila kontrolné stanovištia, aby si vynútila rešpektovanie obmedzení pohybu osôb.

Právne predpisy prijaté v írskom parlamente pred dvoma týždňami umožňujú vláde, aby počas krízy obmedzila cestovanie ľudí po krajine, pokiaľ nejde o nevyhnutné prípady. Porušovateľom zákazu hrozí pokuta až do 2500 eur a/alebo šesť mesiacov väzenia.

19:00- MAĎARSKO: Od zavedenia obmedzení pohybu v rámci opatrení vyzbierali maďarskí policajti pokuty vo výške viac ako 15 miliónov forintov (44.740 eur) od 701 nedisciplinovaných občanov. (TASR)

17:21 - SVET: Na planéte je už skoro 1.5 milióna infikovaných, najviac v Európe.

Od decembra 2019, keď sa z Číny začal do sveta šíriť nový koronavírus, bolo doteraz v 192 krajinách a teritóriách potvrdených viac než 1.438 290 prípadov ochorenia COVID-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje.

Do stredy ochoreniu globálne podľahlo 82 726 ľudí a najmenej 275 500 sa uzdravilo, píše agentúra AFP, ktorá tieto údaje aktualizovala podľa oficiálnych zdrojov z jednotlivých krajín a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Platné sú k stredajšiemu poludniu SELČ. (TASR)

16:33 - SR/EÚ:  Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) sa v spolupráci s ďalšími rezortmi pokúsi identifikovať, ako by Slovensko v rámci svojich obmedzených možností mohlo pomôcť iným krajinám Európskej únie zvládnuť situáciu spojenú so šírením nákazy.

15:18 - USA/SR:  Slováci začali zháňať liek, ktorý chválil Trump. Predaj už obmezili .

14:01 - VATIKÁN: Pápež František odsúdil v stredu mafiu a ľudí, ktorí zneužívajú pandémiu nového druhu koronavírusu na zarábanie peňazí. František otvoril rannú omšu modlitbou za to, aby „všetci ľudia, ktorí profitujú z potrieb ostatných a predávajú ich", zažili duchovný prerod. (TASR)

13:35 - SVET: Napriek „pozitívnym signálom" prichádzajúcim z niektorých krajín ešte nenastal čas na zmiernenie opatrení, ktorých cieľom je zabrániť šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2. Povedal to v stredu podľa agentúry AFP európsky regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Hans Kluge.

„Teraz nie je čas zmierňovať opatrenia. Je čas opäť raz zdvojnásobiť a strojnásobiť naše spoločné úsilie", ktoré bude s podporou celej spoločnosti viesť k zdolaniu pandémie, povedal na tlačovej konferencii Kluge.

12:26 - FRANCÚZSKO: Ministerstvo obrany v stredu oznámilo, že lietadlová loď Charles de Gaulle sa vracia do prístavu pre podozrenie z výskytu nákazy koronavírusom na palube. (TASR)

12:00 - USA:  Legenda americkej folkovej hudby John Prine, všeobecne pokladaný za jedného z najvplyvnejších skladateľov svojej generácie, zomrel v utorok na komplikácie po nákaze novým koronavírusom. Mal 73 rokov. (TASR)

11:37 - NEMECKO:  Nemecká ekonomika tento rok klesne o 4,2 % v dôsledku pandémie nového koronavírusu. Uviedlo to v spoločnej predpovedi päť popredných nemeckých ekonomických inštitútov. (TASR)

11:29 - EÚ: Šéf Európskej rady pre výskum Mauro Ferrari odstúpil s okamžitou platnosťou z funkcie pre nespokojnosť s odpoveďou EÚ na pandémiu koronavírusu. Ferrarimu sa údajne nepáčili inštitucionálne a politické prekážky, ktoré stáli v ceste ráznejšiemu zorganizovaniu vedeckého programu v boji s vírusom. (TASR)

10:53 - MAĎARSKO:  Traja nezávislí poslanci maďarského parlamentu predložili v utorok večer návrh, aby v rámci protiepidemiologickej ochrany bola zavedená daň pre tých, čo v uplynulom desaťročí najviac zarobili na verejných financiách. (TASR)

8:54 - USA:  Spojené štáty zaznamenali za 24 hodín 1939 úmrtí. USA majú zďaleka najvyšší počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom na svete. Americký prezident Donald Trump v utorok kritizoval na Twitteri Svetovú zdravotnícku organizáciu za zlyhanie počas pandémie choroby COVID-19. (TASR)

8:35 - EÚ: Ministrom financií Európskej únie sa po zdĺhavých rokovaniach nepodarilo v stredu dosiahnuť dohodu o záchrannom pláne, ktorý má pomôcť ťažko zasiahnutým členským štátom čeliť pandémii nového koronavírusu. (TASR)

8:25 - USA:  Výbor pre udeľovanie Pulitzerových cien posunul vyhlásenie tohtoročných laureátov, keďže niektorí členovia výboru intenzívne píšu o globálnej pandémii koronavírusu, informovala v utorok organizácia. Vyhlásenie víťazov Pulitzerových cien za žurnalistiku a umenie sa odkladá z 20. apríla na 4. mája. (TASR)

7:42 - NÓRSKO: Vláda oznámila, že 20. apríla plánuje otvoriť materské školy. Ide o prvú fázu v rámci postupného uvoľňovania obmedzení, zavedených v krajine v dôsledku pandémie koronavírusu. Žiaci prvej až štvrtej triedy základných škôl sa budú môcť do svojich lavíc vrátiť 27. apríla, zatiaľ čo vyššie ročníky sa znovu otvoria ešte „pred letom“. (TASR)

7:20 - EÚ:   Európsky parlament a mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc vyzvali eurokomisiu, aby preskúmala zlučiteľnosť maďarského zákona o koronavíruse s legislatívou EÚ a v prípade potreby prijala potrebné právne kroky. 

Eurokomisia má obavy najmä z dvoch vecí - z časovej neohraničenosti tohto zákona, čo umožňuje opätovne predĺžiť výnimočný stav v krajine, a z možnej kriminalizácie médií. (TASR)

6:32 - BIELORUSKO: Prezident Alexander Lukašenko po kritike, že neberie epidémiu nového koronavírusu vážne, vyzval v utorok expertov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO}, aby sami zhodnotili situáciu v jeho krajine. (TASR)

6:19 - ČÍNA:  Stredočínske mesto Wu-chan, kde sa pandémia koronavírusu vlani v decembri začala, v stredu ráno zmiernilo karanténu zavedenú 23. januára proti koronavírusovej pandémii.

Po 76-dňovej izolácii mesta sa Wu-chan otvára napriek obavám z možnej druhej vlny infekcie, ak zmiernenie opatrení prichádza príliš skoro. Vlak, ktorý z mesta odviezol prvých cestujúcich, odišiel o 00:50 miestneho času, a diaľnice otvorili približne v rovnakom čase. (TASR)

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.