Úľava vo Wu-chane, z mesta odchádzajú tisíce Číňanov

Tisíce Číňanov začali urýchlene opúšťať Wu-chan po tom, keď úrady po viac ako dvoch mesiacoch v stredu po polnoci miestneho času uvoľnili zákaz vycestovať z mesta, kde sa koronavírus, ktorý spôsobil globálne pandémiu, prvýkrát objavil. Informoval o tom spravodajský web International Business Times.

08.04.2020 06:00
Wu-chan, koronavírus Foto: ,
Číňania opúšťajú Wu-chan, otvorené je aj medzinárodné letisko.
debata (4)

Mnohí cestujúci mesto opúšťali v ochranných oblekoch a na stanici čakali na prvé nočné vlaky. V rozhovoroch s médiami neskrývali radosť a úľavu.

„Wu-chan v tejto epidémii prišiel o veľa a jeho obyvatelia zaplatili vysokú cenu,“ uviedol 21-ročný muž, ktorý sa vracal do práce v reštaurácii v Šanghaji. „Myslím, že všetci sú teraz po zrušení karantény celkom šťastní,“ doplnil.

Čínska vláda odhaduje, že Wu-chan, kde bola karanténa zavedená 23. januára, v stredu vlakom opustí asi 55 000 ľudí. Štátna agentúra Nová Čína uviedla, že už pred polnocou sa na výjazdoch z mesta začali tvoriť kolóny osobných automobilov čakajúce na odstránenie zátarás. Obnovené boli tiež lety z wuchanského medzinárodného letiska.

„Bol som uväznený 77 dní! Bol som tu 77 dní zaseknutý,“ vykrikoval muž, ktorý dorazil na vlakovú stanicu vo Wu-chane a mal namierené domov do provincie Chu-nan.

Wu-chan bol prvým mestom na svete, kde úrady pre koronavírus zaviedli prísne obmedzenia pohybu. Opatrenia boli krátko nato zavedené vo zvyšku provincie Chu-pej. Niekoľko miliónov ľudí tak zostalo uväznených doma a odrezaných od okolitého sveta.

Väčšina obetí koronavírusu v Číne bola zaznamenaná v provincii Chu-pej, najmä v jej hlavnom meste Wu-chan. Podľa oficiálnych údajov čínskych úradov sa koronavírusom v Číne nakazilo 81 000 ľudí a vyše 3300 chorobe covid-19 podľahlo. Špekuluje sa však o tom, že skutočný počet nakazených a mŕtvych môže byť vyšší.

V uplynulých týždňoch čínske úrady hlásili čím ďalej menej novo nakazených a zomrelých, v utorok zdravotná komisia prvýkrát uviedla, že za uplynulých 24 hodín v krajine na koronavírus nikto nezomrel. Stalo sa tak prvýkrát od začiatku zverejňovania štatistík v januári.

Naďalej však panujú obavy z nárastu počtu infikovaných, ktorí sa do krajiny vracajú zo zahraničia a z hrozby šírenia vírusu pre ľudí, ktorí nemajú príznaky, ale môžu nakaziť ďalších.

Karanténa v Chu-peji sa začala uvoľňovať pred dvoma týždňami, keď bola obnovená doprava do mesta z iných kútov Číny. K obnoveniu obojstrannej dopravy však došlo až v stredu.

Život vo Wu-chane sa ale zďaleka ešte nevrátil do starých koľají, a veľa opatrení tak bude naďalej platiť pre hrozbu druhej vlny nákazy. Školy zostanú uzavreté a úrady obyvateľov mesta odrádzajú od vycestovania. Podľa vládnych odhadov má väčšina odchádzajúcich namierené na juh za prácou. Mnohí musí najprv dokladovať, že sa vírus v štvrti, kde bývajú, už nevyskytuje. Po príchode do inej provincie budú mnohí musieť podstúpiť dvojtýždňovú karanténu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Wu-chan #koronavírus