Vrchol pandémie Európu ešte len čaká

Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb uviedlo, že nič nenasvedčuje tomu, že by pandémia koronavírusu v Európe dosiahla už svoj vrchol. Čínske mesto Wu-chan, zdroj pandémie, je opäť otvorené, ľudia môžu odtiaľ cestovať do krajiny. Odkedy sa koronavírus po prvý raz objavil, nakazilo sa ním na celom svete už viac ako milión 464-tisíc ľudí. Z toho sa vyše 315-tisíc nakazených vyliečilo a takmer 86-tisíc ľudí v dôsledku ochorenia Covid-19 zomrelo. Dianie sme sledovali online.

08.04.2020 05:30 , aktualizované: 23:48
debata (95)

23:48 Stámilióny ľudí v Indii si musia od stredy na verejných priestranstvách povinne zakrývať nos a ústa. Miestne orgány vydali toto nariadenie v najväčších mestách Naí Dillí a Bombaji, ako aj v najľudnatejšom štáte Uttarpradéš, kde žije asi 200 miliónov obyvateľov, píše agentúra AFP.

22:41 Bieloruský prezident Alexander Lukašenko stále odmieta zareagovať na pandémiu koronavírusu. V krajine vo štvrtok pribudlo ďalších 205 ľudí s pozitívnymi testami na koronavírus, čím ich celkový počet stúpol nad tisíc, no Lukašenko stále trvá na tom, že na zvládnutie situácie nie je potrebné prijímať žiadne špeciálne opatrenia. V krajine pritom na ochorenie Covid-19 zomrelo už trinásť ľudí.

22:37 Každému z 1,4 milióna zamestnancov britského Národného zdravotníckeho systému (NHS) bude od piatka bezplatne ponúknutá terapia na vyrovnanie sa s traumatizujúcimi zážitkami počas liečby pacientov s ochorením Covid-19, píše britský denník The Guardian.

K dispozícii budú mať viac ako 1500 špecialistov, on-line terapie a možnosti absolvovať skupinové sedenia. Dostanú tiež praktickú a finančnú pomoc, psychologickú podporu a pomoc pri problémoch so spánkom.

22:28 Srbský prezident Aleksandar Vučič v stredu oznámil, že jeho prvorodeného syna Danila hospitalizovali po tom, ako sa nakazil koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra DPA.

„Môj prvorodený má koronavírus a jeho zdravotný stav si vyžiadal prijatie na kliniku infekčných chorôb,“ uviedol Vučič na svojom účte na sociálnej sieti Instagram. (tasr)

22:25 Karanténne zariadenie Gabčíkovo v stredu opustilo 56 repatriantov, ktorí boli testovaní na koronavírus s negatívnym výsledkom. Informovala o tom Zuzana Farkasová s Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Posádky HaZZ v stredu odoberali vzorky na testovanie na Covid-19 okrem Gabčíkova aj v kúpeľno-liečebnom ústave Arco v Trenčianskych Tepliciach, v areáli Nemocnice s poliklinikou Považská Bystrica, v rekreačnom zariadení Signál Piešťany a v Centre výcviku Lešť. (tasr)

22:09 Americký štát New York zaznamenal v stredu 779 nových úmrtí na ochorenie Covid-19. Guvernér Andrew Cuomo však povedal, že aj napriek nárastu počtu obetí sa rýchlosť denného nárastu hospitalizovaných pacientov spomaľuje.

„To, čo sme už urobili, a to, čo robíme, prináša zmenu,“ povedal Cuomo podľa agentúry DPA v súvislosti s opatreniami v oblasti obmedzenia kontaktu medzi ľuďmi. Zdôraznil, že obyvatelia mesta ich musia aj naďalej dodržiavať. (tasr)

21:35 Malta v stredu oznámila prvé úmrtie pacienta nakazeného koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra AP. Maltský minister zdravotníctva Chris Fearne uviedol, že obeťou sa stala 92-ročná žena, ktorá mala okrem koronavírusu aj problémy s obličkami a srdcom a trpela cukrovkou. Pacientka zomrela v nemocnici na ostrove Gozo.

Na Malte dosiaľ evidujú 299 prípadov nákazy. Medzi infikovanými je aj mesačné bábätko. Prvý prípad infekcie v krajine zaznamenali 7. marca, pripomína agentúra AP. (tasr)

21:16 Fínska vláda v stredu oznámila, že dva milióny ochranných masiek kúpených od Číny nie sú vhodné na použitie v nemocniciach. Fínska ministerka zdravotníctva Aino-Kaisa Pekonenová v utorok po prebratí prvej zásielky dvoch miliónov chirurgických masiek a 230 000 respi­račných masiek z Číny uviedla, že skôr, ako ich dajú do užívania, budú „skontrolované a testované“. Pri testoch sa ukázalo, že tvárové masky nespĺňajú požadované normy na ochranu proti koronavírusu v nemocničnom prostredí. (tasr)

20:38 V Poľsku dnes koronavírusu podľahlo 30 ľudí. Oznámilo to ministerstvo zdravotníctva. Podľa denníka Rzeczpospolita ide v krajine o doposiaľ najvyšší počet úmrtí počas jediného dňa. Väčšina z obetí nákazy boli starší ľudia, trpiaci súčasne chronickými chorobami, dodalo ministerstvo podľa spravodajského serveru Onet.pl. Počet potvrdených prípadov nákazy v krajine stúpol o 357 na celkových 5205, z toho celkom 159 ľudí zomrelo.

20:36 O 541 úmrtí v nemocničnom prostredí narástla dnes oficiálna bilancia ochorenia Covid-19 vo Francúzsku. Nemocnice po celej krajine aktuálne evidujú 7632 smrteľných prípadov, ďalších 3237 obetí už nahlásili domovy pre seniorov. Nové údaje z týchto zariadení francúzska vláda neposkytla, námestník ministra zdravotníctva Jérôme Salomon na tlačovej konferencii hovoril o „technickom probléme“.

20:29 Počet ľudí nakazených koronavírusom prekročil v USA hranicu 400-tisíc, takmer 13 000 nákaze podľahlo. Vyplýva to zo štatistiky Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorá vývoj pandémie sleduje.

20:22 Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) od stredy poskytol na základe požiadavky Ministerstva vnútra (MV) SR priestory liečebno-rehabilitačného strediska pre Slovákov vracajúcich sa zo zahraničia.

„Na základe požiadavky MV SR sme poskytli priestory Liečebno-rehabilitačného strediska ZVJS v Omšení pre 76 občanov vracajúcich sa zo zahraničia, ktorým bolo vládou SR nariadené karanténne umiestnenie do zariadení ministerstiev a ďalších štátnych orgánov a dnešným dňom sa začalo aj s jeho napĺňaním,“ informovala hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská. (tasr)

20:19 Českí poslanci v stredu odsúhlasili, že policajti a strážnici budú môcť na mieste ukladať pokuty do 10 000 korún (368 eur) za porušenie vládnych opatrení na obmedzenie šírenia koronavírusového ochorenia Covid-19. Informuje o tom spravodajský portál iDNES.cz. (tasr)

19:56 Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v stredu varoval pred politizáciou pandémie koronavírusu. Súčasne sa Spojeným štátom poďakoval za veľkorysosť pri financovaní globálnych iniciatív v oblasti zdravia, ako je boj proti pandémii Covid-19.

Reagoval tak na kritiku, ktorú v noci na stredu na adresu WHO vyslovil americký prezident Donald Trump, ktorý súčasne pohrozil zastavením platieb pre WHO pre jej údajné nezvládnutie situácie okolo koronavírusu. Tedros však na brífingu v Ženeve vyjadril nádej, že „USA budú naďalej prispievať svojím podielom“ aj napriek hrozbe prezidenta USA. (tasr)

19:45 Nič nenasvedčuje tomu, že by pandémia koronavírusu v Európe dosiahla už svoj vrchol. Vyhlásilo to v stredu Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) so sídlom vo Švédsku, píše agentúra DPA.

„Napriek počiatočným dôkazom z Talianska a Rakúska, že počet prípadov a úmrtí sa znižuje, v súčasnosti nič nenasvedčuje tomu, že sme už (v EÚ/EHP) dosiahli vrchol epidémie,“ uvádza ECDC v aktualizovanom zhodnotení rizika, ktoré predstavuje šírenie koronavírusu. (tas­r)

19:31 V Českej republike podľahlo už 99 osôb chorobe COVID-19 a celkovo 5221 ľudí sa nakazilo koronavírusom, ktorý túto chorobu spôsobuje. Od rána tak v Česku pribudlo osem úmrtí a 204 infikovaných, informovalo v stredu večer tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Spravodajský portál Novinky.cz uviedol, že od rána skokovo stúpol počet osôb, ktoré sa z COVID-19 vyliečili. Od rána ich pribudlo 52, celkový počet je 233. Doterajšieho ráno zároveň v ČR vykonali už 98 681 labora­tórnych testov na zistenie koronavírusu, pričom najviac (7434) testov za jediný deň vykonali v utorok.

19:27 Taliansko v stredu zaznamenalo 542 nových úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom. Ide o nižší denný nárast ako v utorok, keď pribudlo 604 úmrtí, informovala agentúra ANSA s odvolaním sa na údaje civilnej ochrany. Chorobe COVID-19 alebo komplikáciám s ňou spojenými podľahlo v Taliansku od začiatku pandémie 17 769 osôb. Vírusom sa v Taliansku celkovo infikovalo 95.262 ľudí, čo predstavuje nárast v porovnaní s utorkom o 1195 osôb (deň predtým o 880). Z nákazy koronavírusom sa v Taliansku sa zotavilo 26 491 ľudí, čo je o 2099 viac ako utorok – je to najvyšší denný nárast od začiatku vyhlásenia stavu núdze. Za 24 hodín vykonali v Taliansku rekordných 51 680 odberov vzoriek. Z nich iba 7,4 percenta bolo pozitívnych.

19:18 Zdravotný stav britského premiéra Borisa Johnsona, ktorý bojuje s koronavírusom SARS-CoV-2, sa „zlepšuje“, zostáva však na jednotke intenzívnej starostlivosti. Informovala o tom v stredu večer agentúra AFP s odvolaním sa na britského ministra financií Rishiho Sunaka. Nasadená liečba podľa Sunaka zaberá a premiér má dobrú náladu. V londýnskej Nemocnici sv. Tomáša strávil už tri noci po tom, ako ho v nedeľu hospitalizovali. V pondelok ho presunuli na jednotku intenzívnej starostlivosti s vysokou teplotou a silným kašľom.

19:07 Od zavedenia obmedzení pohybu v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu vyzbierali maďarskí policajti pokuty vo výške viac ako 15 miliónov forintov (44 740 eur) od 701 nediscipli­novaných občanov. Informovalo o tom v stredu internetové vydanie denníka Népszava s odvolaním sa na Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK). Udelené pokuty dosiahli priemernú výšku 22.000 forintov (60 eur). V zmysle nariadenia o obmedzení pohybu sa sankcie za jeho nedodržanie pohybujú od 5000 do 500-tisíc forintov (zhruba od 14 do 1400 eur).

18:45 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu oznámil, že na odmeny pre zdravotníkov pôsobiacich počas súčasnej pandémie koronavírusu v prvej línii vyčlení vláda desať miliárd rubľov (viac než 121 miliónov eur). Informovala o tom agentúra AFP.

Tieto prostriedky im budú vyplatené v podobe mesačných bonusov. Lekári, ktorí liečia pacientov infikovaných koronavírusom, si tak môžu mesačne prilepšiť o ďalších približne 80 000 rubľov (974 eur), zatiaľ čo zdravotné sestry a pracovníci záchrannej služby v prvej línii by mohli dostať mesačnú odmenu vo výške 25 000 – 50 000 rubľov (300 – 600 eur). (tasr)

18:31 V Spojenom kráľovstve v stredu pribudlo 938 nových úmrtí na následky ochorenia Covid-19, čo je zatiaľ najvyšší denný nárast. Celkový počet obetí tak prekročil 7000, informovala agentúra AFP. (tasr)

18:18 Obyvatelia Slovenska, najmä na dedinách, by mali byť v časoch pandémie koronavírusu nanajvýš opatrní. V niektorých obciach Banskobystrického samosprávneho kraja sa v stredu mala objaviť biela dodávka s označením Slovenského Červeného kríža (SČK), ktorá vraj vykonáva testovanie na na Covid-19 za 50 eur.

Banskobystrický primátor Ján Nosko to označil za „hyenizmus, nad ktorým zastáva rozum“ a stotožnila sa s ním aj riaditeľka územného spolku SČK Banská Bystrica Zuzana Stanová. (Viac sa dočítate tu)

18:15 Občianska iniciatíva Kto pomôže Slovensku vyzbierala do stredy viac ako 836 000 eur. Zo získaných financií sa podarilo zabezpečiť napríklad 100 000 chirur­gických a 60 000 šitých rúšok, 35 000 respirá­torov, 4000 ochranných oblekov či 3500 štítov pre zdravotníkov, ktorí v prvej línii bojujú s pandémiou koronavírusu.

S triedením, balením a rozvozom do 320 miest a obcí po celom Slovensku pomohli bez nároku na odmenu stovky dobrovoľníkov. Informovala o tom Michaela Lukovičová z iniciatívy. (tas­r)

17:01 Írska polícia získala v súvislosti s bojom proti epidémii koronavírusu SARS-CoV-2 nové právomoci a v stredu po celej krajine zriadila kontrolné stanovištia, aby si vynútila rešpektovanie obmedzení pohybu osôb. Právne predpisy prijaté v írskom parlamente pred dvoma týždňami umožňujú vláde, aby počas krízy obmedzila cestovanie ľudí po krajine, pokiaľ nejde o nevyhnutné prípady. Porušovateľom zákazu hrozí pokuta až do 2500 eur a/alebo šesť mesiacov väzenia.

16:40 Od decembra 2019, keď sa z Číny začal do sveta šíriť nový koronavírus, bolo doteraz v 192 krajinách a teritóriách potvrdených viac než 1 438 290 prípadov ochorenia COVID-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje. Do stredy ochoreniu globálne podľahlo 82 726 ľudí a najmenej 275 500 sa uzdravilo, píše agentúra AFP, ktorá tieto údaje aktualizovala podľa oficiálnych zdrojov z jednotlivých krajín a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Platné sú k stredajšiemu poludniu SELČ.

15:30 Vo Švajčiarsku pribudlo v stredu za 24 hodín 547 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom, ich celkový počet dosiahol 22 789. Doteraz tam zaznamenali 842 úmrtí na ochorenie COVID-19, o 57 viac ako v pondelok, informoval portál 20min.ch s odvolaním sa na údaje jednotlivých kantónov.

15:03 Chorvátsky minister zdravotníctva Vili Beroš v stredu oznámil, že zo 49 obyvateľov evakuovaných z opatrovateľského domova v meste Split malo desať ľudí pozitívny test na ochorenie COVID-19 spôsobené novým typom koronavírusu. Minister dodal, že testovali všetkých obyvateľov domova a výsledky budú známe v priebehu stredy. Informovala o tom chorvátska tlačová agentúra HINA.

14:35 V Českej republike sa podarilo zastaviť nekontrolovateľné šírenie choroby COVID-19, uviedol na stredajšej tlačovej konferencii minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Očakáva, že do konca apríla bude nakazených 10 600 ľudí, pôvodne ministerstvo odhadovalo 14 000. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. „Do polovice apríla bude okolo 7000 nakazených, a to s rozptylom od 6300 do 7700. Do konca apríla bude približne 11.000 nakazených, s rozptylom medzi 9600 a 12 600,“ povedal predseda Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

14:27 Belgické krízové centrum pre chorobu COVID-19 v stredu oznámilo, že za posledných 24 hodín bolo potvrdených 1209 pozitívnych prípadov na koronavírus a celkovo nákaza od svojho vypuknutia postihla 23.403 Belgičanov. V utorok nákaze podľahlo ďalších 205 osôb, čím sa celková bilancia vyšplhala na 2240 úmrtí.

14:10 Pápež František odsúdil v stredu mafiu a ľudí, ktorí zneužívajú pandémiu nového druhu koronavírusu na zarábanie peňazí. Informovala o tom tlačová agentúra AP. František otvoril rannú omšu modlitbou za to, aby „všetci ľudia, ktorí profitujú z potrieb ostatných a predávajú ich“, zažili duchovný prerod.

13:07 Pokrok dosiahnutý v Európe v boji proti koronavírusu je stále mimoriadne krehký, a štáty by preto mali dôkladne zvážiť, či už nastal čas na zmiernenie opatrení proti jeho šíreniu. Uviedol to dnes podľa agentúry AP šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Európe Hans Kluge. Rušenie niektorých opatrení prijatých v boji s koronavírusom SARS-CoV-2 v minulých dňoch oznámilo napríklad Rakúsko, Dánsko či Česko. „Máme pred sebou v tomto maratóne ešte stále dlhú cestu a pokrok, ktorý sme doteraz v boji s vírusom dosiahli, je mimoriadne krehký,“ uviedol Kluge. „Myslieť si, že sa blížime ku koncu, by bolo nebezpečné,“ dodal a zdôraznil, že v boji s vírusom nie je miesto pre chyby.

12:55 Bratislavská Rača pripravuje v súvislosti s pandémiou koronavírusu viaceré opatrenia a rôzne typy pomoci cielené na viaceré skupiny obyvateľov. Pomoc totiž podľa mestskej časti nepotrebujú len seniori, ale aj niektoré mnohodetné rodiny či osamelé matky. Pomocnú ruku ponúka samospráve takmer 100 dobrovoľníkov i miestny dobrovoľný hasičský zbor.

12:25 Spoluzakladateľ sociálnej siete Twitter a platobnej aplikácie Square Jack Dorsey daruje miliardu dolárov na boj proti pandémii koronavírusu. Oznámil to v sérii tweetov, s tým, že to predstavuje zhruba 28 percent jeho majetku. Na financovanie daru použije svoje akcie zo Square, pričom peniaze bude distribuovať prostredníctvom nadácie Start Small. Kam konkrétne financie poputujú, neuviedol.

12:19 Obmedzenie pohybu ľudí v hlavnom meste Maďarska v rámci opatrení proti šíreniu pandémie koronavírusu by bolo potrebné predĺžiť ešte aspoň o jeden mesiac, vyhlásil v stredu starosta Budapešti Gergely Karácsony, ktorého pozvala vláda na svoje rokovanie. (TASR)

12:11 Súkromné laboratóriá v súčasnosti vedia vyšetriť viac ako 2 000 vzoriek s možnou prítomnosťou koronavírusu. Na začiatku testovania sa ich vyšetrovacia kapacita pohybovala okolo 1 000 vzoriek denne. Pokračujú v budovaní nových odberových miest aj rozširovaní svojich testovacích, logistických či personálnych kapacít. TASR o tom informovala Asociácia laboratórií AsLab.

12:07 Francúzske ministerstvo obrany v stredu oznámilo, že lietadlová loď Charles de Gaulle sa vracia do prístavu pre podozrenie z výskytu nákazy koronavírusom na palube. Informovala o tom agentúra AP. Ministerstvo uviedlo, že podozrenie na nákazu sa objavilo u 40 členov posádky. Tí sú teraz pod prísnym zdravotníckym dohľadom.

12:01 Fakultná nemocnica v Trnave spustila dnes ďalšiu možnosť testovania na COVID-19. Ide o formu drive-in, kedy sa pacientovi odoberá ster priamo v osobnom aute. Informoval o tom hovorca nemocnice Matej Martovič. Pacienti musia dodržať presný postup pri testovaní, ako aj spôsob objednávania.

11:53 Počet obetí koronavírusu v Španielsku stúpol v stredu o 757. Ide o druhý deň po sebe stúpajúci počet úmrtí na pandémiu koronavírusovej choroby COVID-19, informovala agentúra AFP.

11:48 Situácia okolo koronavírusu, keď je množstvo ľudí doma, s čím súvisí rast dátového prenosu aj využívania služieb, praje aj kybernetickým podvodom. Upozornila na to spoločnosť Alison Slovakia. Ivan Masný zo spoločnosti sa obáva, či pri aplikáciách zadarmo nebude ľudstvo o chvíľu riešiť okrem pandémie COVID-19 aj pandémiu napadnutých a kolabujúcich IT infraštruktúr.

11:42 Nákaza novým druhom koronavírusu, ktorá sa v Maďarsku objavila už v dvoch budapeštianskych domovoch dôchodcov, si v nich vyžiadala aj obete na ľudských životoch. Informoval o tom v stredu spravodajský server Origo.hu. Presnejšie informácie o počte úmrtí v nich však server nezverejnil. Na chorobu COVID-19, spôsobovanú novým typom koronavírusu, zomrelo v Maďarsku za deň ďalších 11 pacientov; počet úmrtí do stredy stúpol na 58.

11:37 Šéf Európskej rady pre výskum (ERC) Mauro Ferrari odstúpil s okamžitou platnosťou z funkcie pre nespokojnosť s odpoveďou EÚ na pandémiu koronavírusu. Informoval o tom v stredu hovorca Európskej komisie Johannes Bahrke. Správu priniesla agentúra AP. Ferrari do pozície predsedu ERC nastúpil 1. januára tohto roku. Jeho náhle odstúpenie prichádza v čase, keď sa na EÚ znáša kritika pre slabú odpoveď voči pandémii koronavírusu.

11:24 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom sa v Poľsku za posledný deň zvýšil o 152 na 5 000. Informovalo o tom v stredu tamojšie ministerstvo zdravotníctva, píše tlačová agentúra PAP. Počet úmrtí v dôsledku koronavírusu SARS-CoV-2 sa zvýšil na celkovo 136.

11:18 Nemocnica v Bánovciach nad Bebravou zaviedla miesto prvého kontaktu. Opatrením reaguje na zamedzenie šírenia koronavírusu. Zdravotnícke zariadenie denne navštívi približne 600 ľudí. Informovala o tom v stredu riaditeľka nemocnice Mina Bobocká.

11:07 Minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík v stredu na sociálnej sieti uviedol, že z boja proti koronavírusu sme spravili na Slovensku fetiš. Zároveň kritizoval prijaté opatrenie na obmedzený voľný pohyb osôb počas Veľkej noci od 8. do 13. apríla 2020. Premiér Igor Matovič vzápätí na svojom konte na sociálnej sieti na Richarda Sulíka reagoval, že neschopnosť podporiť čokoľvek nepopulárne, konané vo verejnom záujme a zverejňovať svoje výplody mysle, je v tejto chvíli mimoriadne nezodpovedné. Viac si prečítate** TU.**

10:49 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vystupňoval opatrenia, ktoré majú zastaviť rýchlo pribúdajúce prípady nákazy koronavírusom v krajine. Avšak to, že odmietol úplne uzatvoriť krajinu a zakázať pohyb ľudí, len aby udržal ekonomiku nad vodou, vyvoláva kritiku. V stredu to napísala tlačová agentúra AFP.

10:41 Počet prípadov nákazy koronavírusom v Rusku vzrástol v stredu o 1 175 na celkovo 8 672. Rusko dosiaľ potvrdilo 63 úmrtí. Informovala o tom protikoronavírusové krízové centrum, ktoré citovala agentúra TASS. „Nakazených je 8 672 ľudí. Dnes sme zaznamenali nárast o 15,7 percenta oproti predchádzajúcemu dňu. Za uplynulých 24 hodín máme päť nových úmrtí, 86 ľudí sme z nemocnice prepustili,“ uvádza centrum.

10:30 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom na Ukrajine sa k stredajšiemu ránu za uplynulých 24 hodín zvýšil o 206 na 1668. Z tohto počtu 52 ľudí nákaze podľahlo a 35 sa uzdravilo. Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo zdravotníctva. Ukrajinská vláda rozhodla koncom marca o zavedení režimu mimoriadnej situácie na celom území krajiny. Karanténne opatrenia tak potrvajú najmenej do 24. apríla.

„Nemalo by sa to zamieňať s mimoriadnym stavom. Mimoriadna situácia je dočasný právny režim, ktorý konsoliduje prácu všetkých orgánov a zároveň neobmedzuje ústavné práva občanov. Tento režim nie je o diktatúre, ale o disciplíne,“ vysvetlil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

10:01 Premiér Igor Matovič prijal predstaviteľov katolíckej a evanjelickej cirkvi. „Chceli sme poďakovať za prístup cirkví. Cítime, že sme na jednej lodi,“ povedal Matovič. Verejné služby Božie slávené nebudú. Dávame do pozornosti online programy, uviedol generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania Ivan Eľko.

9:55 Na diaľnici D1 v smere z Trnavy do Bratislavy sa tvoria rozsiahle kolóny. Vodiči sa musia pripraviť na niekoľkohodinové čakanie. Stojí sa už od Zelenča. Súčasnú situáciu komplikuje aj to, že pri odpočívadle v Zelenči kamionista zo Slovinska v strednom pruhu narazil do osobného motorového vozidla. Viac sa dočítate TU.

9:34 Britský premiér Boris Johnson strávil z utorka na stredu druhú noc na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS). Jeho stav je podľa štátneho tajomníka ministerstva zdravotníctva stabilizovaný, informovala agentúra Reuters. „Premiér je v stabilizovanom stave, má pohodlie a je v dobrej nálade,“ povedal v stredu štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Edward Argar. Johnsona pozitívne otestovali na koronavírus pred dvoma týždňami.

V čase, keď Johnson bojuje s koronavírusom v Nemocnici sv. Tomáša, vedci uviedli, že Spojené kráľovstvo vstupuje do „najsmrteľnejšej fázy“ pandémie. Británia dosiaľ potvrdila 55 242 prípadov nákazy a 6 159 úmrtí.

9:21 Chorobe spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2 podľahlo do stredy v Českej republike 91 ľudí. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24. Počet odhalených prípadov nákazy stúpol na 5 033. Počet vyliečených pacientov stúpol oproti utorku o deväť na 181. Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR rozhodla v utorok o predĺžení núdzového stavu do 30. apríla. (tasr)

9:16Maďarsku pokračuje šírenie nákazy, infikovalo sa už celkovo 895 ľudí. Na ochorenie COVID-19 spôsobené týmto vírusom zomrelo za deň ďalších 11 pacientov, počet úmrtí stúpol na 58, vyplýva zo stredajších údajov informačného servera krízového štábu koronavirus.gov.hu. Chorobe podľahli v drvivej väčšine starší ľudia, ktorí trpeli aj inými ochoreniami, ale medzi najnovšími prípadmi je aj 49-ročný človek. Počet ľudí v úradmi nariadenej domácej karanténe stúpol na 15 481.(tasr)

9:04 Spojené štáty zaznamenali za 24 hodín 1 939 úmrtí v dôsledku koronavírusu. Vyplýva to z najnovších údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa, informovala v noci na stredu agentúra AFP. Podľa jej údajov tak v USA evidujú už najmenej 399 886 prípadov nákazy a 12 722 úmrtí. USA majú zďaleka najvyšší počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom na svete. Počet úmrtí zaznamenaných od začiatku pandémie sa niekoľko posledných dní zvyšoval o najmenej 1 000 denne a postupne sa približuje k počtu mŕtvych v Taliansku (17 127) a Španielsku (13 798). (tasr)

8:40 Ministrom financií Európskej únie sa po zdĺhavých rokovaniach nepodarilo v stredu dosiahnuť dohodu o záchrannom pláne, ktorý má pomôcť ťažko zasiahnutým členským štátom čeliť pandémii koronavírusu. Viac v tomto článku.

8:22 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom stúpol v Nemecku za posledných 24 hodín o 4 003 na 103 228. Už druhý deň po sebe ide o nárast v počte nových denných prípadov oproti predošlým štyrom dňom, keď počet nových infikovaných klesal. Vyplýva to zo stredajších údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI), píše agentúra Reuters. V krajine za uplynulý deň evidujú ďalších 254 obetí, ochoreniu COVID-19 tak celkovo podľahlo najmenej 1861 ľudí. Podobne ako v iných krajinách predpokladajú odborníci vysoký počet nezachytených prípadov aj v Nemecku. (tasr)

7:58 Výbor pre udeľovanie Pulitzerových cien posunul vyhlásenie tohtoročných laureátov, keďže niektorí členovia výboru intenzívne píšu o globálnej pandémii koronavírusu, informovala v utorok organizácia. Ako napísala agentúra AP, vyhlásenie víťazov Pulitzerových cien za žurnalistiku a umenie sa odkladá z 20. apríla na 4. mája. Správkyňa Pulitzerových cien Dana Canedyová uviedla, že vo výbore je veľa novinárov, ktorí stoja v predných líniách spravodajstva o koronavírusovej pandémii. (tasr)

7:43 Spoluzakladateľ Twitteru Jack Dorsey v utorok vyhlásil, že prostredníctvom svojho charitatívneho fondu poskytne zo svojho osobného majetku 1 miliardu dolárov na pomoc v boji s koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP. Dorsey v sérii tweetov uviedol, že svoj kapitál v platforme digitálnych platieb Square prevedie do nadácie Start Small. Zo svojho celkového majetku v hodnote približne 3,6 miliardy dolárov tak prispeje okolo 28 percentami.

7:21 Nórska vláda v utorok oznámila, že 20. apríla plánuje otvoriť materské školy. Ide o prvú fázu v rámci postupného uvoľňovania obmedzení, zavedených v krajine v dôsledku pandémie koronavírusu, informovala agentúra AP. Nórska vláda taktiež oznámila, že žiaci prvej až štvrtej triedy základných škôl sa budú môcť do svojich lavíc vrátiť 27. apríla, zatiaľ čo vyššie ročníky sa znovu otvoria ešte „pred letom“. Nórsko sa postupným uvoľňovaním obmedzujúcich opatrení pridá ku krajinám ako Rakúsko či Dánsko, ktoré plány na takéto kroky avizovali už v pondelok. (tasr)

6:50 Americký prezident Donald Trump na základe údajov o koronavírusovej pandémii v USA uviedol, že ochorenie COVID-19 zasahuje výraznejšie Afroameričanov. V stredu o tom informovala agentúra AP. Dodal, že jeho administratíva sa snaží riešiť to, čo nazval „obrovskou výzvou“. Hoci podľa agentúry AFP nie sú k dispozícii celonárodné údaje o ochorení COVID-19 podľa jednotlivých rás, v niektorých štátoch je evidentné prevažné zastúpenie Afroameričanov postihnutých súčasnou pandémiou. Šesťdesiatosem percent úmrtí na koronavírus v Chicagu bolo medzi černochmi; títo však tvoria len 30 percent z celkovej populácie mesta. (tasr)

6:21 Veľká poľná nemocnice v Londýne, ktorá má kapacitu 4 000 lôžok pre pacientov s chorobou Covid-19, začala prijímať prvých nakazených. Poľná nemocnica štátneho zdravotníckeho systému NHS nazvaná Nightingale (Slávik) vznikla za deväť dní vo východolondýnskej štvrti Docklands na mieste výstavného a konferenčného centra ExCel. Otvorenie krízového zariadenie sa na diaľku zúčastnil britský princ Charles, ktorý sa nedávno vyliečil z choroby Covid-19. Nemocnice spočiatku prevezme 500 pacientov z jednotiek intenzívnej starostlivosti, ktorí tu budú mať k dispozícii pľúcne ventilátory a kyslíkovú terapiu.

6:06 Pre spor o zvládnutie nákazy na americkej lietadlovej lode USS Theodore Roosevelt v utorok odstúpil úradujúci minister námorníctva Thomas Modly. Oznámil to americký minister obrany Mark Esper, ktorému sa Modly zodpovedal. Prezident Donald Trump na uvoľnený post nominoval Jima McPherson, ktorý bol tajomníkom pre záležitosti armády. „Prijal som rezignáciu ministra Modlyho. Odstúpil na svoju žiadosť, keď pred sebou uprednostnil námorníctvo a námorníkov, takže USS Theodore Roosevelt a námorníctvo ako inštitúcie sa môžu posunúť dopredu,“ povedal Esper.

5:45 Prezident Spojených štátov Donald Trump pohrozil Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) pozastavením platieb z amerických fondov, čo zdôvodnil tým, že táto agentúra OSN situáciu pri šírení koronavírusu nezvládla. Ešte predtým na twitteri o WHO napísal, že „to zbabrali“, že je pročínska a že na začiatku pandémie vydala zlé odporúčania.

5:35 Vo Francúzsku už majú viac ako 10 000 obetí koronavírusu. Za uplynulý deň zomrelo v nemocniciach a domovoch pre seniorov 1417 ľudí, a bilancia sa tak zvýšila výrazne viac, ako v pondelok, keď bolo nových obetí 833. Čo do počtu obetí je teraz Francúzsko s 10 328 mŕtvymi štvrtou najhoršie postihnutou krajinou po Taliansku, Španielsku a USA.

5:30 Tisíce Číňanov začali urýchlene opúšťať Wu-chan po tom, keď úrady po viac ako dvoch mesiacoch v stredu po polnoci miestneho času uvoľnili zákaz vycestovať z mesta, kde sa koronavírus, ktorý spôsobil globálne pandémiu, prvýkrát objavil. Mnohí cestujúci mesto opúšťali v ochranných oblekoch a na stanici čakali na prvé nočné vlak z Wu-Annu. V rozhovoroch s médiami neskrývali radosť a úľavu. Viac v článku Úľava vo Wu-chane, z mesta odchádzajú tisíce Číňanov.

5:30 Slovensko od polnoci výrazne obmedzilo pohyb ľudí na obdobie šiestich dní. Cestovanie z jedného okresu do druhého je možné len vo výnimočných prípadoch. Viac v článku Slovensko obmedzilo pohyb ľudí, okresy rozdelili hranice.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

95 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus