„Okolo“ Zeme preletí v priebehu mesiaca 4-kilometrový asteroid. Uvidíme ho aj voľným okom

Hoci sa značí ako potenciálne nebezpečný, nepredstavuje pre planétu žiadnu hrozbu

protein
Zdroj: pixabay.com

Veľký asteroid preletí tento mesiac popri Zemi a budeme ho môcť pozorovať. NASA tento asteroid označila ako „potenciálne nebezpečný“ aj keď toto označenie prislúcha každému asteroidu, ktorý sa dostane do určitej vzdialenosti od našej planéty. Píše The Sun.

Asteroid veľkosti hory, ktorý vedci označili 1998 OR2 však pre nás nepredstavuje žiadne riziko. Vidieť ho budeme môcť na našej nočnej oblohe okolo 29. Apríla. Popri našej planéte preletí vo vzdialenosti 6 miliónov kilometrov. S veľkosťou presahujúcou 4 km, je vyšší ako japonská hora Fuji. Z našej perspektívy budeme môcť asteroid vidieť na oblohe ako pomaly pohybujúcu sa hviezdu.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Astronómovia momentálne sledujú viac ako 2-tisíc asteroidov, komét, či iných objektov, ktoré by mohli v budúcnosti ohroziť našu planétu a každým dňom pribúdajú ďalšie. Je nutné poznamenať že Zem nezažila fatálnu zrážku s asteroidom už 66-miliónov rokov, čo je celkom pochopiteľné, keďže sme stále tu.

Zem sa ale stáva terčom asteroidov pomerne často. Väčšinou ide o drobné skaly, ktoré zhoria v atmosfére a nedostanú sa na povrch. 30. júna roku 1908 však do nás narazil asteroid s priemerom niekoľko stoviek metrov a zdevastoval okolo 1300 kilometrov  štvorcových lesa na Sibíri. Momentálne NASA nemá záznamy o žiadnom nebezpečnom asteroide, no to by sa mohlo teoreticky zmeniť,  astronómovia totiž starostlivo monitorujú okolitý vesmírny priestor. Druhým dychom však treba dodať, že vedci neočakávajú na najbližšie desiatky, či stoviek rokov žiadne riziká.

„Nevieme to povedať s úplnou istotou, no sme presvedčení, že žiaden veľký asteroid nenarazí do zeme po dobu nasledujúcich niekoľko stoviek rokov,“ vyjadril sa jeden z astronómov pre portál The Sun.

Aj keby do nás mal naraziť nejaký asteroid, nejednalo by sa o udalosť, ktorá by vyhladila všetok život na planéte.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre