AfD kritizovala svojho spoluzakladateľa za návrh na rozdelenie strany

TASR
TASR
Jörg Meuthen chcel docieliť odlúčenie radikálneho krídla AfD, aby sa tak zvýšila možnosť strany vybudovať si silnejšiu podporu voličov.
Jörg Meuthen chcel docieliť odlúčenie radikálneho krídla AfD, aby sa tak zvýšila možnosť strany vybudovať si silnejšiu podporu voličov.
TASR

TASR

AfD kritizovala svojho spoluzakladateľa za návrh na rozdelenie strany
Jörg Meuthen. Foto - TASR/AP

Krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) kritizovala jedného z dvojice svojich spoluzakladateľov, Jörga Meuthena, ktorý minulý týždeň navrhol rozdelenie strany.

Jörg Meuthen chcel docieliť odlúčenie radikálneho krídla AfD, aby sa tak zvýšila možnosť strany vybudovať si silnejšiu podporu voličov. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

Meuthen chcel AfD rozdeliť na "slobodne-konzervatívnu" a "sociálne-patriotickú" frakciu. Jeho návrh odzrkadľuje prehlbujúcu sa krízu vo vnútri strany, ktorej radikálnu odnož Der Flügel (Krídlo) začala v marci sledovať nemecká spravodajská služba Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) pre podozrenie z extrémizmu. Šéf úradu Thomas Haldenwang jej lídrov priamo nazval "pravicovými extrémistami".

"Jörg Meuthen priznal, že spravil veľkú chybu," napísala na svojej webovej stránke v pondelok večer správna rada strany po telekonferencii. "Meuthen povedal, že v tejto diskusii už nebude pokračovať," uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

V rozhovore zverejnenom v nemeckých médiách minulý týždeň Meuthen uviedol, že konzervatívni voliči Kresťanskodemokratickej únie (CDU) by stratili hlasy svojich voličov, ak by AfD bola bez radikálneho Krídla.

Meuthen zároveň naznačil, že Björn Höcke, líder extrémistickej skupiny Der Flügel a zároveň šéf AfD v spolkovej krajine Durínsko, by navyše v parlamentných voľbách dosiahol lepší výsledok, ak by sa skupina Der Flügel stala samostatnou stranou.

AfD bola založená v roku 2013 ako konzervatívna a euroskeptická strana. Od svojho vzniku sa posunula smerom doprava. Do nemeckého parlamentu sa dostala v roku 2017, pričom uspela aj vďaka nahnevaným voličom CDU, ktorí nesúhlasili s rozhodnutím kancelárky Angely Merkelovej v roku 2015, keď Nemecko počas migračnej krízy otvorilo svoje hranice pre žiadateľov o azyl.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia