Aktuálne 08. apríl 2020

Od stredy je obmedzený voľný pohyb, dodržiavanie kontrolujú policajti aj vojaci

TASR Postoj
TASR Postoj
Policajné hliadky sú na hraniciach okresov i v mestách, posilnia ich stovky vojakov.
Policajné hliadky sú na hraniciach okresov i v mestách, posilnia ich stovky vojakov.
TASR Postoj

TASR

Postoj

Od stredy je obmedzený voľný pohyb, dodržiavanie kontrolujú policajti aj vojaci
Na snímke príslušník polície kontroluje posádku vozidla pri obci Veľká Lomnica na hranici okresov Poprad a Kežmarok. Foto - TASR/Oliver Ondráš

Voľný pohyb osôb je od 8. do 13. apríla na Slovensku obmedzený. Zakázané je aj uplatňovanie práva pokojne sa zhromažďovať s výnimkou osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Rozhodla o tom vláda v rámci rozšírenia opatrení počas núdzového stavu.

Obmedzenie má zabrániť masovému navštevovaniu sa počas veľkonočných sviatkov, a tým riziku zvrátenia doterajšej pozitívnej tendencie minimalizácie šírenia nového koronavírusu na Slovensku.

Výnimku z obmedzenia majú cesty do a zo zamestnania či na výkon podnikateľskej činnosti, na nevyhnutné nákupy, zabezpečenie nevyhnutných potrieb pri starostlivosti o deti a zvieratá či tankovanie pohonných látok, neodkladné vyšetrenia u lekára vrátane sprevádzania blízkou osobou a príbuzným, na pohreb blízkej osoby.

V rámci okresu, respektíve v rámci mesta v prípade Bratislavy a Košíc, je povolené tiež zabezpečenie nákupov pre inú osobu, cesta s cieľom starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na takú starostlivosť odkázaný, a pobyt v prírode.

Dodržiavanie zákazov bude kontrolovať polícia, posilnená tiež príslušníkmi Ozbrojených síl SR, ktoré na tento účel vyčlenili 714 profesionálnych vojakov.

Vláda od 8. apríla do 17. apríla obnovila taktiež kontroly na hraniciach s Rakúskou republikou, Maďarskom, Českou republikou a Poľskou republikou. Zároveň určila hraničné priechody, na ktorých je počas trvania dočasného obnovenia kontrol na vnútorných hraniciach v rámci schengenského priestoru možné prekročiť hranice Slovenska.



Premiér vyzval ľudí, aby rešpektovali obmedzenia. Políciu posilní armáda

Premiér Igor Matovič vyzval ľudí, aby rešpektovali obmedzenia, ktoré prijala vláda na obdobie veľkonočných sviatkov v súvislosti s krízou okolo šírenia nového koronavírusu. Uviedol to v utorok večer na RTVS.

"Vo svetových rebríčkoch patríme medzi najúspešnejšie krajiny v boji s ochorením COVID-19. Napriek tomu, že sme vládu prevzali v historicky najťažšej situácii, denne dostávam správy so slovami uznania od európskych lídrov za naše výsledky, lenže tie výsledky nie sú naše. Sú vaše," uviedol premiér.

Dodal, že keby verejnosť nenasadila do spoločného boja svoju zodpovednosť a odhodlanie, rozhodnutia vlády by zostali len zdrapom papiera.

Pripomenul tiež, že vláda prijala bezprecedentné opatrenia, ktoré sa ukázali ako správne. Keby však ľudia neboli zodpovední, opatrenia by podľa premiéra nefungovali. Poukázal na obmedzenie voľného pohybu na obdobie veľkonočných sviatkov, ktoré začne platiť od polnoci. Matovič zdôraznil, že jeho kabinet pristúpil k tomuto obmedzeniu preto, aby si ľudia niekoľkými dňami slobody nezničili to, čo týždne už budujú.

K téme
Fico aj Pellegrini kritizujú vládu za veľkonočné opatrenia: Sú to mocenské gestáZdieľať

Vláda v pondelok rozhodla, že voľný pohyb osôb bude od 8. do 13. apríla 2020 obmedzený. Výnimku z obmedzenia majú cesty do a zo zamestnania, na nákupy, návštevy lekára, pohreb príbuzného, pobyt v prírode v rámci okresu, prípadne v rámci Bratislavy a Košíc na území mesta. Hranice okresu, prípadne územia Bratislavy a Košíc, je potrebné rešpektovať aj v prípade starostlivosti o príbuzného či susedskej výpomoci.

Zároveň vláda na spomínané obdobie zakázala uplatňovanie práva pokojne sa zhromažďovať s výnimkou osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Obmedzenie má zabrániť masovému navštevovaniu počas veľkonočných sviatkov, a tým riziku regresu doterajšej pozitívnej tendencie minimalizácie šírenia nového koronavírusu na Slovensku.

Lučanský žiada verejnosť, aby rešpektovala nariadenie vlády

Prezident Policajného zboru Milan Lučanský žiada slovenských občanov, aby rešpektovali nariadenie vlády SR týkajúce sa sprísnených opatrení z dôvodu šírenia ochorenia COVID-19 a aby mali trpezlivosť a zhovievavosť k policajtom, ktorí si budú počas veľkonočných sviatkov robiť svoju prácu. Lučanský to uviedol na sociálnej sieti.

"Chcem poprosiť verejnosť, aby rešpektovala nariadenie vlády, ktoré bolo včera prijaté - aby ľudia zostali doma, aby sa iba v tých najnevyhnutnejších prípadoch, ktoré sú uvedené v tomto nariadení, vzďaľovali zo svojich domovov, a tým nám policajtom uľahčili našu prácu, ktorú si budeme vykonávať počas veľkonočných sviatkov," povedal Lučanský.

Upozornil zároveň verejnosť, aby sa pripravila na to, že môžu vznikať dopravné kolóny. "Pripravte sa na to, že budete časovo obmedzení, budú nejaké zdržania – jednoducho policajti budú musieť vyplniť potrebné dotazníky, budú vás musieť zaregistrovať, a tým sa môže stať, že budú vznikať kolóny," dodal Lučanský.

Policajné hliadky budú na hraniciach okresov i v mestách, výnimky treba doložiť

Dôvod výnimky z obmedzenia voľného pohybu od 8. do 13. apríla bude musieť každý kontrolovaný občan doložiť hodnoverným spôsobom, napríklad potvrdením od zamestnávateľa či živnostenským listom. Polícia bude overovať každý prípad, preto bude potrebné tiež preukázať svoju totožnosť, uviesť telefónne číslo, cieľ cesty a jej účel.

"Kto nebude rešpektovať obmedzenie pohybu, toho policajt vráti naspäť. Inak mu bude uložená sankcia," informoval TASR hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Polícia avizuje kontroly zákazu pohybu na hraniciach okresov. Pripomína, že výnimku majú tí, ktorí cestujú do a z práce alebo v súvislosti s podnikaním či obdobnou činnosťou. Umožnené sú tiež cesty do zdravotníckeho zariadenia z dôvodu neodkladného vyšetrenia, prípadne sprevádzanie blízkej osoby alebo príbuzného. Výnimku z obmedzenia si možno uplatniť tiež z dôvodu pohrebu blízkej osoby.

Minister vnútra Robert Mikulec (OĽaNO) občanom SR odporúča, aby sa dôveryhodne dokázali preukázať. "Pokiaľ to tak nebude, tak aby počítali s tým, že policajti s nimi budú vypisovať dotazník, kde sa ich na toto budú pýtať a budeme to aj spätne kontrolovať," upozornil Mikulec.

"Policajné hliadky spoločne s príslušníkmi Ozbrojených síl SR budú kontrolovať všetky vozidlá, ktoré budú prechádzať jednotlivými okresmi na diaľniciach a cestách I. a II. triedy," priblížila polícia na sociálnej sieti. Zároveň apelovala na vodičov, aby necestovali, ak to naozaj nie je potrebné, keďže kontrolám je potrebné sa podrobiť opakovane, čo spôsobí značné zdržanie na cestách.


Minister vnútra Roman Mikulec. Foto - TASR/Jaroslav Novák

V rámci okresu, respektíve v rámci Bratislavy a Košíc, sa možno pohybovať v prípade nákupu alebo zabezpečenia starostlivosti o deti, 'venčenia', tankovania, pomoci susedovi alebo obstarania nevyhnutných základných životných potrieb pre iného a späť. Pohyb je dovolený tiež v prípade poskytovania starostlivosti blízkej osobe alebo príbuznému, ktorý je na starostlivosť odkázaný. Rovnako je povolený pobyt v prírode.

"Je nutné, aby každý, kto opustí svoje bydlisko, mal pri sebe doklad totožnosti," zdôrazňuje polícia. Kontroly bude vykonávať aj na verejných priestranstvách s cieľom odhaliť osoby, ktoré docestovali z iného okresu. Dôkladne chce tiež dozerať na dodržiavanie mimoriadneho opatrenia a karantény. Upozorňuje, že v prípade jej porušenia hrozí občanom pokuta až do výšky 1659 eur, v prípade nenosenia rúška 1000 eur.

"Ak dôjde ku klamstvu zo strany občana, bude možné si spätne vyhodnotiť jeho pohyb pomocou video záznamu z palubných kamier systému Soitron a sankcia ho neminie," upozornila polícia. Dodáva, že policajt na mieste vyhodnocuje každú situáciu individuálne a jeho pokyn je záväzný.

Políciu posilní 714 profesionálnych vojakov

Na pomoc príslušníkom Policajného zboru počas veľkonočných sviatkov bolo vyčlenených 714 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR. V zmiešaných hliadkach budú dohliadať na dodržiavanie verejného poriadku a plniť asistenčné úlohy.

Rozdelení budú do dvoch 12-hodinových zmien, pričom v jednej zmene bude 357 profesionálnych vojakov. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Verím, že tak, ako to bolo aj počas predchádzajúcich dní, či už počas testovania alebo aj počas zabezpečovania prepravy zdravotníckeho materiálu a plnenia ďalších asistenčných úloh, budú profesionálni vojaci aj v tomto prípade oporou, na ktorú sa naši občania môžu spoľahnúť,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Zároveň ocenil príkladnú spoluprácu príslušníkov ozbrojených síl a Policajného zboru.

V súčasnosti plnia príslušníci OS SR asistenčné úlohy na hraničných priechodoch, v miestach karanténnych centier, pri nemocniciach, a pomáhajú tiež s prepravou zdravotníckeho materiálu. Príslušníci Úradu hlavného lekára OS SR pokračujú v testovaní a odoberaní vzoriek v marginalizovaných rómskych komunitách, pričom v utorok plánujú realizovať odbery v ďalších siedmich oblastiach.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia