Koronavírus: Mafia môže využiť pandémiu, varuje talianska polícia
7.4.2020 19:19
akt. 30.03.2021 05:25

Koronavírus: Mafia môže využiť pandémiu, varuje talianska polícia

Uložiť článok
Talianska polícia varuje pred organizovanými zločineckými skupinami alebo mafiou, ktoré v čase koronavírusovej pandémie prenikajú do odvetví priemyslu vyrábajúcich základné produkty dennej spotreby.

Po uvoľnení súčasných opatrení a návratu do života spred krízy by tak mafia mohla kontrolovať aj tie spoločnosti, na ktoré predtým nemala vplyv, píše na svojej stránke spravodajská televízia CNN.

Podľa polície mafia zneužíva nepriaznivú ekonomickú situáciu spôsobenú prebiehajúcou pandémiou. "Nebezpečenstvo je vysoké, pretože mafia už začala investovať do sektorov, ktoré sú počas nariadení obmedzujúcich pohyb stále nevyhnutné.

Ide napríklad o poľnohospodárstvo, potravinárstvo, dodávky liekov a lekárskeho vybavenia, cestnú dopravu, pohrebné služby, čistiace a hygienické potreby či likvidáciu odpadu," uviedol šéf talianskej polície Franco Gabrielli.

Podľa Gabrielliho ide o odvetvia, ktoré nevyžadujú veľkú špecializáciu, takže zločinecké skupiny môžu ľahko ponúkať ľuďom služby za konkurencieschopné ceny, pretože spoločnosti, ktoré kontrolujú, nedodržiavajú predpisy v oblasti ochrany životného prostredia, sociálneho zabezpečenia či bezpečnosti pri práci.

Gabrielli dodal, že organizácie, najmä tie najnebezpečnejšie ako 'Ndrangheta, môžu finančne pomôcť veľkým, ale aj malým a stredným podnikom, ktoré z dôvodu súčasných obmedzení nemusia byť schopné plniť svoje záväzky vyplývajúce z ich činnosti. Táto skutočnosť tak zvyšuje riziko, že mafia získa vplyv v nových podnikoch.

Pandémia nového koronavírusu sa rozšírila z čínskeho Wuhanu do celého sveta koncom roka 2019. Na Slovensku je doposiaľ infikovaných 581 osôb.

Koronavírus spôsobujúci ochorenie COVID-19 predstavuje nový kmeň vírusu a ochorenie patrí medzi kvapôčkové infekcie. Odhadovaný inkubačný čas ochorenia je 2 až 14 dní, môže však byť aj dlhší. Opatrenia, aktuálne dianie z domova aj zo sveta sledujeme každý deň ONLINE.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.