MAK Správy Zo zahraničia

Čína dostala faktúru za koronavírus. Dlhuje krajinám BILIÓNY eur

Zatajovanie informácií a následný rozbeh pandémie má vážne ekonomické dôsledky po celom svete.

Ilustračný obrázok k článku Čína dostala faktúru za koronavírus. Dlhuje krajinám BILIÓNY eur
Zdroj: TASR

Najvyspelejšie krajiny sveta v zoskupení G7 utrpeli vážne hospodárske straty, ktoré sa následne odzrkadlia na všetkých ekonomikách. Kvôli zatajovaniu informácií o novom koronavíruse, ktorý vypukol v Číne, sa zatiaľ celkové škody odhadujú vo výške 3,62 bilióna eur. A nie sú konečné.

K takémuto záveru dospela pripravovaná štúdia britského think-tanku Henry Jackson Society, na ktorú upozornil web denníka Daily Mail.

„Čínska komunistická strana sa snažila zamlčať zlé správy,“ píše sa okrem ďalších zásadných vecí v dokumente.

Štúdia poukazuje na to, že vláda v Pekingu priamo porušila niektoré záväzky zmlúv o medzinárodnej zdravotníckej spolupráci. Tiež ale pridáva výpočet možností, ako čínsku vládu dohnať k zodpovednosť. Na stole sú žaloby na Stály rozhodcovský súd v Haagu, Medzinárodný súdny dvor OSN alebo Svetovú obchodnú organizáciu.

Konkrétne Británia by potom mala od Číny na medzinárodných súdoch požadovať kompenzácie vo výške 351 miliárd libier, čo je vyše 397 miliárd eur.

Pokrivené vzťahy

Dokument už vzbudil rozruch na britskej politickej scéne. Skupina pätnástich významných poslancov a bývalých ministrov z radov vládnych konzervatívcov na jeho základe vyzvala premiéra Borisa Johnsona, aby „prehodnotil širšie vzťahy s Čínou“.

„Postupom času sme sa stali závislými na Číne, bez toho aby sme strategicky uvážili dlhodobé ekonomické, technické a bezpečnostné potreby Británie,“ napísali predsedovi vlády.

Ten má ale nateraz úplne iné starosti, keďže sa kvôli jeho žoviálnemu a nezodpovednému správaniu nakazil koronavírusom. A nielenže ho museli hospitalizovať na jednotke intenzívnej starostlivosti, jeho stav je dokonca podľa britských médii vážny.

Súčasná pandémia koronavírusu viedla väčšinu krajín sveta, vrátane Slovenska, k mimoriadnym opatreniam, ktoré v mnohých prípadoch budú mať priam dramatický dopad na ich ekonomickú situáciu. Vírus sa podľa doterajších poznatkov najskôr objavil v čínskom meste Wu-chan a pochádza pravdepodobne z netopierov, ktoré miestni považujú za gastronomickú lahôdku.

Čína tiež čelí sankciám za to, že sa šírenie nákazy spočiatku snažila utajiť a lekárov, ktorí na ňu upozorňovali, často umlčiavali brutálnym spôsobom. Západný svet sa tiež s nevôľou prizerá na čínsku kultúru konzumácie mäsa exotických zvierat, ale aj psov a mačiek. Vzniklo tiež niekoľko petícií, ktoré požadujú zákaz trhovísk, kde držia a zabíjajú zvieratá v otrasných podmienkach.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM