Blog 07. apríl 2020

Pozor na prehnaný optimizmus

Veronika Andrejková
Veronika Andrejková
Čakali sme, že čísla nakazených budú rásť exponenciálne, keď sa zvýši počet testovaných. Pribudnú nám stovky pľúcnych ventilácii a na sviatky má platiť zákaz pohybu osôb, ktorý má zabrániť šíreniu vírusu. Ako to však naozaj je? Aké informácie sú v pozadí a nehovorí sa o nich?
Čakali sme, že čísla nakazených budú rásť exponenciálne, keď sa zvýši počet testovaných. Pribudnú nám stovky pľúcnych ventilácii a na sviatky má platiť zákaz pohybu osôb, ktorý má zabrániť šíreniu vírusu. Ako to však naozaj je? Aké informácie sú v pozadí a nehovorí sa o nich?
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Veronika Andrejková

Pozor na prehnaný optimizmus

Musíme si dať pozor na prehnaný optimizmus. My, Slováci, sme od prírody netrpezlivý národ a po pár dňoch poctivej karantény sa už chceme tváriť, že korona tu nebola. Omyl, ešte stále je a s takou dlhou inkubačnou dobou, že ešte len teraz sa prejavujú výsledky rozhodnutí Pellegriniho vlády a pokračovanie rozhodnutí Matovičovej vlády.

Prečo počet nakazených rastie tak pomaly?

Počítali sme, že keď otestujeme 400 ľudí a máme nakazených okolo 20, tak pri počte 2000 otestovaných to bude aspoň 80. A my sme stále na čísle nad 20, resp. už druhý deň na čísle nad 40. Stále to však nie sú slávne stovky za deň. Prečo?

Áno, môže ísť o vplyv karanténnych opatrení a nášho poctivého dodržiavania. Dodržiavania spred dvoch týždňov podotýkam. Ale problém je aj inde. V počte otestovaných ľudí, neuvádzame koľko testov bolo robených opakovane. Vieme, že na to, aby mohli povedať, že človek je vyliečený, potrebuje mať 2 za sebou negatívne testy. Teda s počiatočným testom sú to 3 testy na jedného nakazeného  a vyliečeného (ak mu medzitým nevyšli iné kontrolné testy pozitívne). Teda ak máme aktuálne 13 vyliečených ľudí, tak len ich minimálny počet testovaní je 39. 

Kým naši Českí susedia uvádzajú aspoň v zátvorke, že ide o celkový počet prevedených testov vrátane opakovnaých testov u jednej osoby, my uvádzame len počet testovaní. Samozrejme, nie je to veľké číslo. Zatiaľ. S počtom vyliečených sa však aj toto percento z celkového počtu testov bude zvyšovať.

Wau, prídu nám ďalšie umelé ventilácie

Áno, je to skvelá správa. Ale problémom je to, že na to nemáme vyškolený dostatočný počet pracovníkov, ktorí zvládnu bezchybne napojenie na ventiláciu. To, samozrejme, nemá väčšina krajín, pretože asi nikto nečakal takúto rozsiahlu pandémiu. V rozhovore pre Trend túto skutočnosť vyslovil prof. Krčméry a dodal, že ani také "školenie" nie je jednoduché a nespraví sa za týždeň. Je teda super, že nám prídu, ale nebude s nimi mať kto robiť. 

Súčasný stav ťažkých prípadov je zatiaľ príliš malý, ale nemali by sme na túto skutočnosť zabúdať. Potrebujeme požiaru predchádzať a nie hasiť ho, keď je neskoro. Verím tomu, že profesor s touto skutočnosťou už oboznámil krízový štáb. Inak sa môže stať, že sa budeme tešiť z pľúcnych ventilácií, ale nebude mať nás na ne kto pripojiť.

Zákaz vychádzania na sviatky

Kontroverzná téma s cieľom zabezpečiť, aby sme sa na sviatky nepresúvali naprieč Slovenskom. Ja osobne schvaľujem, ale myslím, že sa na 50% vyhne svojmu cieľu. Prečo? Jednoducho preto, že polovica tých, ktorí chceli cestovať domov zajtra, cestujú dnes. Len polovica, ak nie menej, ostane v mieste pobytu a domov pôjde, keď to všetko skončí. 

Sme tretia najbezpečnejšia krajina na svete

Nie, nie sme. Prieskum, ktorý sa hromadne šíril na sociálnych sieťach a verejne o ňom hovoril aj priemér je veľmi pochybný a chýbajú o ňom akékoľvek relevantné informácie.Na sociálnych sieťach kolovala len nejaká infografika alebo rebríček bez schopných zdrojov.

Deep Knowledge Group, ktorá výskum údajne vyhotovila, je investičná firma, o ktorej sa veľa nedozvieme. Nedozvieme sa ani aké vstupy boli pre výskum použité. A na druhý deň v tom istom prieskume sme skončili na 11. mieste a pritom sa u nás legislatívne nič nezmenilo, nezmenili sa ani opatrenia. Aké teda údaje spoločnosť mala a vložila do tohto výskumu? Nevedno...

Nechcem byť pesimistická, snažím sa byť realistickou. Máme už 13 vyliečených ľudí a zatiaľ naozaj málo prípadov, ktoré si vyžadujú pľúcnu ventiláciu. Dokonca ukážkovo dodržiavame nariadenia. Tak v tom pokračujme, možno sa konečne ako národ naučíme vytrvalosti a doťahovaniu vecí do konca.

Titulný obrázok: unsplash, foto: Adam Niescioruk

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia