Založ si blog

Aký bude svet po COVID-19? – jeden názor

Preklad článku v Global Research autora menom Mike Whitney. Názor niekdajšieho ministra zahraničia USA (Henry Kissinger) z Wall Street Journal, v ďalšom WSJ, plus komentár.

Henry Kissinger si myslí, že Coronavírus predstavuje ohrozenie jeho milovaného New World Order – Nového Usporiadania Sveta – NWO, takže chce, aby prezident Trump urobil čo len môže aby ochránil systém. V článku typu „môj názor“, ktorý bol publikovaný v WSJ v piatok, niekdajší minister zahraničia tlačil na Trumpa aby odštartoval nejaký grandiózny projekt , typu ako Marshallov Plán, ktorý by zjednotil spojencov a presvedčil ich že Uncle Sam vie stále zmobilizovať posádku v čase krízy. Toto hovorí Kissinger: Ak sa poučíme z vypracovania Marshallovho Plánu a Projektu Manhattan (projekt vývoja jadrovej bomby), USA má povinnosť donútiť sa k poriadnemu nasadeniu v troch oblastiach. Po prvé, podoprieť globálnu odolnosť voči infekčnej chorobe… Po druhé, usilovať sa vyhojiť rany svetovej ekonomiky…. Po tretie, ochrániť princípy liberálneho svetového rádu.

Zatiaľčo útok na zdravie ľudí bude — dúfame — dočasný, politický a ekonomický otras ktorý odštartoval by mohol trvať celé generácie. Žiadna krajina, dokonca ani USA, nemôže poraziť vírus čiste národným nasadením. Reagovanie na nevyhnutnosti okamihu musia byť v konečnom dôsledku združené s globálnou víziou vytvorenou v spolupráci a programovo. Ak nevieme vykonať obidvoje zároveň, budeme čeliť najhoršiemu z obidvoch.” (“The Coronavirus Pandemic Will Forever Alter the World Order”, WSJ)

Kissinger si myslí, že Trumpova rétorika typu “America First” podkopala zahraničné vzťahy a oslabila hegemóniu USA. Myslí si, že izolacionistická politika (US) administrácie vytvorila vodcovské vákuum, ktoré rýchle zaplnila Čína. A má aj pravdu, nakoniec zatiaľčo Čína poslala tímy lekárov a základné potreby krajinám tvrdo zasiahnutým vírusom, Spojené Štáty boli zaneprázdnené sprísňovaním sankcií na Irán, Kubu a Venezuelu, čo zabránilo infikovaným civilistom dostať sa k medikamentom, ktoré potrebovali na prežitie. Prirodzene, humanitárne príspevky Číny vyvolali široký aplauz, zatiaľčo chovanie sa Washingtonu bolo odsúdené ako malicherné, zlomyseľné a pomstychtivé. Niet pochýb, že Trumpova administrácia prenechala morálne pódium svojmu úhlavnému nepriateľovi – Číne (moja vsuvka: pán Kissinger je zrejme už dosť mimo, USA na morálnom pódiu nemohli byť už hodne dávno, viď poznámku na konci). Tu je opäť čo hovorí Kissinger:

Teraz, v krajine ktorá je rozdelená, je nevyhnutná výkonná vláda s dlhodobým vnímaním, aby prekonala prekážky bezprecedentné ako veľkosťou, tak aj globálnym rozsahom. Zachovanie si dôvery verejnosti je rozhodujúce pre sociálnu solidaritu, pre vzájomný vzťah spoločenských skupín navzájom, a pre medzinárodný mier a stabilitu.” WSJ

Samozrejme, keď Kissinger rozpráva o “dôvere verejnosti” a “sociálnej solidarite”, čo v skutočnosti tým myslí je, že vláda potrebuje sa dohodnúť na účinnej stratégii „public relations“, ktorá oblbne ovcoľudí (sheeple, sheep+people) natoľko, že „sa zaradia“ (will dupe the sheeple into falling in line). V Kissingerovom lexikóne je solidarita úzko definovaná ako ‘podpora verejnosti pre elitistické projekty (public support for elitist projects)’ ako globalizácia, otvorené hranice a voľný pohyb kapitálu. Toto sú tie princípy ktoré usmerňujú Kissingerove odporúčania, nie nejaké city pre pracujúcich ľudí, ktorých považuje za hlúpe mulice. Tu je ešte viac:

Národy držia spolu a darí sa im na základe viery, že ich inštitúcie vedia predvídať pohromy, zastaviť ich postup, eliminovať ich dopad, a obnoviť stabilitu. Keď bude po Covid-19 pandémii, inštitúcie mnohých krajín budú vnímané tak, že zlyhali. Či toto posúdenie bude objektívne nie je podstatné. Realita je, že svet po coronavíruse už nebude taký ako predtým. Diskutovať teraz o tom čo bolo len sťažuje robiť to, čo sa musí urobiť.” WSJ

Vidíte? Na čom Kissingerovi skutočne záleží, je usporiadanie sveta po coronavíruse (post-coronavirus world order), o ktorom verí, že bude znamenať začiatok celkom novej éry, éry v ktorej vlády budú musieť reagovať na neočakávané krízy, nenávistnú (bitter) politickú polarizáciu a rastúcu pravdepodobnosť sociálnych nepokojov. Zdá sa, že Kissinger toto všetko pochopil, ale namiesto ponuky novej vízie budúcnosti sa kŕčovite drží otlčeného zvyšku systému ktorý zlyhal, ktorý len ďalej zhoršil rozloženie bohatstva, spúšťal jeden za druhým finančné kolapsy ničiace ekonomiky, a rozširoval oblúk nestability od Severnej Afriky, cez Stredný Východ, až do Strednej Ázie. Toto je svetové usporiadanie (world order) ktoré Kissinger chce uchovať, impérium v centre ktorého je Amerika, ktorému vládnu elity „establishmentu“, plutokrati chlastajúci brandy, a Banková Mafia. Možno sa čudovať, že „proletári“ požadujú zmenu? A ešte trochu:

Demokracie sveta potrebujú obrániť a zachovať svoje osvietenecké hodnoty. Globálny ústup od stabilizujúcej sily ktorá má legitímnosť, spôsobí rozpad sociálnej zmluvy ako doma, tak aj medzinárodne. ” WSJ

Osvietenecké hodnoty”?? Je to naozaj to, čo sme videli na fotografiách z Abu Ghraib, alebo v zázname zo zdecimovaného mesta Falluja, alebo nespočetnými reportmi „čiernych miest“ kde unesené osoby boli odvlečené „US Intel Agentmi“ a zmlátené do poslušnosti? Praktikujú sa osvietenecké hodnoty na Gitmo, alebo na leteckej základni Bagram, alebo v Mosule, ktorý bol premenený na trosky ťažkým delostrelectvom a bombardérmi USA? Kissinger môže bľabotať o osvieteneckých hodnotách koľko chce, ale vie na základe skúseností z prvej ruky, že tieto hodnoty stoja na značne vratkej podpore na kopci krvavých mŕtvol, všetky obetované v mene liberálneho svetového poriadku. Tu je ešte:

Myslitelia osvietenstva (argumentovali) že účel legitímneho štátu je zaistiť základné potreby ľudí: bezpečnosť, poriadok, ekonomický blahobyt a spravodlivosť. Jednotlivci nemôžu zabezpečiť tieto veci sami. Pandémia je podnetom pre anachronizmus, vzkriesenie opevneného mesta, v období kedy prosperita závisí na globálnom obchode a možnosti pohybu ľudí.” WSJ

A je to tu opäť, Kissingerova obľúbená téma ”globálny obchod a pohyb ľudí”, tie dva rozpadajúce sa piliere projektu globalizácie, ktorý je momentálne na dýchacom prístroji, a čaká na eutanáziu miliónmi nezamestnaných Američanov, ktorí sledovali ako ich zamestnania, ich továrne, a ich nádeje do budúcnosti, zmizli ako dym kvôli outsourcingu, off-shoringu, a Kissingerovmu slávnemu “liberálnemu usporiadaniu sveta (liberal world order).” Ešte aj teraz, keď ekonomika USA sa s vrzgotom zastavuje a nezamestnaní Americkí robotníci úzkostlivo čakajú pri dverách na svoju almužnu $1,200 od Strýka Sama, Kissinger ďalej vykrikuje o nádhernom NWO – novom svetovom poriadku – ktorý významne zlepšil “bezpečnosť, poriadok, ekonomický blahobyt a spravodlivosť”.

Neuveriteľné. Súhlasím s Kissingerom, že post-Covid svetový poriadok bude významne odlišný od sveta ktorý mu predchádzal, ale to je maximum pokiaľ súhlasím. V skutočnosti ten systém s dominanciou USA sa rozpadá, pretože ľudia vo svete nechcú byť pod vládou sily, pretože vodcovia USA sú nekompetentní fušeri (bunglers), ktorým sa nedá veriť že urobia nejakú správnu vec, a pretože arogantný prístup k politike Washingtonu „ja-sám“ (go-it-alone policy-making) zmenil obrovské územia Stredného Východu a Strednej Ázie na neobývateľné pustatiny.

Vyrovnajme sa s tým, USA mali možnosť ukázať svetu, že môžu byť spoľahlivým správcom globálnej bezpečnosti, a prešustrovali to. Nič čo Kissinger hovorí to nezmení.

Moja záverečná poznámka: Článok ma upútal aj tým, že ja si pamätám pána Kissingera ako ministra a bol som v tom, že už dávno zomrel, keďže je narodený v roku 1923. Pre tých ktorých to zaujíma – je Nemec, Heinz Alfred. Ale jeho názory svedčia o tom, že žije tak trochu v minulosti a toto „tak trochu“ by Angličania nazvali „understatement“, niečo ako „slabé vyjadrenie“. Hovorí tu o nejakej úplne inej Amerike, taká ale nebola ani v jeho časoch, to bude – ako hovorí Felix Holzmann „něco jako vod porculánu“ – skleróza.

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.