reklama

Vedľajšie účinky prvého očkovania

Nedávno sme boli na prvom očkovaní. Aj keď som skalopevne presvedčená o užitočnosti a potrebnosti očkovania, obavy som prirodzene mala.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Dobre viem, že s očkovaním sú spojené možné nežiadúce účinky. Zvýšená teplota, opuch, predráždenosť, nekľudný spánok. Keď som o týchto komplikáciach poúčala rodičov svojich pacientov, považovala som ich len za drobné nepríjemnosti, úplné banality, o ktorých škoda vôbec hovoriť. Ale keď sa to teraz má týkať Emky, zrazu aj obyčajnú zvýšenú teplotu vidím ako poriadneho strašiaka.

Doktor sa ma ešte pýta, či si ju nechcem zaočkovať sama. No to určite. Namiesto toho skončím za zavretými dverami s nechtami zarytými do Paľkovho pleca, ťažko nesúc ten srdcervúci plač. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Našťastie po nepríjemnom výkone sa maličká rýchlo upokojila, v aute po ceste domov dokonca zaspala. Poobede sme pokračovali v bežnej dennej rutine, s tým rozdielom, že som priebežne kontrolovala miesta vpichov a prikladala ruku na jej čelo. Až do večera bolo všetko ako každý iný deň.

No neuveríte, čo sa udialo pri večernom uspávaní. Už tradične na striedačku poskakujeme s Emkou v náručí na fitlopte. Chvíľku to už vyzerá, že takmer spí, už-už sme na ceste do postieľky, no malá so spánkom bojuje statočne a opäť do široka otvára očká. Preberám uspávaciu štafetu. Dávam si pozor, aby som sa jej neprihovárala, ani sa na ňu neusmievala. Proste večer žiadna sranda. Len úkosom kontrolujem, či sa horné viečka približujú k tým dolným. A práve pri jednom z týchto nenápadných kontrolných pohľadov sa Emka na mňa zoširoka usmeje. A nielen to, začne sa chichotať. Prvýkrát v živote sa nahlas smeje. Nedá mi to neopätovať jej smiech. A ona sa smeje ďalej a ďalej. Ten moment je taký čarovný, až sa mi do očí tisnú slzy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Prvý smiech so zvukom!“ raduje sa aj Paľko.

A tak obaja dojatí a šťastní ďakujeme za taký krásny poočkovací vedľajší účinok.

Na takéto injekcie by sme mali chodiť častejšie.

Martina Paulenová

Martina Paulenová

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  312
  •  | 
  • Páči sa:  1 682x

Matka, manželka, lekárka, bežkyňa. Píšem o tom, čo som sa naučila pri výchove svojich dcér, čo som zažila počas behov po lesoch a kopcoch, o fungovaní ľudského tela. A niekedy len o celkom obyčajných drobnostiach. Zoznam autorových rubrík:  Veselo aj vážne o materstveZo životaNa zamyslenieZ medicínyNaše krásne SlovenskoBežeckéZ cestovania po sveteNajväčšia umelkyňa, prírodaZ rozprávania starých rodičovPutovanie po Nórsku - 2008Island 2010Alpy 2011Alpy 2012Alpy 2013Alpy 2015Wachau - Dolné RakúskoViedenské zápiskyZápadné pobrežie KanadyNezaradenéSúkromnéTuristika s deťmi

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu