Dobré noviny
Vyľudnené pláže obsadili liahnuce sa korytnačky. Vďaka koronavírusu ich pribudnú rekordné počty
Ľubomíra Somodiová
Ľubomíra Somodiová

Vyľudnené pláže obsadili liahnuce sa korytnačky. Vďaka koronavírusu ich pribudnú rekordné počty

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: Twitter/Dr. Ashley Jacob

Vďaka karanténe ich najväčšieho predátora mohli morské korytnačky v pokoji naklásť vajíčka a mláďatá sa môžu bez problémov presúvať do oceána.

PAULISTA/ODISHA 7. apríla - Pláže v brazílskom štáte Pernambuco neďaleko mestečka Paulista ostali prázdne. Ale nie úplne.

Kvôli šíriacej sa pandémii koronavírusu štát zaviedol mimoriadne opatrenia a miestni ľudia musia ostať doma. Prázdne pláže sa aj vďaka tomu stali bezpečným miestom pre ohrozené morské korytnačky, ktoré sa v týchto dňoch liahnu, informuje portál The Guardian.

Liahnutie pozorovali len vedci

Na tamojších plážach zo svojich hniezd priamo do Atlantického oceána merajú cestu mláďatá karety pravej. V Brazílii známe aj pod názvom tartarugas-de-pente - hrebeňové korytnačky. V minulosti sa totiž z ich pancierov vyrábali hrebene či rámy na okuliare.

Morské korytnačky na pláži v mestečku Paulista v Brazílii.
Morské korytnačky na pláži v mestečku Paulista v Brazílii. Foto: Paulista City Hall.

Dá sa povedať, že Ich liahnutie zostalo pre koronavírus takmer bez povšimnutia. Pozorovali ho len vedci a pracovníci tamojšej vlády, ktorí zdokumentovali liahnutie vajíčok a následný odchod korytnačiek späť do Atlantického oceánu.

Mestský tajomník pre environmentalistiku Roberto Couto povedal, že zvieratá bežne kladú vajíčka každý rok od januára a mláďatá sa liahnu od apríla do mája. „Je to naozaj krásne, pretože vidíte presný okamih, kedy vyšli z vajec, a sledujete ich malý pochod cez pláž,“ povedal Couto. „Je to úžasný, mimoriadny pocit,“ dodal.

Darí sa im aj v Indii

Mnoho korytnačiek sa momentálne liahne aj na dlhých indických plážach. V Indii bežne sledujú kladenie vajec a liahnutie korytnačiek masy ľudí. Tento rok aj v dôsledku karantény očakávajú ich rekordný prírastok - s tým, že ich nikto pri kladení vajec neruší a aj rybárskych lodí je v mori menej.

Vedci očakávajú ich populačný nárast. „Tisícky korytnačiek kladú vajcia na plážach Odisha. Ich bežný predátor je v karanténe. Tento rok ich počet v oceánoch exploduje,“ odhaduje doktor Ashley Jacob z Indian Institute of Technology.

Už ste čítali?