Denník N

Je jasné, že Orbánov režim je kleptokratický. Bez moci by mu zrejme hrozilo väzenie

Viktor Orbán. Foto - TASR/AP
Viktor Orbán. Foto – TASR/AP

„Ak by maďarská vláda padla, bolo by to pre niektorých jej členov nebezpečné,“ vraví Zsolt Zádori z mimovládnej organizácie Maďarský helsinský výbor.

Maďarský premiér Viktor Orbán presadil v parlamente takzvaný zákon o koronavíruse, ktorý mu na neobmedzenú dobu prepožičal plnú moc v mene boja s pandémiou. Hoci odborníci nespochybňujú, že doba si vyžaduje mimoriadne opatrenia, väčšine kritikov chýba, že svoje nové právomoci nijako neohraničil. Otázkou tak ostáva, kedy vráti mandát plnej moci, a koľko zákonov sa mu dovtedy podarí presadiť bez poslancov.

Už počas prvého týždňa, odkedy je zákon v platnosti, predložil desiatky návrhov, no len málo z nich má niečo spoločné s vírusom, väčšina len rozširuje slobodu a právomoci ľuďom blízkym vláde, hovorí v rozhovore právny ochranca Zsolt Zádori z mimovládnej organizácie Maďarský helsinský výbor.

Zsolt Zádori z mimovládnej organizácie Maďarský helsinský výbor. Foto – HELSINKI.HU

Predpokladám, že právni aktivisti a ochrancovia práv sú v Maďarsku teraz neustále v pozore. Čím všetkým sa zaoberáte?

Zaoberáme sa väčším množstvom problémov než kedykoľvek predtým. Ťažké je, že musíme pracovať z obývačiek a nemôžeme sa s našimi klientmi stretávať. Navyše, máme úplne nové úlohy spojené s pandémiou, presnejšie s tým, ako sa naša vláda rozhodla na pandémiu odpovedať. Od 11. marca je v Maďarsku mimoriadna situácia, odvtedy tu platí právna úprava mimoriadnej situácie. Tú však parlament minulý pondelok posilnil a vláde odovzdal plnú moc nad udržiavaním tejto mimoriadnej právnej úpravy. Odvtedy sa deň čo deň objavujú nariadenia, ktoré sa dotýkajú každodenného života všetkých občanov krajiny, obmedzujú ich slobodný pohyb, životné podmienky, zdravotnú starostlivosť, ich základné právo na slobodu. Máme sa čím zaoberať. Aj bez plnej moci vlády by platilo, že akokoľvek potrebný mimoriadny stav vždy zahŕňa nebezpečenstvo. V rýchlo vzniknutých nariadeniach sa môžu vyskytnúť chyby, ktoré môžu mať negatívny dosah na obyvateľov. Snažíme sa tieto chyby pozbierať, analyzovať a poukazovať na ne jazykom, ktorému rozumie každý. Pokúšame sa aj priamo hovoriť s predstaviteľmi vlády a radiť im, kde by mohli prípadne nariadenia pozmeniť, aby boli funkčnejšie, a aby viac prihliadali na práva ľudí.

Asi neplatí, že chyby vznikajú len z nevinnej nepozornosti a chvatu?

S touto vládou máme desaťročnú skúsenosť a vieme, aká je jej povaha. Zdá sa, že táto si nezobrala dovolenku ani v období pandémie. Vláda spravila všetko pre to, a použila každý možný nástroj, aby si zariadila absolútnu moc sama pre seba, a aby mala k dispozícii takú rozhodovaciu právomoc a slobodu, aká je v krajinách Európskej únie bezprecedentná.

Ako je možné, že sa podarilo spomínaný zákon o boji proti koronavírusu, tlačou nazývaný aj zmocňovací, preniesť cez parlament? Dlhodobo ste naň upozorňovali, písali o jeho hrozbách, hovorilo sa o ňom na úrovni Európskeho parlamentu. 

Od roku 2010 vláda v parlamente disponuje dvojtretinovou väčšinou. V Maďarsku sa dá dvomi tretinami zmeniť aj ústava, nielen prijímať takéto esenciálne zákony. Odkedy vyšlo najavo, že chce Viktor Orbán a jeho vláda vládnuť dekrétmi,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie