Denník N

Hľadá sa číslo R0. Ako rýchlo sa šíri vírus na Slovensku, keď dodržiavame opatrenia, a prečo sú o to spory

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Viaceré európske krajiny hlásia, že sa dostali na hodnotu 1, Slovensko je skôr opatrné, čakáme na testy z rómskych osád.

V časoch koronavírusu sa nielen Slováci naučili výrazy, ktoré pred pár mesiacmi poznali len odborníci. Po smrtnosti (percento tých, ktorí z celého počtu chorých v dôsledku ochorenia zomreli) či rozdiele medzi rúškom a respirátorom je tu aj základné reprodukčné číslo.

Práve tento pojem, označovaný aj skratkou R0, je kľúčový pri šírení choroby. Vyjadruje, koľko ďalších ľudí nakazí v priemere jeden infikovaný.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) má ochorenie COVID-19 za bežných podmienok reprodukčné číslo okolo 2,3 (aj keď závisí od krajiny). To znamená, že jeden človek v priemere nakazí 2,3 ďalších.

Na porovnanie, je to oveľa viac ako bežná chrípka, ktorá má reprodukčné číslo 1,3. Hoci sa to môže zdať ako malý rozdiel, tento obrázok dobre ukazuje, koľko ľudí sa nakazí od jedného pacienta.

Zdroj – rivm.nl

Pri vysokom R0 sa choroba šíri exponenciálne. Ak sa dostane pod 1, počet chorých začne časom pomaly klesať.

Aktualizovaný model Inštitútu zdravotnej politiky (IZP) zverejnený minulý týždeň vychádzal z konzervatívneho predpokladu, že reprodukčné číslo na Slovensku je 1,65. To by znamenalo, že by sa nakazilo asi 170-tisíc ľudí (v tom sú aj netestovaní a asymptomatickí pacienti, ktorých zrejme nikdy neodhalíme, nielen potvrdení) a vrchol epidémie by bol v júli.

Inštitút sa aj pre použitie tohto čísla stal terčom kritiky, na ktorú sa snažil odpovedať v blogu, v ktorom vysvetľuje, že model tvoria po konzultáciách s mnohými odborníkmi a konštruktívne podnety kritikov priebežne do modelu zapracúvajú.

Autori zdôrazňujú, že dve verzie ich modelu boli konzervatívnym a pesimistickým odhadom. Hovoria, že číslo platilo v danom čase, a predpokladajú, že R0 v súčasnosti môže byť nižšie.

O koľko? „Náš súčasný odhad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Slovensko, Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie