Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Súd zbavil kardinála Pella obvinenia zo sexuálneho zneužívania
Zdielať na

Súd zbavil kardinála Pella obvinenia zo sexuálneho zneužívania

MELBOURNE / Austrálsky najvyšší súd v odvolacom procese prekvapivo zbavil obvinenia kardinála George Pella, ktorý si odpykával 6 ročný trest vo vezení za sexuálne zneužívanie chlapcov. Pell krátko po vynesení rozsudku opustil múry väznice.

Existuje "významná možnosť, že bola odsúdená nevinná osoba, nakoľko dôkazy nepreukázali vinu dostatočne vierohodným spôsobom," zdôvodnil najvyšší súd svoje rozhodnutie. 

Sedemdesiatosemročný Austrálčan Pell, ktorý bol do februára minulého roka ako prefekt ekonomického sekretariátu tretím mužom Vatikánu, bol najvyššie postaveným katolíckym duchovným uväzneným za sexuálne zneužívanie. Vo väzbe si odsedel viac ako rok z vymeraného 6-ročného trestu. 

Minulý februrár bol uznaný vinným, že sa v 90. rokoch ako arcibiskup previnil voči dvom chlapcom vo veku 13 rokov. Jeden z nich zomrel v roku 2014 vo svojích 31 rokov na predávkovanie heroinom, proti Pellovi na súde tak vypovedal len druhý z "chlapcov". 

Ten súdu popísal, že Pell sa v roku 1996 po nedeľnej omši pred ním a pred duhým chlapcom vyzliekol v zákristii melbournskej katedrály, obchytkával ich na genitáliách a masturboval. Prinútil ho tiež k orálnemu sexu. 

"Dôsledne som trval na svojej nevine a utrepl som vážnu nespravodlivosť," uviedol kardinál Pell v prehlásení, ktoré bolo zverejnené tesne predtým, než opustil väzbu. "Nechovám hnev voči človeku, ktorý ma obvinil," dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy