Ide o príkladnú iniciatívu, ktorá pomôže všetkým ľuďom na Slovensku, povedal v utorok na tlačovej konferencii premiér Igor Matovič v súvislosti s vývojom nového diagnostického testu na ochorenie COVID-19, za ktorým stoja slovenskí vedci. Slovensko je tak vďaka novým testom na ceste k sebestačnosti v testovaní.

Vedci z firiem MultiplexDX, Lambda Life a ProScience Tech spojili sily s virológmi z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) a pracujú na vývoji testu pre spoľahlivú detekciu nového koronavírusu. V prvej fáze plánujú vyrobiť 100-tisíc PCR testov. Nadácia Eset podporila vývoj testu a financuje prvých 100-tisíc kusov, ktoré budú ponúknuté ako dar Slovensku. Kľúčový komponent vyrobil P. Čekan zo spoločnosti MultiplexDX.

V médiách sa pred časom objavila informácia, že firma MultiplexDX je schopná okamžite presedlať na výrobu testov na koronavírus. V akom štádiu sú rokovania medzi vami a štátom o výrobe testov?

Tak ako to dnes na tlačovej besede ohlásil predseda vlády SR, 100-tisíc testov bude vyrobených a čoskoro pripravených pre distribúciu z finančnej pomoci spoločnosti Eset. Už niekoľko dní MultiplexDX spoločne s BMC SAV validuje jednotlivé komponenty real-time RT-PCR testu.

Koľko dokážete v prípade dohody so štátom produkovať testov?

Naša produkčná kapacita je približne 100-tisíc testov za týždeň. Aby som bol presnejší, ide o tie kľúčové komponenty real-time RT-PCR metódy, čo sú primery, proby a pozitívna kontrola.

O aký typ testu ide? V čom sú jeho výhody oproti rýchlotestom z Číny?

Test je založený na real-time RT-qPCR diagnostickom teste na detekciu SARS-CoV-2, ktorý vyvinulo laboratórium Christiana Drostena z Virologického ústavu Univerzitnej nemocnice Charité v Berlíne spolu s akademickými spolupracovníkmi v Európe a Hongkongu. Tento test je v súčasnosti

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa