Dobré noviny
Bill Gates postaví 7 centier na vývoj vakcíny proti koronavírusu. Môže to byť jeho najriskantnejšia investícia
Michaela Mäsiarová
Michaela Mäsiarová

Bill Gates postaví 7 centier na vývoj vakcíny proti koronavírusu. Môže to byť jeho najriskantnejšia investícia

Na snímke filantrop a spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gate a jeho manželka Melinda
Na snímke filantrop a spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gate a jeho manželka Melinda — Foto: TASR/AP

Spoluzakladateľ Microsoftu vybuduje 7 nových centier zameraných na identifikáciu, hodnotenie, vývoj a rozšírenie liečby koronavírusu.

WASHINGTON 7. apríla - O tom, že treba konať rýchlo, ani nediskutujeme. A vedia to aj tí najväčší giganti na trhu. Nie všetci si môžu dovoliť rozsiahlo pomáhať v boji proti koronavírusu. Avšak jeden z najvplyvnejších podnikateľov na planéte určite áno. Napokon, je to práve Bill Gates, ktorý aktuálne riskuje miliardy na urýchlenie vývoja účinnej vakcíny proti COVID-19. Tento experiment sa totiž nemusí podariť.

Projekt financujú aj ďalší

V rámci neustáleho úsilia o urýchlenie reakcie na aktuálnu pandémiu, Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov prichádza s iniciatívou výstavby 7 nových centier, ktoré sú zamerané na identifikáciu, hodnotenie, vývoj a rozšírenie liečby koronavírusu.

Ako informuje portál Good News Network, nový projekt, ktorý je zafinancovaný aj londýnskou charitatívnou organizáciou Wellcome a spoločnosťou Mastercard, zohrá významnú úlohu pri zrýchlení celého procesu vývoja preformulovaných liekov a biologických látok určených na liečbu nakazených pacientov koronavírusom, ale aj inými vírusovými patogénmi v dlhodobom horizonte.

Bil Gates
Bil Gates Foto: TASR/AP

Pripomeňme, že momentálne nie sú k dispozícii žiadne širokospektrálne antivirotiká, určené konkrétne na momentálne objavujúce sa patogény, resp. žiadne z nich nie sú schválené na použitie proti COVID-19.

Pomoc vo výške viac 75 miliónov eur

Nadácia Gates Foundation a Wellcome prispievajú každá vo výške 50 miliónov dolárov (zo 100 miliónov, ktoré sa nadácia zaviazala použiť na pomoc v boji s koronavírusom), zatiaľ čo Impact Fund Mastercard sa zaviazal k pomoci 25 miliónmi dolárov.

„Ak chceme, aby bol svet pred nákazami, ako je COVID-19, bezpečný najmä pre tých najzraniteľnejších, musíme nájsť spôsob, ako urýchliť výskum a vývoj. To vyžaduje, aby vlády, súkromné ​​podniky a filantropické organizácie konali rýchlo a financovali výskum a vývoj,“ uviedol Mark Suzman, generálny riaditeľ nadácie Bill & Melinda Gates.

Podrobnosti nájdete aj na oficiálnej stránke nadácie.

Už ste čítali?