Prejsť na obsah

Mestské lesy žiadajú návštevníkov, aby kvôli zvýšenému riziku požiaru nezakladali ohne ani na vyhradených miestach

Nadmieru suché počasie, ktoré vzhľadom na začiatok jari panuje teraz na celom Slovensku, malo za následok už vznik niekoľkých požiarov. Mestské lesy Košice, ktoré sú v rámci samospráv po Viedni druhé najväčšie v celej Európe, chcú v čo najväčšej miere minimalizovať možnosti vzniku požiarov. Pripojili sa tak k pondelkovej výzve primátora mesta Košice Jaroslava Polačeka obyvateľom, aby nezakladali ohne v trávnatých a lesných porastoch. Dôvodom k takýmto výzvam a preventívnym opatreniam je aj aktuálna predpoveď počasia, podľa ktorej by zrážky mali do metropoly východu doraziť najskôr v nedeľu. 

Buďte ohľaduplní, nenechávajte v lese odpadky a nezdržiavajte sa vo väčších skupinkách

Riaditeľ Mestských lesov František Beli žiada všetkých Košičanov, aby boli ohľaduplní k prírode a zápalky radšej nechali doma, pretože stačí len jedna iskra...

"Počas týchto dní sa sústreďujeme najmä na protipožiarnu ochranu lesov a ochranu majetku. Vzhľadom na zvýšený počet návštevníkov lesa a prehlbujúce sa sucho, žiadame všetkých, aby v tomto období nezakladali ohne ani na vyhradených ohniskách. Návštevníkov žiadame, aby v lese udržiavali poriadok a nenechávali tam po sebe odpadky. Vzhľadom na vyhlásenú mimoriadnu situáciu budeme radi, ak budú ľudia voči sebe ohľaduplní a počas vychádzok a rekreačných aktivitách sa spolu nezhromažďovali a dodržiavali primeraný vzájomný odstup. Takisto všetkým žiadame, aby dodržiavali pokyny našich zamestnancov a Krízového štábu vrátane nosenia rúšok," povedal riaditeľ Mestských lesov František Beli.

Spoločnosť Mestské lesy Košice a. s. prijala aj viaceré opatrenia v súvislosti s mimoriadnou situáciu kvôli šíreniu koronavírusu. V rámci nich je pre verejnosť obmedzený vstup do vlastných budov a prevádzok. Osobné stretnutia sú v naliehavých prípadoch možné len po predchádzajúcej dohode. Kontakt so spoločnosťou je možný prostredníctvom emailu melesko@meleskosice.sk, cez facebookovú stránku, prípadne telefonicky na čísle 055/677 00 15. 

F. Beli: Vykonali sme kontrolu priechodnosti značených turistických trás a cyklotrás

"Aj počas vyhlásenej mimoriadnej situácie zabezpečujeme činnosti, ktoré sú nevyhnutné na udržanie starostlivosti o zverený lesný majetok a plnenie úloh vyplývajúcich so zákonných požiadaviek. Napriek sťaženej situácii sme v uplynulých týždňoch riadne vykonali jarné zalesňovanie. Zamerali sme sa na základnú údržbu lesných ciest a skladov po zimnom období a turisti zrejme ocenia, že sme vykonali kontrolu priechodnosti značených turistických trás a cyklotrás, ktoré sa nachádzajú v Mestských lesoch. Napriek našej snahe, nie je možné zabezpečiť nepretržitú priechodnosť všetkých trás. V úvode roka sme začali práce súvisiace s otvorením ďalšieho úseku cyklotrasy na sídlisku Ťahanovce," uviedol Beli.