7.4.2020 11:25 | 5G siete

Vodafone od Británie chce, aby rozdelila 5G frekvencie za minimálnu cenu

Zdroj: Pexels

Operátor vyzval vládu, aby prerozdelila štyrom operátorom pásmo za vyvolávaciu cenu.

Britský Vodafone by privítal, keby neprebehla aukcia voľných 5G frekvencií a štát by ich rozdelil medzi aktuálnych operátorov na trhu za minimálnu vyvolávaciu cenu. Informoval o tom Telegraph.co.uk.

Operátor tvrdí, že v aktuálnej situácii vraj nie je možné zrealizovať aukciu. Preto vyzval vládu, aby od toho upustila a Vodafonu, O2, 3 a EE spravodlivo rozdelila voľné pásmo za minimálnu vyvolávaciu cenu – teda približne miliardu libier (1,14 miliardy eur). Prihlásiť by sa tak nemohol ďalší záujemca.

V prípade Británie nebola naplánovaná štandardná elektronická aukcia, ale formát, kedy by poslali provideri zalepené obálky s ponukou, ktoré mali hodnotiť tímy odborníkov.

Čítajte aj Niektorí Briti pália mobilné vysielače. Uverili hoaxu, že 5G šíri koronavírus

Vodafone zároveň uvádza, že keby rozdelili operátorom pásmo za vyvolávaciu cenu, prinieslo by im to väčšiu istotu v týchto časoch.

Odborníci podľa Telegraphu však tvrdia, že keby aj štát so zmenou súhlasil, bolo by nutné zmeniť právne predpisy, ktoré sa vzťahujú k predaju spektra. Vláda ani regulátor na výzvu doteraz nereagovali.

V Maďarsku už dražili, v SR zatiaľ bez odkladu

Viaceré európske krajiny už 5G aukciu odložili. Maďarsko ju ale napríklad dokončilo koncom minulého mesiaca a získa z nej až 360 miliónov eur .

5G aukciu naďalej plánuje Slovensko , ktoré v nej ponúkne 700, 900 a 1800 MHz pásmo. Operátori za jeden najdôležitejší 700 MHz blok zaplatia minimálne 16 miliónov eur a získajú ho na obdobie 20 rokov. Záujemcovia majú posielať ponuky do 25. mája.

Čítajte aj Jednoducho: Čo by ste mali vedieť o dôležitej 5G aukcii frekvencií

(1 EUR = 0,878 GBP)